Gebelikleri sırasında rontgene (X-ray, iyonize radyasyon) maruz kalan anne adaylarının bebeklerine etkili olup olmayacağı konusunda endişeleri cok buyuktur. Ancak bu etki radyasyona maruz kalma suresine, dozuna, bolgesine gore değişiklik gosterebilir.
Vucuda giren ışınlar hucrenin genetik yapısında değişikliğe ve hucre olumune neden olabilir ya da hic bir zarar vermeyebilir. İyonize radyasyona maruziyetten sonra bazı etkiler hemen ortaya cıkar, bazı etkileri ise uzun yıllar sonra karşımıza cıkabilir. X ışının gucunu belirten birim Rad olarak kısaltılmıştır.
Rad vucudun absorbe ettiği radyasyon miktarını gosterir. Bebeğin 10 raddan fazla dozda radyasyona maruz kalmasıyla etkilenebileceği gosterilmiştir.
Ornek olarak, diş filmi cekilmesinde bebeğinize ulaşacak olan radyasyon miktarı 0.01 miliraddır. Zararlı doza ulaşabilmek icin 100.000 grafi cekilmelidir. · Akciğer filminde 60 milirad · Batın filminde 290 milirad · Tomografide 800milirad · Kafa filminde < 50 milirad · Boyun filminde < 50 milirad · Mammografide < 50 milirad · Ust gastrointestinal grafide < 500 milirad · IVP’de 1 rad ..... radyasyona maruz kalınır Ote yandan gebelik sırasında bebeğinizin guneş ışığıdan maruz kaldığı doğal radyasyon miktarı da 100 milirad duzeyindedir. Sonuc olarak gebelik sırasında bilmeden ya da tıbbi gereklilikler nedeniyle bu tur tanısal testler nedeniyle bir kere radyasyona maruz kalındığında bebeğinizin etkileneceği duşunulemez. Ancak yine de cekimler sırasında dikkatli olunması, rahim bolgenizin kurşun yelekle korunması, gerkmedikce rontgen cekiminin yapılmaması ve gebelik sonrasına ertelenmesi endişelerinizin azalmasında yardımcı olacaktır.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelik ve rontgen
Sağlık0 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelik ve rontgen