Gebelik ve omega-3GEBELİK ve OMEGA-3
Son yıllarda gebelikte omega3 kullanımının faydaları tıp dunyasındaki yerini almıştır. Omega3'un bebeğinizin gelişiminde onemli yararları vardır. Bunlar kabaca; bebeğinizin sinir sistemi, beyin gelişimi, gozde retina tabakası oluşumu uzerine olan etkilerdir.
Omega3 aynı zamanda sizin sağlıklı bir gebelik sureci gecirmenizde de onemli yer teşkil eder. Gebelik zehirlenmesi (preklampsi), doğum sonrası depresyon ve erken doğum olasılığını azaltıcı etkisi bunlardan en onemlileridir. Gebelikte, diyette omega3 alımının yetersiz olması, duşuk doğum ağırlıklı bebek, erken doğum ve sezeryan oranlarının artışı ile de ilişkilidir. Omega3'un bebek uzerinde uzun donemde ki olumlu etkileri de mevcuttur. Yapılan calışmalarda omega3'u yeterli alan anne adaylarının bebeklerinde, yeterli almayanlara gore dikkati odaklama ve gorsel algılama daha iyidir ve gelişimleri de 2 ay onde gitmektedir. Omega3'un etkileri arasında, bu bebeklerde daha az gelişimsel ve davranışsal problemler gorulmesi ve yetişkin donemlerinde daha az sıklıkla meme ve prostat kanserine yakalanmaları da sayılabilir.
Ne zaman alınmalı?
Gebe olunsun veya olunmasın her bireydeki sağlıklı bir diyet, yeterli oranda omega3 icermelidir. Gebelikte ise gunluk en az 250mg omega3 alımı oneririz. Bununla beraber bebeğin ozellikle ihtiyacı olduğu donem gebeliğin son 3 aylık donemidir.
Omega3 kaynakları
Omega3 en fazla balık ve balık yağı urunlerinde bulunur. Bunlar yağlı balıklar ( uskumru, sardalya, hamsi ve somon balığı), omega3 balık yağı tabletleri, taze veya dondurulmuş ton balığıdır. Cok onemli bir noktayı akılda tutmak gerekir. Bu da bazı balıkların mercury ve pcb denilen kimyasal maddeleri aşırı oranda bulundura bilmeleri ve bunun bebek uzerine olumsuz etkisi olabilmesidir. Bu sebeple bu maddeleri en az oranda iceren ve guvenle tuketilebilecek balık turleri; karides, ton balığı, somon balığı, yayın balığı tercih edilmelidir. Bu zararlı maddelerin en fazla oranda bulunduğu ve uzak durulması gereken balıklar ise dev uskumru ve kılıc balığıdır. Calışmalarda son varılan fikir birliği en az haftada 2 defa olmak koşuluyla balık tuketilmesi yonundedir.
Balık dışındaki omega3 kaynakları ise; yumurta, meyve ve yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu yağı ve cevizdir. Eczanelerde satılan omega3 tabletlerinde onemli olan, balığın karaciğerinden yapılmamış olanları tercih etmenizdir. Cunku balık karaciğeri yuksek oranda retinol yani vitamin A icerir ve bu madde doğum sakatlıklarına yol acabilir. Dolayısıyla balığın karaciğerinden değil vucudundan elde edilen omega3 tabletleri tercih edilmelidir. Ozellikle hamileler ici olan tabletlerde zaten buna dikkat edilmiştir.
[h=2]İzmir Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Gebelik ve omega-3
Sağlık0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Gebelik ve omega-3