Gunumuzde obezitenin bircok sağlık sorununa yol actığı bilinmektedir. Ozellikle yaşamın belli donemlerinde obezite nedeniyle meydana gelen sorunların hayati onemleri bulunmaktadır.

Gebelik doneminde, obez gebelerde glisemik kontrolun bozulması, hi­perglisemi ve insulin direnci gelişme riski daha fazla­ olmaktadır. Ailesinde diyabet gecmişi olan, şişman, daha onceden sorunlu gebelik yaşamış ve 35 yaş sonrası gebe kadınlarda diyabet gorulme riski artmaktadır. Gebeliğin 6. Ayından sonra hormonal değişikliklerin meydana gelmesi sonucu kan şekeri duzeyi yukselir. Gestasyonel Diyabet riski artar.
2015 yılında dunya genelinde 20.9 milyon canlı doğum gebelikte gorulen hiperglisemiden etkilenmiştir. Gebelik suresince gorulen diyabet hipertansiyon, 4500 gr uzerinde bebeklerin doğması, anne ve bebekte ceşitli sorunlar yaratır. Gebelik suresince ortaya cıkan diyabetin gelişiminde gebelik oncesi yaşam tarzı ve beslenme durumu etkilidir. Duzensiz – yetersiz ve dengesiz beslenme; aşırı karbonhidrat tuketimi, kızartmaların ve yağlı gıdaların tuketimi, şekerleme – tatlı tuketimi, fast-food tuketimi, sağlıksız - işlenmiş urunlerin sık tuketimi gibi nedenler de gestasyonel diyabetin ortaya cıkmasında etkilidir. Sağlıklı bir gebelik icin sağlıklı beslenme planı şarttır.
Obez gebeliklerde kan basıncının yuksekliği, ceşitli enfeksiyonlar, doğum sorunları gorulebilmektedir. Yeni doğanın iri olması, nedeni bilinmeyen anomaliler, bebek olumleri meydana gelebilmektedir. Bu nedenle obez bireylerin gebelikleri sıkı takip altına alınmalıdır.
Sağlıklı bir gebeliğin surdurulebilmesi icin ağırlık kazanımı ve kontrolu onemlidir. İdeal kilo sınırlarında gebe kalan bireylerde toplam ağırlık kazanımının 10-14 kg arasında olması beklenirken, obez gebelerin bu surede 6-8 kg kazanması yeterli olacaktır. Gebelik oncesinde kilo kontrolunun sağlanması ozellikle obez ve fazla kilolu bireyler icin onem taşır.
Gebelikte doğru beslenme her besinden istenilen miktarda, fazla fazla yemek değildir. Gebe kadının ihtiyacı olan gunluk gereksinimine ilave olarak 300 kkal kadar enerji eklenmesi, gereksinimleri doğrultusunda beslenme oruntusunun duzenlenmesidir. Artan enerji ihtiyacının kişiye ozgu beslenme planı oluşturularak karşılanması, obez gebelikler ile beraber tum gebeler acısından onemlidir. Diyetisyen kontrolunde olmayan ve kişiye ozel hazırlanmamış programların - tekniklerin uygulanması anne ve bebek icin sakıncalıdır. Bu nedenle gebelik surecinin diyetisyen eşliğinde ilerlemesi anne adayları ve bebeklerinin sağlığının gelişiminde onemlidir.
Sağlıklı nesiller, sağlıklı anneler ve sağlıklı secimler ile yetişir…

[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]