Gebelik ve kansızlıkGebelikte en sık karşılaşılan hematolojik sorun tıpta anemi dediğimiz kansızlıkıtır. Gebelikte anne kanının plazma adını verdiğimiz sıvı kısmı artar. Bu artış doğaldır (fizyolojik). Bu nedenle gebelerde başka hic bir neden olmasa bile kan sayımları duşuk cıkar. Buna gebeliğin fizyolojik anemisi diyoruz.Yani her gebede normal olarak bir miktar kansızlık olmaktadır.

Gebelerde demir eksiliği
Anne karnındaki bebeğin gelişimi icin demir gereklidir ve bebek bunu anneden sağlar. Oysa annenin demir deposu kısıtlıdır. Bir gebe ne kadar dengeli ve demirden zengin beslenirse beslensin gebeliğin gerektirdiği demiri diyetle karşılaması zordur. Bu nedenle tum gebelere ağzıdan verilen haplarla koruyucu amacla demir desteği uygulanmaktadır.

Gebelerde folik asit eksikliği
Folik asit hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunan bir B vitaminidir. Folik asit eksikliği anemi yapan nedenler arasında yer alır. Gebelikte bebeğin kullanımı ve annenin artan kan yapımı nedeniyle gebe annenin gunluk folik asit gereksininimi artar.
Gebede folik asit eksikliği sadece kansızlık nedeni olması yonuyle değil bebeğe de verebileceği bazı zararlar nedeniyle cok onemlidir. Cunku folik asit eksikliği durumunda fotusta ciddi gelişme bozuklukları, orneğin noral tup defektleri gorulebilmektedir. Bu nedenle gunumuzde tum gebelere koruyucu amaclı olarak folik asit verilmektedir.

Gebelikte Vitamin B12 eksikliği
Vitamin B12 hayvan kaynaklı bir vitamindir. Gebelerde vitamin B12 eksikliği az gorulur. Ancak az gelişmiş ulkelerde gebelerdeki vitamin B12 eksikliğinin sanıldığından fazla olduğunu ileri surulmektedir.
Vitamin B12 eksikliği anemi yapar. Vitamin B12 eksikliğinde tanı vitaminin serum duzeyini olcerek konmaktadır.
Gebelerdeki tedavisi gebe olmayanlar gibidir. Gebelikte koruyucu (profilaktik) vitamin B12 verilmesine gerek yoktur, eksiklik tespit edilirse verilir.

Gebede Akdeniz anemisi
Akdeniz anemisi genetik olarak gecen ve anemi yapan bir hastalık olup uc farklı tipi vardır.
Talasemi major: Cooley anemisi olarak da bilinir. Hastalığın en ağır formudur. Bu hastalarda başka ciddi sorunlar olduğu icin gebe kalmaları seyrek gorulur.
Talaseminin intermediate: Orta derece anemi, dalak buyumesi gibi sorunları olan, zaman zaman kan verilmesi gereksinimi duyabilen hastalardır. Bu kişilerin gebeliklerinde anemi derinleşebilir.
Akdeniz anemisi taşıyıcıları(talasemi minor): Taşıyıcılık ulkemizde sık gorulur. Bu nedenle hekimler pek cok taşıyıcı gebe ile karşılaşırlar.
Akdeniz anemisi taşıyıcısı olan kişilerin hemen hic birisinde şikayet yoktur. Hafif anemik olabilirler. Demir eksikliği ile ayırıcı tanıda sorun yaratır.
Gebeliğin seyrinde yan etkisi olmaz. Ancak gebelik sırasında eğer taşıyıcılık saptanmış ve babanın taşıyıcı olup olmadığı bilinmiyorsa bunun hemen araştırılması onemlidir.

Talasemi taşıyıcısı olan kadın gebe kalacaksa
Talasemi taşıyıcısı olanlar gebe kalacaklarsa babanın da taşıyıcı olup olmadığı mutlaka incelenmelidir. Baba da taşıyıcı ise sadece taşıyıcı bebek değil hasta bebek doğması olasılığı vardır. Durum anne ve babaya ayrıntılı anlatılmalı ve buna gore karar alınmalıdır.

[h=2]Ankara Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]