Gebelik ve hipertansiyon!Hipertansiyonunuz var ve gebe kaldıysanız bu durum ozel bir bakımı gerektirir. Kendiniz ve bebeğiniz icin bilmeniz gerekenler olacaktır.
Tansiyonunuzu diyet ve egzersizle ya da ilacla duşuruyor olabilirsiniz. Her iki durumda da gebe kalmak sizin icin guvenli olacak mıdır acaba Coğu kadın icin bu sorunun cevabı “evet”tir.
Gebelikteki hipertansiyon nelere yol acar
Yuksek kan basıncı, plasentaya giden kan akımını azaltabilir. Bu da bebeğe giden oksijen ve besin miktarının azalması demektir. Boylece bebeğin buyumesi yavaşlayacak ve erken doğum riski artacaktır. Ayrıca hipertansiyon, plasentanın vaktinden once rahimden ayrılmasına ve hayati tehlikeye neden olacak komplikasyonlara neden olabilecektir.
Gebelikteki hipertansiyon tipleri
Gebelikten onceki donemdeki kadınların %5inde zaten hipertansiyon olduğu sanılmaktadır. Bu hipertansiyona esansiyel(primer) hipertansiyon denmektedir. Hatta bunların hipertansiyon hastası oldukları gebelik oncesine kadar bile tespit edilmemiştir. Gebelik sırasında oluşan hipertansiyona ise gestasyonel(gebelik) hipertansiyonu denir. Doğumdan sonra bu durum genelde duzelir ancak gelecekte bu kadınlarda kronik hipertansiyon gelişme riski yuksektir.
Preeklampsi ve eklampsi nedir
Bazen hipertansiyonla beraber idrarda protein varlığı, preeklampsi denen ciddi bir duruma neden olabilir. Hipertansiyon olan kadınların %25 inde gelişir. Bunlarda el ve yuzde şişlik, ani kilo artışı, inatcı baş ağrısı, bulanık gorme, baş donmesi ve karın ağrısı da gorulur.
Preeklampsi, hayatı tehdit eden bir durum olan eklampsiye doğru hızla ilerleyebilir. Nadiren gorulen bu durum, nobet gecirmeye ve bazen de komaya kadar varan ciddi durumlara yol acabilir. Preeklampsi belirtileri varsa siz ve bebeğiniz yakından takip edilmelisiniz. Bu durumda yatak istirahati ya da hastaneye yatış tavsiye edilir. Sizin ve bebeğinizin sağlığı acısından erken doğum gerekli de olabilecektir.
Gebelikte tansiyon ilacları
Gebeyken alacağınız her ilac bebeğinizi etkileyebilir. Bazı tansiyon ilacları gebelikte guvenle kullanılırken, bazı tansiyon ilaclarının (anjiotensin donuşturucu enzim blokerleri gibi) kullanımı riskli olacaktır. Ancak tedavinin onemli olduğu unutulmamalıdır. Cunku hipertansiyonun kalp krizi, felc ve diğer problemleri oluşturma riski gebe kaldığınızda da değişmeyeceği gibi ustelik bunlar bebeğiniz icin de tehlikeli olabilecektir.
Kan basıncınızı kontrol altına alabilmek icin ilac gerekiyorsa doktorunuz sizin icin en guvenli ilacı yazacaktır. İlacınızı belirtilen şekilde kullanın ve kendi kendinize bırakmayın, dozunu da artırmayın.
Gebe kalmadan once yapılması gerekenler
Doktorunuzdan randevu alarak gebelikten once sağlık durumunuz değerlendirilmesi gerekir. Tansiyonunuz normal seviyelerde seyretmiyorsa ya da gebelikte riskli olan ilacları kullanıyorsanız tedavide değişiklik yapılabilir. Kilonuz fazlaysa bu fazla kilolardan da kurtulmalısınız.
Gebelik sırasındaki kontroller
Gebelik sırasında doktorunuzu daha sık gormeniz gerekecektir. Diğer gebelere yapıldığı gibi sizin de kan ve idrar tahlilleriniz yapılacak, kilonuz ve tansiyonunuz olculecektir. Bebeğiniz yakından takip edilecek ve gelişimini izlemek icin ozellikle son trimestirde ultrasound daha sık kullanılacaktır. Non-stress testler bebek kalp atımını değerlendirmede de kullanılabilecektir. Gebeliğiniz sırasında bebeğinizin hareketlerini gunluk olarak kaydetmeniz de istenebilir.
Komplikasyonları onlemek icin yapılması gerekenler
- Oncelikle bebeğinize iyi bakmanın en iyi yolunun kendinize iyi bakmak olduğunu unutmayın.
- Gebelik boyunca kontrollerinize gitmeyi ihmal etmeyin.
- Tansiyon ilaclarınızı doktorunuzun soylediği şekilde kullanın.
- Sağlıklı beslenin.
- Yiyeceklerinizdeki sodyum yani tuz miktarını sınırlayın.
- Vitaminlerinizi alın.
- Doktorunuzun tavsiye ettiği egzersizleri yapın.
- Sık sık dinlenin.
- Sigara, alkol ve uyuşturucudan uzak durun.
Doğum
Komplikasyonları engellemek icin doktorunuz normal doğum tarihinizden birkac hafta oncesinde doğumunuzu yapmanızı onerebilir. Ciddi preeklampsi varsa doğum ağrıları sırasında nobet gecirmenizi onlemek amacıyla ilac verilebilir. Bazı vakalarda sezeryan planlanabilir. Gebeliğin zamanına bağlı olarak, bebeğinizin akciğerlerinin doğumdan once olgunlaşması icin steroidler de verilebilir.
Emzirme
İlac alsa bile hipertansiyonlu coğu annenin bebeğini emzirmesi tavsiye edilir. Doktorunuzla herhangi bir duzeltmeye ihtiyacınız olup olmadığını konuşun.İlacınızı değiştirmeniz gerekebilir.
Gebelikteki hipertansiyonun ileride yaratabileceği sorunlar
Bebeğinizin doğumuyla beraber tansiyonunuz normale donmuş bile olsa, gebelikte oluşan yuksek tansiyon ileride kalp hastalığı, bobrek hastalığı ve felc gibi riskleri artıracaktır. Gebeliğinde tansiyonu normal olan kadınlara gore felc gelişme riski iki katıdır. Aynı kadında, 40 yaşından sonra hipertansiyonun gelişme ve kalp krizi gecirme riski de daha yuksektir. Fakat bu kadınlardaki risk artışının nedeni belli değildir. Obezite bir rol oynayabilir ya da gebelikte gelişen hipertansiyonun yaptığı fiziksel değişiklikler olabilir.
Gebelik ve Astım
Gebeliğin astımınıza etkisinin nasıl olacağı onceden tahmin edilemez. Daha iyi, daha kotu olabilir veya hic değişmez.Bazen astım ucuncu trimestirde veya doğum sırasında daha kotuleşebilir. Orta derece ile ciddi astımı olan kadınlarda gebelik ve doğum sırasında astım atağı riski artar. Gebelikte astımınızın iyi kontrol edilmesi problemleri azaltmak icin cok onemlidir. İyi kontrol edilmemiş astım hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehdit eder. Ciddi astım atağında annenin kanındaki oksijen miktarı azalır. Bu da fetusa giden oksijen miktarının azalmasına yol acarak fetusun kilo alımını azaltır.Bu yuzden gebe kadının akut astım atağı sırasında oksijen tedavisi alması gerekir.Doktorunuz ayrıca akciğer fonksiyon testleri ve arteryel kan gazlarını da isteyebilir. Coğu kadın gebelik sırasında ilac alma konusunda rahat değildir. Fakat astımınız varsa hastalığınızın kontrolu cok onemlidir.Hamile kaldıysanız astım ilaclarınızı bırakmayınız.
Gebelikte astım ile ilgili bazı bilgiler;
- Hastalığınızın kontrolu icin doktorunuzla gebelikteki en uygun ilacları danışın.
- İlaclarınızı doktorunuzun soylediği şekilde kullanın.
- Tedaviye rağmen astımınız kotuye gidiyorsa doktorunuza haber verin.
- Astım atağını tetikleyen sigara dumanı,toz,hayvan tuyleri gibi allerjenlerden uzak durun.
Grip doneminde (ekim ile mart ayları arasında) uc aylıktan fazla gebe olacaksanız grip aşısı yaptırınız.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]