Ankara Buyukşehir Belediye Başkanı Melih Gokcek, İzmir'in Bornova ve Karşıyaka ilcelerinde arsenik oranlarının yuksek olmasından dolayı Buyukşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bu gerceği gizlediğini ifade ederek,"İzmir'de halk 59 arsenik ile cok ciddi kanser riski karşısında bırakılmıştır" diye konuştu.
İHA'ya İzmir'in suyunun yuksek oranda arsenik olduğunu anlatan Başkan Gokcek onemli acıklamalarda bulundu. Gokcek, İzmir'in suyu hakkında yaptığı acıklamalardan sonra bir takım cevreler tarafından eleştiri aldığını belirterek, " Bazı arkadaşlar beni sucluyor, 'İzmir'e nicin karışıyorsun' diye. CHP'li bir İzmir milletvekili benim hakkımda Ankara'nın suyuna onerge veriyor. Onların karışma hakkı var, benim İzmir'e bir gerceği soyleme hakkım yok. İzmir'de halk 59 arsenik ile cok ciddi kanser riski karşısında bırakılmıştır." şeklinde konuştu.
Gokcek, Ankara Buyukşehir Belediye Başkanı olarak ilan İzmir'in suyunu ilan ettiğini, daha sonra Ankara'ya nazaran 20 - 30 kat yuksek olduğunu soylemesinin ardından "İzmir Belediye Başkanı sayın Kocaoğlu bazı kuyularda 59 mikrogram arsenik olduğunu itiraf etmiştir. Bunun vatandaşlara haber verilmeden yapılması kabul edilebilecek bir olay değil. İnsanları kanser riski ile karşı karşıya kalabilecek bir hadise. Bu suyun arsenik olayının yuksek olduğunu bile bile soylememek cinayet ile aynıdır. İzmirlilerin bu suyu bilerek icmeleri ayrı bilmeyerek icmeleri ayrı. Diyebilirsiniz ki 'arkadaş elimizde su yok biz bu suyu vermek zorundayız, lutfen bunu kullanma suyu olarak alın, icme suyu olarak kullanmayın. denilse insanları ikaz etmek gerekiyor" dedi.
CHP Mecliste benimle ilgili araştırma verirken İzmir'de kendi belediyesi 30 kat arsenik verirken halkı aldatırken kılını kıpırdatmadığını soyleyen Gokcek, İzmir halkının Cumhuriyet Halk Partisine oy vermekle sucmu işlediğini dile getirdi. İzmir halkının bunun hesabını CHP'den secimlerde mutlaka sorması gerektiğini ifade eden Gokcek, halka gercekleri gizlemenin yanlış olduğunu savundu.
'Suyun arsenik oranında yuksek olduğu raporu nerede buldunuz' şeklindeki sorusu uzerine Gokcek," Once ben araştırdım. Arkadaşlarımı İzmir'e gonderdim, numuneleri aldırdım. numuneler 38 - 42 arası cıktı. Daha sonra kamu yetkilileri ile konuştum. İzmir Belediyesi'nin icindeki bazı kişilerle goruştum. Bazı kaynaklarımı soylemem mumkun değil, o kaynaklar bana butun bilgileri verdi. Daha sonra kamuoyuna İzmir'in suyunda arsenik oranını acıkladım. Gercekleri bilsinler değerlendirmelerini ona gore yapsınlar. İzmir ve Karşıyaka semtine verilen sular arsenik oranı yuksek sulardır" diye konuştu.
İHA