Yonetmeliğe gore, okul mudurluğu, mudur başyardımcılığı ve mudur yardımcılığı, oğretmenlerce ikincil gorev kapsamında yurutulecek ve bir kadro olmayacak. Eğitim kurumu yoneticiliği gorevleri "kazanılmış hak" olarak algılanacak.
"Yoneticilik gorevi, yoneticilerin istekleri dışında sonlandırılmayacağı" anlayışının hakim olduğu vurgulanan yonetmelikte, yasa değişikliği sonrasında Bakanlığın eğitim kurumu yonetici gorevlendirmelerinin, surelerinin uzatılması ve gorevlendirmelerin sonlandırılmasının hangi kriterler cercevesinde yapılacağı da tanımlandı.
Aynı okulda, aynı unvanla en fazla 8 yıl yoneticilik yapılacak
Yonetmeliğe gore, 4 yıllık gorev suresini tamamlayan yoneticinin gorevleri ders yılı bitiminde sona erecek. Ancak değerlendirme sonucunda başarılı olanlara, aynı veya başka eğitim kurumunda, 4 yıl daha gorev yapma imkanı sağlanacak.
Yoneticilerin zorunlu rotasyon yerine istekleri dahilinde başka eğitim kurumlarına gecişlerinin sağlanması icin bir yonetici aynı okulda aynı unvanla 8 yıldan fazla yoneticilik yapamayacak.
75 VE UZERİ PUAN ALAN MUDURLERİN GOREV SURELERİ UZATILACAK
Gorev suresi uzatılacak mudurler, ilce mili eğitim mudurleri, şube mudurleri, oğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısı ile oğrenci meclisi başkanı tarafından değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda 75 ve uzerinde puan alan mudurlerin gorev sureleri uzatılacak.
Bu uygulama yalnızca mudurlerin gorev surelerinin uzatılmasıyla sınırlı kalmayacak; bundan sonra mudurluk yapacakların da rehberi olacak. Daha once mudurluk gorevinde bulunanlar ile ilk defa mudurluğe gorevlendirilmek uzere başvuranlar, değerlendirme ve sozlu sınav uzerinden 2 aşamalı bir sisteme tabi tutulacak. Bu değerlendirme sonucunda da başarılı olanlar, tercihleri dikkate alınarak, puan ustunluğune gore mudur olarak gorevlendirilecek. Gorev sureleri uzatılmayan mudurler de yeniden gorevlendirmek uzere tekrar başvurabilecek.
KADIN YONETİCİLERE POZİTİF AYRIMCILIK
Kadın oğretmenlere, yonetici gorevlendirilmelerinde pozitif ayrımcılık yapılacak.
Oğrencilerin tamamı kız olan eğitim kurumlarının mudurleri ve bu kurumlar ile yatılı kız oğrencisi bulunan eğitim kurumlarının mudur yardımcılarından en az biri kadın olacak.
Mudur kendi ekibini kuracak
Uyumlu bir ekip oluşturarak daha etkin ve verimli bir calışma ortaya konulması amacıyla mudur başyardımcısı ve mudur yardımcıları, mudur tarafından belirlenecek.
Yonetmeliğe gore, 2011 yılı Ekim'de yapılan Eğitim Kurumları Mudurluğu Secme Sınavı'nda başarılı olanlardan sınav sonuclarına gore mudurluğe gorevlendirilmesi yapılmayan ancak mudurluğe gorevlendirmek uzere başvuranların, sınav sonuclarının gecerlilik suresiyle sınırlı olmak uzere değerlendirilmeye tabi tutulmaksızın doğrudan sozlu sınava alınmasını ongoruyor.
Kaynak