5 bin oğrencisi bulunan Yozgat Bozok Universitesi'ne destek amacıyla duzenlenen gecede, profesor ve docent sayısının 4'er kişi olduğunu oğrenen Başbakan Yardımcısı Cemil Cicek, "Bu tablo karşısında yuzum kızardı" dedi.

YOZGAT'ta kurulan Bozok Universitesi'nde 5 bin oğrenci bulunmasına rağmen sadece 4 profesor, 4 docent olduğunu universiteye destek toplantısında oğrenen Başbakan Yardımcısı Cemil Cicek, "Bu tablo karşısında yuzum kızardı" dedi. Cicek, buyuk kentlerden diğer yeni universitelere oğretim uyesi cekebilmek icin vakıfların da devreye girip hocalara devletin verdiği maaştan fazla ucret odemelerini onerdi.
Merkezi Ankara'da bulunan "Yozgatlı Dernekler Federasyonu" tarafından Bozok Universitesi'ne destek amacıyla duzenlenen yemeğe Başbakan Yardımcısı Cemil Cicek, Yozgat Valisi Amir Cicek, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Birol Daştan, Rektor İnci Varinli, ilce belediye başkanları,Ankara'da bulunan Yozgatlı iş adamları ve burokratlar katıldı. Federasyon Başkanı Ahmet Koc, Bozok Universitesinin gelişmesi icin calışmalarına federasyon olarak devam edeceklerini, bu ilk adımın devamının da geleceğini belirtti.

Yaklaşık 800 kişinin katıldığı yemekte, sadece 30 bin YTL bağışta bulunulması Cicek'i ve geceyi duzenleyenleri şoke etti. Cicek, "Oyle Surmeli turkusunu dinleyerek, arabaşını yutarak Yozgatlılık olmaz. Yozgatlı bir paket sigara parasını universiteye verse bu universite 3-5 yıl icinde hem oğretim uyesine, hem binaya kavuşur" dedi.
"UNİVERSİTE SAYISI 300'E CIKARILMALI"
Bağışı son derece yetersiz bulan Başbakan Yardımcısı Cicek, "Yıllarca universite kurulsun deniliyordu. Oyle kuru kuruya universiteye kanunu cıkarmak yetmiyor. Bugun ulkemizde 120 universite var. Bu cok değil. Universite sayısını 300'e cıkartılmalı. Tum illerde universite kurulması benim hayalimdi. Şimdi ikinci hayalim gazetelerdeki 'eleman aranıyor' ilanlarında tercih sebebi olarak bazı universitelerin isimleri belirtiliyor. Eğer, hlerkes uzerine duşeni yaparsa Yozgat Bozok Universitesi mezunları da işe alınmada tercih sebebi olur. Bu yarışta ileriye gidilebilmesi icin yeni universitelerin kurulduğu illerde bulunan vatandaşmlarımız fedakarlık yapmalı."

"20 YIL ALINMASA DA OLUR"
Bu yıl kamu kesimine 23 bin memur alınacağını belirten Başbakan Yardımcısı Cicek, şunları soyledi:
"Devlete 20 yıl hic eleman almasanız da hic bir eksiklik olmaz. Bugun Devlet memuru sayısı 2 milyon 650 bine ulaşmış durumda. Bu kişilerin coğunun yaptığı her hangi bir iş yok. Ozel sektor calıştırdığı elemanı icin odediği paranın, 3-4 katını alıyor. Devlete yıllarca hic eleman almasanız bile bir eksiklik hissedilmez"

OĞRETİM UYELERİNE EK UCRET
Başbakan Yardımcısı Cicek, yeni kurulan universitelerin oğretim uyesi acığının giderilmesi icin o ildeki vatandaşmlara da gorev duştuğunu belirtti. Cicek, şu oneride bulundu;
"Bazı hemşeri profesor ve docentler memleketlerine gidip universitelerine destek olmalı. Bugun Yozgat'ta 4 profesor var. İstenirse bu nicin 24 olmasın. Prof2esor gelmiyorsa,. bayşka turlu getirme yolu da var. Vakfımız var. Oğretim uyesine, devletin odediğinin maaşın yanı sıra vakıf olarak da ek ucret oderseniz profesor sayısı 4'den hemen 44'e de cıkar. Ayrıca doktora bursları verip bunların donuşlerinde universitede gorev almaları da sağlanabilir. Devlet, hukumet olarak elimizden geleni yapıyoruz. Yeni universite kurulan illerde de vatandaşın uzerine duşeni yapması gerekir. Catlak testiyle yola cıkmayalım."

hurriyet.com