İnternet bağımlılığı...Cevrimici hayatlar....
İnternet Bağımlılığı: Sanal mı Gercek mi?
Gunumuzde ‘cevrimici hayat’ları insanlar icin git gide onem kazanıyor ve ruh sağlığı profesyonellerinin de gormezden gelemeyeceği bir konu halini almış durumda. Internet Bağımlılığı veya sorunlu Internet kullanımı bircok ulkede yaygınlaşan bir problem ve yeni bir psikiyatrik rahatsızlık olarak resmileşme surecindedir.
Internet bağımlılığı nedir?
Amerikan halkının %71’i İnternet’e bağlanıyor ve alışveriş, eğlence, politik kampanyalar gibi yaşamın her alanında Internet kullanılıyor. Ancak İnternet kullanımı bazı insanlar icin sorun yaratan boyuta ulaşmıştır. Bu yeni bağımlılık turu icin oluşturulan kriterler psikolojik bir rahatsızlık olan ‘Patolojik Kumar Bağımlılığı’ kriterlerinden uyarlanmıştır. Bu kriterler: kafanın devamlı Internet’le meşgul olması, daha fazla cevrimici olarak rahatlamak, isteğe rağmen Internet kullanımını azaltamamak, kullanım azaltıldığında huzursuz olmak, istenilenden daha uzun sure cevrimici olmak, etrafa İnternet kullanımını gizleyen tavır almak veya yalan soylemek, işlevselliğin azalması ve kendini tedavi maksatlı Internet kullanmak. Bu kriterlerden beşini dolduran kişiler Internet bağımlısı sayılabiliyor.
İnternet Bağımlılığı ‘Durtu Kontrol Bozuklukları’ veya ‘Madde İstismarı’ gibi ruhsal rahatsızlıklarla ortak ozellikler gosterebilir. Durtu Kontrol Bozukluğu durumunda olduğu gibi yoğunlaşan endişe, İnternet kullanımı ile azalsa da uzun sureli ele alındığında kişinin stres duzeyi artar. Madde İstismarında olduğu gibi İnternet kullanımı ile beyindeki dopamin seviyesi yukselir ve belli bir dopamin seviyesine ulaşmak ve rahatlamak icin hep daha fazla İnternet kullanımı gerekli olur. İnternet’ten uzak kalan bağımlıda yoksunluk semptomları gozukur.
Patolojik boyuta ulaşan İnternet kullanımı davranışının yarattığı kendine ozgu duygusal, duşunsel ve davranışsal semptomların araştırılması gerekmektedir. Video oyunu tutkunluğu ve Internet kullanımının uzun sureli sonucları hakkında araştırmalara devam edilmektedir.
Ne kadar yaygın?
Araştırmalar Amerika Birleşik Devletleri’nde toplumun % 3’unden % 10’unun İnternet Bağımlılığına yatkın olduğunu gostermiştir ancak bu araştırmalar cevrimici yapıldığından taraflıdır. Kore’de 1500 onbeş ve onaltı yaşında gencin katıldığı araştırmalarda ise Internet Bağımlılığı yaygınlığının % 1.6 civarında olduğu ortaya cıkmıştır. Norvec’te 3200 ergenin katıldığı diğer bir araştımada ise bu oran % 1.98’dir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yetişkinlerde (ortalama 48 yaş) sorunlu Internet kullanımı uzerine telefonla yapılan bir araştırmaya 50 eyaletten 2513 yetişkin katılmıştır. İletişime gecilen kişilerden % 56’sı yanıt vermiştir. Araştırmaya gore yetişkinlerin % 4’unden 14’une İnternet’le sorunlu bir ilişkisi var. Yetişkilerin:
% 4’unun aklı cevrimdışı iken İnternet’le meşgul,
% 6’sı ozel ilişkilerinde İnternet kullanımı yuzunden zorluklar yaşıyor,
% 6’sı depresif ve olumsuz ruh hallerinden kurtulmak icin cevrimici oluyor,
% 9’u Internet’le ilgili faaliyetlerini saklamaya meylediyor,
% 11’i dilediklerinden daha uzun cevrimici kalıyor,
% 14’u icin ard arda dort gun İnternet’e bağlanmamak cok zor.
Olası Mudahaleler
Her gecen gun daha cok insan İnternet kullanımı ile sorunlu bir ilişki icine girerken İnternet bağımlılığı tedavisi uzerine yapılan araştırmalar da yoğunlaşmıştır. Terapotik destek olarak uygulanan Bilişsel Davranışcı Terapi’de amac, danışanın İnternet’ten tamamen uzak kalmasını değil sorunlu cevrimici davranışlarından kurtulmasını, Internet kullanımı dışında farklı alternatifler yaratmasını ve İnternet’te gecirdiği surenin azalmasını sağlamaktır.
İlac tedavisinde ise Internet bağımlılarının, Kumar Bağımlılığı ve Durtu Kontrol Bozukluklarında kullanılan Naltrexone’dan yararlanması bekleniyor. Yapılan bir araştırmada bağımlıların bir antidepresan olan Escitalopram’a olumlu yanıt verdiği de gozlenmiştir.
Ted
alıntı
internet bağımlılığı...cevrimici hayatlar
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- internet bağımlılığı...cevrimici hayatlar