21 universitede rektorluk secimleri başlıyor...
YOK’un belirlediği takvime gore, 21 universitede 18-19 Haziran 2008 tarihlerinde rektor adaylığı secimleri yapılacak
Universitelerde rektorluk secimleri heyecanı yarın başlıyor. 21 universite yeni rektorunu sececek. YOK, secimlerde en cok oyu alan 6 rektor adayından 3‘unu, sıralama yaparak 22-23 Haziran ‘da yapılacak genel kurulda Cumhurbaşkanlığı’na gonderecek.
Rektorlerin gorev surelerinin bitmesi nedeniyle 21 universitede secim heyecanı yaşanıyor. Yarın 21 universitede başlayacak olan secimler iki gun surecek. Rektorluk icin profesor akademik unvanına sahip kişiler aday olabiliyor. Rektor adayı secimleri universitelerde gizli oyla yapılıyor. Oy verecek her oğretim uyesi oy pusulasına yalnız bir adayın ismini yazabiliyor. Universitede yapılan secimlerde en fazla oy alan 6 rektor adayını YOK’e bildiriliyor. 22-23 Haziran’da yapılacak YOK Genel Kurulu da bu adaylar arasından 3 isim secilerek Cumhurbaşkanı’na sunulacak. Cumhurbaşkanı 3 aday arasından birini rektor atıyacak.
-8 REKTOR ADAY OLAMIYOR-
Rektorluk secimleri yapılan universiteler ise şoyle:
Akdeniz Universitesi, Ankara Universitesi, Ataturk Universitesi, Boğazici Universitesi, Cumhuriyet Universitesi, Cukurova Universitesi, Dicle Universitesi, Dokuz Eylul Universitesi, Ege Universitesi, Erciyes Universitesi, Fırat Universitesi, Gazi Universitesi, Gaziantep Universitesi, İnonu Universitesi, İstanbul Teknik Universitesi, Karadeniz Teknik Universitesi, Ondokuz Mayıs Universitesi, ODTU, Trakya Universitesi, Uludağ Universitesi ve Yıldız Teknik Universitesi. Bu arada Ankara, Ataturk, Dicle, Dokuz Eylul, Ege, Ondokuz Mayıs, ODTU ve Uludağ Universitesi Rektorleri de 2 donem rektorluk gorevi yaptıkları icin yeniden rektorluğe adaylıklarını koyamayacaklar.
-ANKARA UNİVERSİTESİ’NDE 8 ADAY-
Ankara Universitesi ile Gazi Universitesi’nde rektorluk yarışı buyuk cekişmeye sahne olacak Rektorlukte ikinci donemini doldurduğu icin yasal olarak tekrar aday olamayacak olan Prof. Dr. Nusret Aras koltuğunu 8 aday profesorden birine devretmeye hazırlanıyor. Adayların altısı tıp fakultesinden olurken, diğer iki oğretim uyesi başka bolumlerden rektorluğe adaylığını koydu. Ankara Universitesi Rektorluğu yarışında Tıp Fakultesi’nden Prof. Dr. Taner Demirer, Prof. Dr. Hikmet Akgul, Prof. Dr. Erkan İbiş, Prof. Dr. Tumer Corapcıoğlu, Prof. Dr. Necati Ormeci, Prof. Dr. Nezih Elverdi adaylıklarını acıklarken; Ziraat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Taluğ ve Eğitim Bilimleri Fakultesi Prof. Dr. İsmail Doğan rektorluğe aday olduklarını acıkladılar. İşte rektor adaylarının secimi kazandıkları takdirde Ankara Universitesi icin yapacakları:
-GAZİ UNİVERSİTESİ’NDE ESKİ VE YENİ REKTOR YARIŞACAK-
Gazi Universitesi’nde de 8 aday rektorluk icin yarışıyor. Halen rektorluk gorevini yuruten Kadri Yamac’ın yanı sıra Prof.Dr. Sedat Demircan, eski rektor Prof. Dr. Rıza Ayhan, Prof. Dr. Haluk Tokucoğlu, bir donemin Tıp Fakultesi Hastanesi Başhekimliği gorevini yuruten Prof. Dr. Hasan Biri, Prof. Dr. Eyup Bedir, Tıp Fakultesi oğretim uyelerinden Prof. Dr. Zeki Taner, Prof. Dr. Emin Ozdoğan ve Eğitim Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Refik Turan aday oldu.
-ODTU’DE CEKİŞMELİ SECİM-
ODTU Rektoru Prof. Dr. Ural Akbulut iki donem rektorluk yaptığı icin yeniden adaylığını koyamayacak. ODTU’de, eski Rektor Yardımcısı Kimya Muhendisliği Oğretim Uyesi Prof. Dr. Turker Gurkan ile İnşaat Muhendisliği Oğretim Uyesi Prof. Dr. Mustafa Tokyay, Rektor Yardımcısı olan Prof. Dr. Ahmet Acar, Bilgisayar Muhendisliği Oğretim Uyesi ve Rektor Danışmanı Prof. Dr. Fatoş T. Yarman Vural, Makine Muhendisliği Oğretim Uyesi Prof. Dr. Nevzat Ozguven ile Endustri Muhendisliği Oğretim Uyesi Prof. Dr. F. Canan Cilingir rektor adayı olacaklarını acıkladı.
-AKDENİZ UNİVERSİTESİ’NDE 10 ADAY-
Akdeniz Universitesi’nde 18 Haziranda 670 oğretim uyesi, yeni rektoru belirlemek icin sandık başına gidecek. Halen rektorluk gorevini yuruten aynı zamanda Universiteler Arası Kurul Başkanı da olan Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın yanı sıra, Tıp Fakultesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bolumunden Prof. Dr. Mehmet Baykara ve Prof. Dr. Kemal Emek, Prof. Dr. Abit Demircan, Tıp Fakultesi Temel Tıp Bilimlerinden Prof. Dr. Yakup Alıcıguzel, Dahili Tıp Bilimlerinden Prof. Dr. Oğuz Bircan, Temel Tıp Bilimlerinden Prof. Dr. Huseyin Bağcı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi’nden Prof. Dr. Mahmut Duran, Cevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Muduru Prof. Dr. Tuncay Neyisci ve Tarih Bolumu Yakıncağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe adaylık icin başvurularını yaptı.
-İNONU UNİVERSİTESİ’NDE TIP FAKULTESİ OĞRETİM UYELERİ YARIŞACAK-
İnonu Universitesi’nde mevcut rektor Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun, ikinci kez atandığı gorev suresinin dolacak olması nedeniyle aday olamayacak. Bu secimlerde 419 oğretim uyesi oy kullanacak. Prof. Dr. Erkan Pehlivan, Prof. Dr. Mehmet Ozcan Ersoy, Prof. Dr. Cemil Celik, Prof. Dr. Mehmet Demircan, Prof. Dr. Ergun Ekinci Prof. Dr. İbrahim Keleş adaylığını acıkladı. Tıp Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın da daha once adaylığı duşunmediğini ifade etmesine karşın adaylık kararı verdiği oğrenildi. Daha once adaylığını acıklayan Prof. Dr. Ramazan Ozdemir ise Haziran ayı başında Prof. Dr. Cemil Celik lehine adaylıktan cekildiğini acıkladı.
-ULUDAĞ UNİVERSİTESİ’NDE 8 ADAY YARIŞIYOR-
Mevcut rektor Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran aday olamazken eşi Prof. Dr. Merih Yurtkuran rektor adaylığı icin yarışıyor. Ayrıca Prof. Dr. Mete Cengiz, Prof. Dr. Ali Surmen, Prof. Dr. İbrahim Kanyılmaz, Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, Prof. Dr. Mahmut Yavuz, Prof. Dr. Oktay Gozu ve Prof. Dr. Rıfat Albay rektorluk icin aday olduğunu acıkladı.
-ERCİYES UNİVERSİTESİ’NDE PROF. DR. UTAŞ ADAY OLMUYOR-
Erciyes Universitesi Rektoru Prof. Dr. Cengiz Utaş, yeniden aday olmayacağını acıkladı. Erciyes Universitesi’nde 6’sı aynı fakulteden 7 Oğretim Uyesi, Rektorluk İcin Yarışacak. Tıp Fakultesinden Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Oğretim Uyeleri Prof. Dr. Mehmet Akif Ozdemir, Prof. Dr. Nazmi Narin Ve Prof. Dr. Adnan Ozturk, İc Hastalıkları Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur, Farmokoloji Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Yalcın Tekol, Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Munis Dundar’ın rektorluk secimlerine girecek.
-DİCLE UNİVERSİTESİ’NDE 8 ADAY-
Dicle Universitesi Rektoru Prof. Dr. Fikri Canoruc’un gorev suresinin bitecek olması nedeniyle yapılacak olan rektorluk secimleri icin 8 aday var. Rektorluk icin adaylığını ilk acıklayan Hukuk Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Husnu Fazıl Erdem’in ardından, Tıp Fakultesi Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talip Gul, Tıp Fakultesi Biyoistatistik Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Omer Satıcı da secimlerde aday olduğunu acıkladı. Tıp Fakultesi Biyoistatistik Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Ekrem Muftuoğlu, Dicle Universitesi Rektor yardımcılığını yapan Prof. Dr. Eralp Arıkan, Tıp Fakultesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Jale Sarac ve Dicle Universitesi Tıp Fakultesi Goğus Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Işık da rektorluk icin aday oldu. Rektor Prof. Dr. Fikri Canoruc’un eşi Prof. Dr. Naime Canoruc’un da aday olduğu oğrenildi.
-GAZU’DE 5 ADAY-
Gaziantep Universitesi rektorluk secimleri icin mevcut rektor Prof. Dr. Erhan Ekinci adaylığını acıkladı. Ayrıca Prof. Dr. Ozcan Balat, Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Prof. Dr. Ahmet Kaya ve Prof. Dr. Omer Arpacıoğlu’nun rektorluk icin yarışacak.
-BOĞAZİCİ’NDE TEK ADAY SOYSAL-
Boğazici Universitesi’nde ise Rektor Prof. Dr. Ayşe Soysal rektorluk icin ikinci kez aday. Boğazici’nde Soysal’ın karşısında henuz aday cıkmadı.
-CUMHURİYET UNİVERSİTESİ’NDE 7 ADAY-
Cumhuriyet Universitesi’nde ise mevcut rektor Prof. Dr. Mehmet Bakır aday olacağını acıkladı. Tıp Fakultesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dokmetaş, İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Akpınar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi (İİBF) İktisat Bolum Başkanı Prof. Dr. Aziz Kutlar, Fen Edebiyat Fakultesi Sosyoloji Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Faruk Kocacık, Tıp Fakultesi, Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sami Hizmetli, Tıp Fakultesi Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi ve Pediatrik Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Omer Cevit rektor adaylığını acıkladı.
-ATATURK UNİVERSİTESİ’NDE ZORLU YARIŞ-
Erzurum Ataturk Universitesi’nde ise 12 rektor adayı bulunuyor. Tıp Fakultesi Oğretim Uyeleri Prof. Dr. Enver Altaş, Prof. Dr. Hikmet Kocak, Prof. Dr. İsmet Kırkpınar, Prof. Dr. Selahattin Celebi ve Prof. Dr. Şevki Ozdemir rektor adayı oldu. İktisadi İdari Bilimler Fakultesi Oğretim Uyeleri Prof. Dr. Muammer Yaylalı ile Prof. Dr. Uğur Gullulu’nun yanı sıra Rektor Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Akbulut, Fen Edebiyat Fakultesi Oğretim Uyeleri Sebahattin Tuzemen, Prof. Dr. Umit Demir, Ziraat Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Talat Yanık ve Prof. Dr. Recep Orbak adaylığını acıkladı. Mevcut rektor Prof. Dr. Yaşar Sutbeyaz ise gorev suresinin dolması nedeniyle aday olamıyor.
-CUKUROVA UNİVERSİTESİ’NDE 5 ADAY-
Rektor Prof. Dr. Alper Akınoğlu aday olduğunu acıklarken, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Yalcın Kekec, Cocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Unal Zorludemir, Tıp Fakultesi Nukleer Tıp Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Mustafa Kibar ile Fen Edebiyat Fakultesi Kimya Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Osman Serindağ da rektor adayı olduğunu bildirdiler.
-EGE’DE 6 ADAY YARIŞACAK-
Ege Universitesi’nde Tıp Fakultesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Cuneyt Hoşcoşkun, Tıp Fakultesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nin şefi Prof. Dr. İsa Durmaz, İc Hastalıkları Ana Bilim Oğretim Uyesi Prof. Dr. Cendeğer Yılmaz, Tıp Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Ata Erdener, Rektor Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Baylas ile en Fakultesi Fizik Bolumu oğretim uyelerinden Prof. Dr. Kayhan Kantarlı rektor adaylığını acıkladı. Mevcut Rektor Prof. Dr. Ulku Bayındır’ın ise gorev suresi dolduğu icin aday olamıyor.
-DOKUZ EYLUL’DE SECİM CEKİŞMELİ GECECEK-
Dokuz Eylul Universitesi’nde mevcut rektor prof. Dr. Emin Sarac, adaylığını koyamayacak. Secimlerde Tıp Fakultesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı oğretim uyelerinden Prof. Dr. Mehmet Fuzun, Prof.Dr. Sirac Dilber, Farmakoloji Anabilim Dalı oğretim uyesi Prof. Dr. Sedef Gidener, Maden Muhendisliği Bolumu oğretim uyesi Prof. Dr. Halil Kose, İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi Oğretim uyesi Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman, Prof. Dr. Atilla Akkoclu, ile Tıp Fakultesi İc Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanlığı’nı yuruten Prof. Dr. Hale Akpınar rektorluk icin yarışacak.
-İTU’DE UC ADAY YARIŞACAK-
İstanbul Teknik Universitesi (İTU) Rektoru Prof. Dr. Faruk Karadoğan ise gorev suresinin bitmesine az bir sure kala rektorluğe yeniden aday olduğunu acıkladı. Karadoğan’ın yanı sıra
Prof. Dr. İbrahim Akduman ve Prof. Dr. Mahir Vardar aday olduğunu acıkladı.
-KTU’DE 3 ADAY-
Karadeniz Teknik Universitesi’nde (KTU) yapılacak rektorluk secimi icin mevcut Rektor Prof. Dr. İbrahim Ozen ve eski rektor Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu’ndan sonra Muhendislik Fakultesi Jeodezi ve Fotogrametri Muhendisliği Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu da aday oldu.
-OMU’DE BERNAY’IN GOREV SURESİ DOLDU-
On Dokuz Mayıs Universitesi’nde (OMU) ise Prof. Dr. Huseyin Akan, Prof.Dr. Sait Bilgic ve Prof Dr. Erdal Ağar rektorluk icin yarışacak. Mevcut Rektor Prof. Dr. Ferit Bernay 2 donem rektorluk gorevini yuruttuğu icin aday olamıyor.
-TRAKYA UNİVERSİTESİ’NDE 5 REKTOR ADAYI-
Trakya Universitesi’nde ise mevcut Rektor Prof. Dr. Enver Duran’ın yanı sıra Prof. Dr. Armağan Altun, Prof. Dr. Muhsin Koten, Prof. Dr. İrfan Coşkun ve Prof. Dr. Oğuz Taşkınalp aday olduğunu acıkladı.
-YTU’DE OREN YENİDEN ADAY-
Yıldız Teknik Universitesi Rektoru Prof. Dr. Durul Oren yeniden aday olduğunu acıkladı.YTU’de rektor Oren ile beraber toplam 6 aday bulunuyor.

milliyet.com