Doğru nefes alıyor musunuz?
Yetişkinler genelde ağızdan enfes alıp veriler. Burnumuzu ki o da bir solunum organıdır, pek kullanmayız.
Burundan nefes alma cocukluktan gelen ama zaman icinde unuttuğumuz bir alışkanlıktır.
Bu alışkanlığa yeniden geri donmemiz gerekmektedir.
Bu alışkanlığa donuş aslında normal fizyolojimize geri donmemiz demektir.
Hemen Fizyoloji ‘’ ne demek diye sorarsanız baştan onu hemen acıklamalıyız. Fizyoloji insan vucudun nasıl calıştığını inceleyen bir tip bilim dalıdır. Buna yaşambilim de diyebilirsiniz.
Burundan nefes alma buna ‘’ nostril solunum ’’ adını veriyoruz. Tum calışmalar bu tip bir solunumun yararına işaret etmektedir.
Burundan nefes alan ve tabi ki verme ağızdan yapılan solunumdan daha yararlı ve en onemlisi doğaldır. Ağızdan yapılan nefes alıp vermenin başta diş ve ağız ici enfeksiyonları icin kolaylık sağladığı duşunulur. Bu konuda değişik teknikler kullanılmaktadır. Bu tekniklere fazla dalmadan once burun solunumunun fizyolojik temellerine bakalım.
Burundan yavaş bir tempoda nefes alınıp verildiğinde vagus siniri ( kalbin en onemli yavaşlatıcı siniri) aktivasyonu artmaktadır. Bunun karşılığında sempatik sistem aktivasyonu azalmaktadır. Vucudumuzun otomatik olarak istemsiz calışan bu iki sistemi tum vucut fonksiyonları uzerinde etkilidirler. Sempatik sistem hayatta kalmamızı sağlarken ( kac ya da kavga et) parasempatik sistem ( ye ve istirahat et) bunu dengelemektedir. Sempatik sistem kalp hızını ve kan basıncını arttırırken parasempatik sistem duşurmektedir. Sempatik sistem gerilimli ve heyecanlı bir hayat sunarken parasempatik sistem bizi sakinleştirmektedir.
Kalp ve vagus siniri ile beraber hareket eden baroreseptor refleks duyarlılığı artmakta bunun sonucunda kalp hızı yavaşlamaktadır. Parasempatik sistem on plana cıkarak sempatik sistemin yorucu gucunu dengeleyerek azaltmaktadır.
Bu refleks mekanizması kalp icin yararlıdır. Kalbin yavaşlaması demek metabolik ihtiyaclarının azalması ve yorulmaması anlamına gelmektedir. Tek başına bile bu refleks kalp icin buyuk bir yarar sağlamaktadır. Beta blokor denilen ilaclar ( Beloc, Coronis vs.) bu tip bir etki yapmaktadırlar.
Yavaş bir şekilde burundan solunum yapmak akciğerlerin toplam kapasitesini arttırmaktadır. Burundan solunum yaparken tercihan oturur durumda karın kaslarınızı ve diafragmayı da solunuma kattığınızda akciğerlere giren kan ve oksijen alışverişi tum bolgelere daha homojen bir şekilde yayılmaktadır. Akciğerlerin alt bolgeleri normalde daha az kanlanmasına karşın bunları yaptığınızda kanlanma diyaframa ve karın kaslarını kullanarak daha yaygın ve sağlıklı olmaktadır.
Burundan nefes alındığından dakikada ortalama 10 – 12 defa nefes aldığımız duşunursek zaman icinde acele etmeden yavaş yavaş nefes alıp vererek bunu dakikada 6 gibi duşuk bir sayıya indirebiliriz. Bu hemen olacak bir şey değildir. Bu hedefe zaman icinde duzenli yapacağınız calışmalar ile ulaşabilirsiniz.
Oncelikle burundan nefes alıp ağızdan vererek kendinizi burundan nefes almaya alıştırın. Sonra bunu pratik olarak gun icerisinde kısa sureli olarak yapmaya başlayın. Bu egzersizi zaman icerisinde rahat bir ortamda daha uzun sureli 5 dakikadan başlayıp 10 dakikaya sonra da 20 dakikaya kadar cıkartın. yapmaya başlayın ve bunu bir alışkanlık haline getirin. Bu tip bir nefes alam tekniği ozellikle vucut metabolik ihtiyaclarını azalttığı ve sonrasında da stresten kurtulma ve daha sakin yaşamak icin yaraları acıkca saptanmıştır.
Ayrıca ‘’Metabolik Sendrom ‘’ gibi kalp damar hastalıklarının gelişimindeki en onemli risk faktoru uzerinde de olumlu etkileri bilinmektedir.
Kısaca doğru bir şekilde nefes aldığınızda hem kabinize hem de akciğerlerinize yardımcı oluyorsunuz.
Kalın sağlıcakla…






[h=2]İstanbul Kalp Damar Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]