POSTUR BOZUKLUKLARI NELERDİR?
İŞYERİNDE FİZİKSEL AKTİVİTE VE GENEL ERGONOMİ PRENSİPLERİ NELERDİR?
Gunumuzde ,ozellikle endustriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli,ergonomik olmayan calışma koşulları ve stresin yarattığı aşırı yuklenme kişilerin fiziksel,psikolojik ve sosyal sağlıklarının bozulmasına neden olmakta,bu da kişilerin verimliliklerinin azalması ile sonuclanmaktadır.
Pek cok fiziksel,psikolojik,duygusal ve zihinsel uyaran sağlık icin tehlike oluşturmaktadır.Tekrarlı hareketler,uzun sureli statik calışma pozisyonları,guc harcanması gereken işler,ergonomik olmayan calışma koşulları fiziksel stres yaratır.Ayrıca iş yaşamının getirdiği zaman yetersizliği,kontrol edilemeyen faktorler,arka plandaki dikkat dağıtıcı unsurlar,genel belirsizlikler,kişiler arası ast-ust ilişkileri gibi pek cok etken psikolojik stres oluşturur.
Fiziksel ve psikolojik stresle başetmek icin;
Duzenli egzersiz
Gevşeme teknikleri,yoga
Duzenli beslenme
Hobilerle uğraşma
İletişim becerilerini geliştirmek
Duzgun duruş ve posturu korumak gerekir.
Postur; vucudun her kısmının ,kendisine bitişik segmente ve butun vucuda oranla en uygun pozisyonda yerleşmesidir.Bir başka deyişle vucudun her hareketinde eklemlerin aldığı pozisyonların birleşimi de postur olarak tanımlanmaktadır.Vucut,kas aktivitesi sırasında ligamentlerin desteği ile stabilite sağlamak veya bir harekete temel teşkil etmek icin ,bir cok kasın uyumlu calışması sonucunda duzgun bir duruş elde eder.
İyi postur minimum caba ile vucutta maksimum yeterliliği sağlayan duruştur.
Kotu postur ,amaca tam olarak hizmet etmeyen kasların gereksiz miktarda kasılmasına neden olan posturdur.
İş hayatı,ruhsal durum,yaşam stili,yaş postur uzerine etki eder ve bozukluklara yol acar.Bu bozukluklar ise bazı hastalıklara sebep olur.
Problemler genel olarak ağrı,gerilim ve sertliklerle başlayıp giderek posturun bozulmasına,vucudun normal hareketlerinin sınırlanmasına ve kemiksel ve kas yapıda dejenerasyonlara kadar ilerlemektedir.Bu da kişinin yaşam kalitesini duşurmekte,iş gucu verimliliğini Başın one doğru kaydığı postur;boyun,sırt ve bele ait problemleri beraberinde getirir.Bu anormal pozisyon ciğneme kaslarına,dişlere ve destekleyici tum yapılara aşırı derecede gerilim yukleyerek,cenede yeniden şekillenmeye sebep olur.Ayrıca;bu bozukluk yuvarlak omuzun oluşmasına zemin hazırlamaktadır.Postural bu dengesizlik tum omurga boyunca devam etmekte vucudun normal eğriliklerinde aşırı değişiklikler oluşturmaktadır.Orneğin;sırttaki kamburluk,beldeki cukurlukların aşırılaşması ya da kaybolması gibi…..
O halde korunma mekanizması olarak en etkili yontem bu yanlış posturun engellenmesi ,ozellikle masa başı calışanlarda duzgunluk egzersizleri ve germe egzersizlerinin duzenli bir şekilde uygulanmasıdır..
Doğru postur icin ligament ve kasların dengede olması gerekir.Her vucut bolumune ağırlık eşit olarak dağılır,şok absorbe edilir,hareket acıklığı korunur,stabilite ve mobilite icin gerekli hareketler bağımsız kontrol edilir.
Omurgada Gorulebilecek Postur Bozuklukları
Omurga;vucudun catısını oluşturur. Hareketimizi sağlar,sağlıklı nefes almamızda ve kalbimizin iyi calışmasında rolu vardır ve hareketimizi sağlayan kaslara beyinden emir getiren sinirleri taşır ve korur.Bu nedenle omurgamızın sağlıklı olması cok onemlidir.
---Kifoz (kamburluk) genellikle buluğ cağında gelişir ve ağrı yapmaz.Goğus kafesi genişlemesini azalttığı gibi,omuz ekleminin hareketini de azaltır.Bu pozisyon omuzun one ve ice donmesine ve omuz kaslarının ve tendonlarının sıkışmasına sebep olur.
---Skolyoz (omurga eğriliği) Omurgadaki S yada C şeklindeki eğrilerdirYapısal ya da yapısal olmayan şekilde gelişir.Kalca eğriliği,bacaklarda uzunluk farkı,omuzların seviyesinde farklılıklar ve goğuslerde buyukluk farkı olabilir.Kızlarda daha cok gorulur.Son derece onemlidir.
Lordoz(bel cukurunda artma)karın kasları zayıflığı,kilo,sırt kasları zayıflığı,bel fıtığı,kireclenme gibi sebeplerle olabilir.
İş ile ilişkili Kas-İskelet Problemlerinden Korunmak İcin Oneriler ve Postural Farkındalık
Başınızı ve govdenizi gun icinde dik tutmaya calışın
Belinizin normal eğriliklerini otururken ve ayakta dururken sağlamay calışın,gun icinde karın kaslarınızı kasarak bel stabilizasyonunuzu sağlamaya calışın.
One eğilirken belden değil kalcanızdan eğilin.
Bel destekli sandalyeler kullanın.
Hızlı hareketlerden kacının,ozellikle hızlıca baş cevirme hareketi yapmayın.
Uzun sure aynı pozisyonda kalmayın.
İş arasında periyodik aralıklar verin.
Yatarken kalın yastıklar kullanmayın.Sırt ustu ya da yan yatışı tercih edin.
Size onerilen egzersizleri her 2-3 saatte bir 3’er 4’er tane yapın.
Ergonomik Duzenlemeler
Ayakta Duruş Ergonomisi
---Başınızı dik tutup tam karşıya bakın
---Omuzlarınızı geri atın
---Karnınızı iceri cekin
---Dizlerinizi duz tutun
---Goğsunuzu onde tutun
Yatış Pozisyonu Ergonomisi
---Vucudunuzun fizyolojik kıvramlarını koruyun
---Başınızın altına cok yuksek olmayan bir yastık koyun ve dizlerinizin altına hafif bir yukseklik yerleştirin.
---Yan yatarken dizinizi hafif kırın ve iki bacağınız arasına bir yastık yerleştirin.nuzu donem donem farklı bacaklarınıza verin.
Ağırlık Kaldırma Ergonomisi
---Hicbir zaman vucut ağırlığınızın dortte birinden fazla ağırlık kaldırmayın
---Yerden ağırlık kaldırırken ayaklarınızı acın,ağırlığı vucudunuza yakın tutun ve dizlerinizi kırarak yere yaklaşıp,kollarınızı dirsekten kırarak ağırlığı kavrayın.
Sonra dizlerinizi duzelterek kaldırın.Bu şekilde belinizi bukmeden ve ağırlığınızı omurgaya vermeden bacaklarınızın gucuyleağırlığı kaldırın.
---Hicbir zaman ağır bir cismi bel hizasından daha uste kaldırmayın.
İyi duruş pozisyonu;omurga uzerine binen ve omurgayı yıpratacak yuklerin minimal duzeye inmesini sağlar.Bu da;dikkat ve gayretle,duzenli egzersiz ve spor yaparak,hareketsiz hayattan uzak durarak elde edilir.
UNUTMAMAMIZ GEREKENLER…
VUCUDUMUZUN FARKINDALIĞI ARTTIKCA SAKATLANMA VE HASTALANMA RİSKİMİZ AZALMAKTADIR…..
VUCUDUMUZDAN GELEN SİNYALLERE KULAK VERİRSEK PROBLEMLERİ OLUŞMADAN ONLEYEBİLİR VE KONTROL EDEBİLİRİZ.
SAĞLIĞIN KİŞİYE OZEL OLDUĞUNU UNUTMAMALIYIZ.DOLAYISIYLE MEDİKAL İHTİYACLARIMIZ DOĞRULTUSUNDA SPOR VE EGZERSİZLERİMİZİ BELİRLEMELİYİZ….
[h=2]Ankara Fizyoterapist uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Duzgun duruş (postur) nedir
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Duzgun duruş (postur) nedir