Avrupa'da yaşanan borc krizi ve para piyasalarında Yunanistan'ın iflası soylentileri, ''ayaklı borsa'' olarak bilinen İstanbul Kapalıcarşı'daki doviz ve altın piyasasında da merakla izleniyor.




Doviz ve altın alım satımı olmak uzere iki bolumden oluşan ayaklı borsada, fiyatındaki yukseliş nedeniyle altın işlemlerinde doviz alım-satımına oranla daha fazla hareketlilik yaşanıyor.
Gunde 20 milyon dolar civarında doviz alım satımının gercekleştirildiği ayaklı borsada calışanlar, Yunanistan'ın iflası soylentileri sonrasında yaşanacak gelişmeleri bekliyor. Dovizdeki yukselişe karşın cok fazla hareketliliğin yaşanmadığı borsada bankalar alıcı konumunda bulunurken, ayaklı borsa, 1994 ve 2001 krizi doneminde yaklaşık 10 kat artan işlem hacimlerinden oldukca uzak gunler yaşıyor.
Merkez Bankası'nın dovize yaptığı mudahalelerin piyasalara olan etkilerine dikkati ceken borsa calışanları, Avrupa'da yaşanan borc krizi ve para piyasalarında Yunanistan'ın iflası soylentilerinin dovize getireceği olası hareketi yakından takip ediyor.
Ayaklı borsa calışanları, Turkiye'nin, kuresel piyasalarda suren belirsizliği ve Avrupa'daki krizi daha sınırlı hissettiğini belirtirken, onumuzdeki surecin her turlu riske acık olmasından dolayı endişe duyduklarını da ifade ediyor. Calışanlar, gecen haftanın en onemli gundem maddesinin İsvicre Merkez Bankası'nın piyasalara mudahalesi olduğuna işaret ederek, bu durumun İsvicre'nin avro-frank paritesinin 1,20'lerin altına duşmesine izin vermeyeceği şeklinde anlaşılması gerektiğini soyledi.
Dolar-avro paritesinin 0,75'lerden 0,88'e kadar cıktığını ve yaklaşık yuzde 10'un uzerinde değer kazandığını kaydeden calışanlar, piyasalardaki hareketliliğe ilişkin şu goruşleri dile getiriyor:
''İsvicre Frangı değer kazanmış durumda. Bunun neticesinde Amerikan dolar endeksi butun dunyada 72'lerden 77'lere cıkmış durumda. Dolarda yuzde 8 yuzde 9'lara yakın bir değer kazancı var. Yunanistan'ın temerrute duşme veya iflası soylentileri, hisse senetleri piyasasında bire bir etkili oldu. En buyuk etki de Avrupa'da yaşandı. Avrupa'da yuzde 3-5'lere yakın bir duşuş goruldu. Bundan en fazla etkilenecek ulkeler olan Fransa ve Almanya'nın endekslerinde cok yuklu gunluk değer kayıpları yaşandı. Gundemin en onemli konusu Yunanistan'ın iflasıdır. Bunun piyasalarda konuşulmaya başlanması, eninde sonunda gercekleşeceğine işaret ediyor.

Bu gelişmelerden biz de etkileniyoruz, ama biraz daha az etkileniyoruz. Avrupa'ya gore durumumuz daha iyi gibi gorunuyor. Fakat onumuzdeki gunler her şeye gebe, bunu goreceğiz. Piyasalardaki kriz kısa vadede bitecek gibi gorunmuyor, uzun vadeli bu kriz devam edecektir.''
Ote yandan, ayaklı borsanın altın tarafında ise doviz kurları oranla daha fazla hareketliliğin yaşandığı belirtiliyor. Son donemlerde dovizdeki hareketin sınırlı olması nedeniyle ayaklı borsada altın alım satım işlemlerine kaymalar olduğunun gozlendiği, altının ust uste kırdığı rekorlar ve sert hareketlerin bunu daha da artırdığı kaydediliyor.

Gecmişte ayaklı borsadaki altın piyasasında altının onsunda gunluk 3-5 dolara kadar hareketlilik yaşanırken, gunumuzde bunun 100 dolar bandına kadar yukseldiğine işaret ediliyor.
Yunanistan'ın temerrute duşeceği korkularının yoğunlaşması ve Moody's'in 3 Fransız bankası BNP Paribas, Societe Generale ve Credit Agricole'un kredi notlarını indirebileceği beklentileri, Avrupa borsalarında sert satışlara yol acmıştı.