Yaz aylarında artış gosteren ishal konusunda halk arasında cok fazla yanlış inanış olduğu bildirildi.

Erciyes Universitesi Tıp Fakultesi Cocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Mustafa Ozturk, yaz aylarında mikropların gıdalarda daha kolay barınma olanağı bulması nedeniyle ishal vakalarının arttığını belirtti.

Son donemde bazı illerde ishal salgını vakalarının gorulmeye başlandığını hatırlatan Ozturk, ''yazın sıcaklığın artmasına bağlı olarak, gıdaların mikrop uretmesi daha da kolaylaşıyor. Acıkta satılan gıdalar ve temizliği yeterince yapılmamış ciğ sebze ve meyvelerde mikroplar kolaylıkla barınma ve ureme ortamı buluyorlar. Bu nedenle yaz ishali dediğimiz ishal vakaları artış gosteriyor'' dedi.

İshal konusunda halk arasında cok fazla yanlış inanış olduğunu, bu inanışların, ishali daha tehlikeli boyutlara ulaştırdığını ifade eden Ozturk, doktor tavsiyesi olmadan ishal ilacları ve bağırsak durdurucuların kesinlikle kullanılmaması gerektiğini, bilincsiz kullanılan ishal ilaclarının, ''antibiyotik sonrası ishal'' denilen daha tehlikeli ishallere ve bağırsak durdurucuların da bağırsaktaki mikropların artmasına neden olabileceğini belirtti.

İshalin artacağı endişesiyle hastaya fazla sulu gıda verilmemesi veya bağırsakların dinlendirilmesi amacıyla beslenmenin kısıtlanmasının son derece yanlış inanışlar olduğunu vurgulayan Ozturk, ishale karşı alınması gerekli onlemleri şoyle ozetledi:

''Oncelikle ishalin, hijyeni sağlanmamış gıdalardan yayıldığı unutulmamalı ve acıkta satılan yiyecekler alınmamalıdır. Ozellikle sebze ve meyveler iyice temizlendikten sonra tuketilmelidir. Pişirilmeden yenen sebze ve meyveler, sabunla veya sirkeli suyla iyice yıkanmalıdır. İshal olduktan sonra da bol sulu ve tuzlu gıdalar ile bağırsağı besleyici yoğurt, pirinc gibi gıdalar yenmeli, tuz kaybını onlemek icin tuzlu ayran ve karbonatlı cay gibi icecekler tercih edilmelidir. İshal olan kişinin beslenmesi kesinlikle kesilmemeli, ozellikle bebeklerin, anne sutu ve mamayla beslenmesine devam edilmelidir.''


OLUM TEHLİKESİ

Halk arasında basit bir hastalık olarak bilinen ishalin, gerekli onlemler alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol acabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ozturk, sozlerini şoyle surdurdu:

''Yazın aşırı sıcaklara bağlı olarak insanlarda zaten terleme yoluyla sıvı kaybı fazla olmaktadır. Sıvı kaybı, ishalle birlikte daha da artarak, tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Boylece ani su ve tuz kaybı ozellikle bebeklerde ve yaşlı insanlarda felclere ve hatta olumlere neden olabilmekte veya bobrek yetmezliği gibi ceşitli organ yetmezliklerine yol acabilmektedir.''

İshal vakalarının artmasında yaz aylarında artış gosteren turizmin de etkili olduğuna dikkati ceken Ozturk, turizm yoluyla farklı bolgelerde yaşayan insanlardaki bakterilerin, diğer insanlara bulaşma riskinin arttığını, bu durum da ishalin yaygınlaşmasının kolaylaştığını sozlerine ekledi.