Duşuk tehdidi varsa ne yapmalısınızDuşuk tehdidi nedir?
Gebeliğin ilk yarısında kanama ya da kanlı akıntı olması durumunda yapılan jinekolojik muayenede kanamanın uterus dışında bir yerden gelmediğine emin olunduğunda duşuk tehdidi tanısı konur. Bazı anne adaylarında basur kanaması, idrar yollarındaki kanama, ya da rahim ağzındaki bir hastalığa bağlı olarak ozellikle cinsel ilişkiden sonra oluşan kanama da yetersiz bir değerlendirme sonucu duşuk tehdidi sanılabilir. Bu nedenle "duşuk tehdidi" tanısını hemen koymadan komple bir jinekolojik ve genital muayene ihmal edilmemelidir. Anne adaylarının coğu bu muayeneye karşı isteksizdir. Ancak jinekolojik muayene ve/veya ultrasonun duşuğe neden olduğu konusunda bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Gebeliğin erken donemlerinde oluşan kanamanın diğer nedenlerini de asla goz ardı etmemek gerekir. Bunlar arasında en onemlileri dış gebelik, mol gebeliği, selim ve habis tumorler, sindirim sisteminden veya idrar yollarından olan kanamalardır.
Beklenen adet doneminde oluşan kanama ("ustune gorme"), implantasyonda (beklenen adetten bir hafta once bebek rahim icine yerleşirken) oluşan kanama, 8. hafta civarında plasentanın corpus luteum işlevlerini uzerine almasına bağlı oluşan kanama da sağlıklı seyreden bir gebelikte ender olarak gorulen "lekelenmenin" nedeni olabilir.
Duşuk tehdidi tum gebeliklerin %20-25'inde gorulen ve ozellikle erken gebelik haftalarında %40-50 duşukle sonuclanan bir durumdur. Duşuk tehdidi kanaması genellikle hafiftir ancak gunler hatta haftalar surebilir. Kanama miktarı arttıkca duşuk tehdididin duşukle sonuclanma riski de artar. Gercek bir duşuk tehdidi geciren anne adaylarında gebeliğin ilerleyen haftalarında da erken doğum, bebekte gelişme geriliği gibi normaldışı bir durum ortaya cıkma olasılığı nispeten artar. Bu nedenle bu tanıyı almış anne adaylarının gebelik doneminde ve doğumdan hemen sonraki donemde daha sıkı takip edilmeleri uygundur.
Duşuk tehdidi tanısı koyabilmek icin jinekolojik muayenede rahim ağzının kapalı olduğu gozlenmeli ve ultrasonda bebeğin kalp atışlarının olduğu gozlenmelidir. Bebeğin kalp atışlarının henuz ultrasonla gozlenemeyecek kadar ufak olduğu veya henuz embriyonun bile gorulemediği erken gebelik haftalarında ise rahim icinde gebelik kesesinin duzgun yapısının devam ettiği gozlenmelidir.
Duşuk tehdidi durumunda ne yapılmalıdır?
Duşuk tehdidi tanısı konduğunda cinsel ilişki rahimde kasılmalara yol actığından yasaklanır. İstirahat edilmesi de dahil olmak uzere duşuk tehdidinde alınan onlemlerin kesinlikle başarılı olduğu yonunde bilimsel veriler mevcut değildir. Progesteron tedavisi sık uygulanmasına karşın bunun da etkili olduğunu soylemek icin elimizde yeterli bilimsel veri mevcut değildir. Hatta bazı calışmalar bu tedavinin onlenmesi imkansız olan bir duşuğu geciktirdiğini gostermektedir.
Duşuklerden sonra mutlaka uygulanması gereken anti-D immunglobulin (Rhogam, yani "uyuşmazlık iğnesi") kan uyuşmazlığı olan ciftlerde ihmal edilmemelidir.
[h=2]Bursa Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Duşuk tehdidi varsa ne yapmalısınız
Sağlık0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Duşuk tehdidi varsa ne yapmalısınız