Duşuk nedir?
Gebeliğin ilk 20 haftasında oluşan gebelik kayıplarına duşuk denir. Duşuklerin %80'i ilk 12 hafta icerisinde olur.
Gorulme sıklığı
Duşuklerin %80'i ilk 12 hafta icerisinde olur. Daha onceden duşuk yapmamışlarda gebeliğin duşuk ile sonuclanması riski %15'tir. Daha once 1 kez duşuk yapanlarda yaklaşık %20, 2 kez yapanlarda %30, 3 kez yapanlarda %40, 4 kez ve ustu duşuk yapanlarda yaklaşık %50'dir
Neden duşuk olur?[h=4]Bebekteki genetik bozukluklar[/h]Erken hafta duşuklerin genetik olarak incelenmesiyle bunların %50-%60'ında genetik problem olduğu ortaya cıkmaktadır. Anne baba sağlıklı ve normal genlere sahip olsa dahi dollenme sırasında veya sonrasında genetik problemler rastlantısal olarak oluşabilmektedir. Bu bir robotların araba yaptığı bir fabrikaya benzetilebilir. Bir sağlam araba oluşturmak icin bircok malzemeleri doğru bir şekilde ve sırada birleştirilmesi gereklidir. Bir arabada şans, rastlantısal olarak oluşan bir bozukluk tespit edildiğinde (orneğin tekerinin birisi tam takılamamış) ise bu araba diskalifiye edilmektedir. Aslında fabrikada bir sorun yoktur. Sadece o arabada bir sorun olmuştur. Bebeğin oluşması icin ise binlerce olayın duzgun calışması gereklidir. Bu sureclerden birisinde bir hata olduğunda vucut sakat bebek doğurmaktan ise onu duşuk yapmaya zorlar.
[h=4]İleri kadın yaşı[/h] Kadın yaşı ilerledikce duşuk yapma oranı da artar.
Alttaki resimde kadın yaşı arttıkca duşuk yapma oranının da arttığını gormekteyiz.
[h=4]Annedeki durumlar[/h] Tiroid bozuklukları Şeker hastalığı Sigara icimi Alkol alımı Kahve tuketimi (gunde 5 fincandan cok olamamalıdır) Radyasyona maruz kalmak Kemoterapi hazırlayan kişiler Araba gazı vb. gibi tokisk maddelere maruz kalmak Anestezi gazına maruz kalan kişikler (anestezi teknisyenleri, ve anestezi uzmanları) Kan pıhtılaşam bozuklukları (Faktor 5 leyden, protrombin, antitrombin 3, protein C ve S, ve metilen tetrahidrofolat reduktaz (hiperhomosistinemi). İlk 12 hafta icinde yumurtalık ameliyatı Sonradan edinilmiş rahim problemleri (miyomlar ve rahim ici perdeler, rahim ici yapışıklıklar, rahim icin de polip) Rahim ağzının gevşek olması (Genelde 12. Haftadan sonra duşuklere neden olur. Ağrısız kanama başlar ve bebek duşer. Tekrarlayıcıdır. Rahim ağzının ozel bir dikiş ile oznele dikilmesi gereklidir.) Duzenli beslenme duşuk riskini azaltır (Taze meyve ve sebze yemek duşuk oranını azaltır) Cep telefonları, manyetik kapılar (alışveriş merkezlerindeki veya hava alanlarındaki) duşuk riskine neden olmazlar. Gebelik sırasında ameliyat olmak (yumurtalık ameliyatı haric) duşuk riskini artırmaz.Duşuklerin tipleri
Duşuk tehdidi
Rahim ağzında acılma yoktur, bebek yerindedir. Hafif bir kanama olmuştur. Tedavide yatak istirahati ve bol sıvı alımı onerilir. Hasta evde gunluk işleri yapabilir. Ağır kaldırma haricinde ev icinde yurume (tuvalete gitmek gibi) yapabilir. Cinsel ilişki yasaklanır. Kabız olmaktan kacınılmalıdır. Gerekli durumlarda progesteron hormonu desteği doktorunuzun onerisi ile yapılabilir. Duşuk tehdidi var ise bu gebeliklerin %50'i duşer. Duşuk gercekleşecek ise bunu zorla durdurmak zaten imkÂnsızdır. Cunku vucut sakat bir bebeği doğmaması icin atıyor olabilir. Bu nedenle gebelikte cok ısrarcı olmamak, rahat olmak gereklidir.
Dış gebelik ile ayrımı mutlaka yapılmalıdır.
Kacınılmaz duşuk
Rahim ağzı acılır ve bebek duşer. Duşuk olduktan sonra USG ile rahim icerisi incelenmelidir. Tam olarak bebek ve parcaları duşmuş ise, rahim ici iyi ve duzenli goruluyor ise kurtaj yapmaya gerek yoktur. Fakat parca kaldığını yonelik USG şuphesi var ise kurtaj yapılmalıdır.
Kacırılmış (farkında olunmamış) duşuk
Bebek rahim icerisinde 1-2 hafta once olmuştur veya gebelik kesesi olmasına rağmen bebek gelişmemiştir (boş gebelik) ama farkına varılmamıştır. Bu durumlarda kurtaj ile bebeğin alınması gerekir.
İltihaplı duşuk
Rahim ici iltihap kapar ise annenin hayatını tehlikeye sokan bir durum oluşabilir. Antibiyotikler başlandıktan sonra cok dikkat li şekilde kurtaj yapılmalıdır.
Boş gebelik, boş kese gebeliği (Anembriyonik gebelik)
Adet gecikmesi, kanda gebelik testinin pozitif olması ve normal olarak artması, bulantı-kusma vb. gibi gebelik belirtileri normal gebelikteki gibi gorulur. Tanısı USG'de gebelik kesesinin gorulmesi fakat icerisinde bebeğin gorulmemesi ile konur. Gebelik kesesi rahim icerisine yerleşimlidir. En sık duşuk nedenlerinden birisidir. Altta yatan neden tam olarak belirlenemese de tekrarlayıcı değildir (En sık neden genetik olarak normal olmayan bir bebeğin olmasıdır. Anne-baba genetiği normal olsa dahi). Coğunluğunda zamanla kendiliğinden vajinal kanama başlar ve gebelik kesesi kendiliğinden duşer. Rahim kasıcı ilaclar verilerek duşuk sağlanabilir (%90 başarılı olur, %10 hastada kurtaj gerekebilir). Gunumuzde en sık kullanılan tedavi yontemi kurtajdır (%100 başarı).
Rahim icerisinde bebeğin olmesi
Bu durumda USG ile bebek kalp atışları daha onceden gorulmuştur. Yeni yapılan USG'de bebek gorulur fakat kalp atımları durmuştur. Tekrarlayıcı olabilir. Tedavide bekleme tedavisi uzun ve vajinal kanama uzun sureli olabildiği icin onerilmez. Genellikle rahim kasıcı ilaclar verilerek duşuk sağlanabilir (%90 başarılı olur, %10 hastada kurtaj gerekebilir). Gunumuzde en sık kullanılan tedavi yontemi kurtajdır (%100 başarı).
Onemli uyarılar
Bebeğin kalp atımları gorulur ise duşuk yapma oranın %1'e iner. Kan uyuşmazlığı var ise bunun icin Anti-D antikorları verilmelidir.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Duşuk nedir?
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Duşuk nedir?