Sivrisineklerin, guneşin doğuşu ve batışı sırasında daha fazla aktif olduğu, dolunay donemlerinde aktivitelerinde 500 kattan fazla artış gercekleştiği bildirildi.
Sivrisinek kovucu urunler ureten bir firmanın hazırladığı broşure gore, 30 milyon yıldan fazla suredir var olan sivrisinekler, bu sure icinde insanları bulup ısırma konusunda ’’uzmanlaştı’’.
Asıl kuşları, kemirgenleri ve buyuk memelileri tercih eden sivsineklerin bunlardan birini bulamamaları halinde insanları hedef sectiği belirtildi.
’’Kimyasal, gorsel ve sıcaklık’’ olmak uzere uc farklı algı sistemleri bulunan sivrisineklerin karbondioksidi ve laktik asidi 36 metre uzaklıktan algılayabildikleri, insan teri icindeki bazı kimyasalların da bu canlılar icin ’’cekici’’ olduğu bildirildi.
Guneşin doğuşu ve batışı sırasında en fazla aktif oldukları, dolunay donemlerinde ise aktivitelerinde 500 kattan fazla artış meydana geldiği bildirilen sivrisineklerin sıcaklığı cok iyi algıladıkları icin yakınlarındaki kuşlarla memelileri cok rahat fark edebildikleri belirtildi.
Giysileri cevreyle kontrast oluşturanlarla hareket halindekilerin sivrisinekler icin kolay hedef haline gelebileceği uyarısında bulunularak, şunlara dikkat cekildi:
-Yalnızca dişi sivrisinekler ısırır.
-Bunların ısırdığı sırada salgıladıkları tukurukte kanın pıhtılaşmasını onleyici proteinler bulunur.
-Az da olsa tukuruğun, ısırığın uzerinde kalmasından dolayı vucudun bağışıklık sisteminin devreye girmesiyle burada şişme ve kaşınmayla sonuclanan alerjik bir reaksiyon oluşur,
-Sivrisinekler sıtma, lyme hastalığı, ensefalit, dengue ateşi, fil ayağı gibi bircok hastalığa neden olur.
Algı sistemlerini şaşırtarak hedefi algılanmaz hale getirdiği icin sivrisineklerden ’’DEET’’ kimyasalını iceren sprey ya da losyonlarla korunulabileceği bildirildi
sivri sinek!....
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●32 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- sivri sinek!....