Duşuk ayak kişinin değişik nedenlere bağlı olarak ayağını yurumenin değişik fazlarında kontrol edememesidir (ozellikle de ayağın bilekten yukarıya doğru kaldırılmasını kontrol etme yeteneğinin kaybolması). Bu durumdaki kişi; yururken ayak parmaklarını yerden kaldıramadığından parmaklarını yerde suruyerek yurur (Stepaj yuruyuşu).
Duşuk ayak zamanla ayakta bazı şekil ve goruntu bozulmalarına neden olur. Ayağın kavsi yukselir ve ayak sadece topuktan yere temas eder duruma gelir. Ayağın ceşitli yerlerinde değişen basılara bağlı yara veya nasırlar gelişir.Zamanla ayak eklemlerinde kireclenme, parmaklarda şekil bozuklukları meydana gelir.Ayak bilek bolgesinde surekli burkulmalara bağlı şişlikler ve hareketle ortaya cıkan ağrılar oluşabilir.Sorun erken yaşta başlamışsa ayağın boyutu sağlam ayağa gore kucuk kalır.Ayağın surekli aynı pozisyonda kalması aşil tendonunun kısalmasına ve baldırda gerginlik ve ağrıya neden olur.Uzun sureden beri varlığını surduren duşuk ayak, bazen buna bağlı bazen de başka nedenlere bağlı bir tarafta bacak kısalığıyla sonuclanabilir.Ayaktaki bu problemler diz ve kalcanın hareketlerini de olumsuz etkiler. Diz ekleminin zamanla geriye doğru aşırı derecede esnemesine bağlı sorunlar ve ağrılar oluşabilir.Kalca, sırt ve bel ağrıları oluşabilir.Normal yuruyuş ritmi ve şekli bozulduğu icin vucut bir yana doğru eğilir, abartılı bir duruş gelişir.Bu durum tedavi edilmezse ilerde gelişecek mekanik kaynaklı bu sorunları tedavi etmek de oldukca zor olacaktır.
Duşuk ayak, normal yurumenin bozulmasına ve kontrolsuzluğune neden olur. Kişi ayağının bir yerlere takılmasından, ayağını surumekten veya hızlı yuruyememekten şikayetcidir. Ayrıca yokuş cıkmak, inmek ve merdiven cıkıp inmek zorludur.Ayakkabısız yurumek ayağın surekli burkulmasına neden olurken topuklu ayakkabılar veya terliklerle yurumek imkansızdır.
NEDENLERİ:
1-*İnme (Stroke): Beyin kanaması, damar tıkanıklıkları, beyinde tumor vb. gibi nedenlerle ortaya cıkar.
2-*Multipl Skleroz (MS): Beyin ve omurilik bolgesinin hastalığı.
3-*Serebral Palsi (CP): Cocuklarda doğum oncesi, doğum sırası ve sonrası oluşan beyin hasarı ve buna bağlı hareket bozukluklarıyla karakterize bir hastalık.
4-*İnkomplet Parapleji: Kaza, tumor, yaralanma gibi farklı nedenlere bağlı omurilik yaralanması sonucunda bacaklarda ortaya cıkan hareket kaybı.
5-*Siyatik Sinir Hasarları: Aşağıda sıralanan nedenlere bağlı siyatik sinir hasarları duşuk ayak sorununa neden olur:
Bel fıtığına veya bunun yaptığı baskılar
Bel bolgesi yer kaplayan lezyonları veya operasyonları
Epidural enjeksiyonlar
Sinir bolgesine yapılan yanlış iğne girişimleri
Siyatik sinir ve uzantısının kurşunla yaralanması
Siyatik sinirin kaza gibi travmatik nedenlerle kısmen veya tamamen kesilmesi
Siyatik sinir boyunca gelişen yer kaplayan, baskı yapan diğer patolojik durumlar
6-*Noropati / Polinoropati: Diyabet, ailevi nedenler, genetik hastalıklar, ilaclarla veya diğer ajanlarla ortaya cıkan zehirlenmelere bağlı bacaklarda gelişen hareket ve duyu bozukluğu ile kendini gosteren problemler.
7-*Charcot Marie Tooth ve diğer HSMN olarak adlandırılan Noropatiler: Genetik nedenlerle ortaya cıkan ozel tip noropatilerdir.
8-*Guillian Barre Sendromu
9-*KaudaEkina Sendromu
TEDAVİSİ:
Duşuk ayak*hastalığının fizik tedavisinde ;
-Germe egzersizleri (hareket kısıtlılığını engellemek varsa gidermek icin)
-TENS (ağrı varsa)
-Elektriksel kas stimulasyonu (kası pasif olarak guclendirmek icin)
-Su ici galvanik akım (Sinir rejenerasyonu icin)
gibi uygulamalar yapılır.
Bu surec, sinir iyileşmesi cok yavaş olduğu icin 1 yıl kadar dahi surebilir.
-Ayak bileği ortezleri veya destekleri (AFO ) en sık kullanılan ve tavsiye edilen secenektir. AFO genellikle plastik veya daha hafif (karbon gibi) malzemelerden yapılan ayak ve alt bacak kısmına giyilen bir ortezdir. Bu ortez, ayakbileğini 90 derecelik acıda destekler ve ayağın yere takılmasını engelleyerek yurumeye yardımcı olur. Bu tur bir ortezi uygun ayakkabılar ile giymek gerekir. Yumuşak ayakkabılar, sandaletler veya arkası acık ayakkabılar ile AFO giyilemez

[h=2]İzmir Fizyoterapist uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]