Zaman gectikce, insanoğlunun ihtiyacları, istekleri, algıları değişiyor. Gecen yuzyılda, (Hatta, gunumuzde onyıllar olarak soylemek daha doğru!) cok doğru, cok guzel olarak tanımlanan bir goruş, madde, yontem, estetik algı gunumuzde kabul edilemez, cok yanlış diye nitelendirilebiliyor. Dişhekimliği ile ilgili ornek verecek olursak, gecmiş zamanlarda veya zamanımızda, farklı topluluklarda, ozel olarak istenen, ayrık, ucu sivriltilmiş dişler veya estetik amaclı yapılmış altın kaplamalar, gunumuzde bircok medeni toplumda kabul gormemektedir. Gunumuzde, dişhekimliği, doğalı korumaya calışan, yapayda ise doğalı taklit etmeye calışan bir bilimsel temel uzerinde oturmaktadır.

Eski cağlarda, belki yuzyılda bir ikiye katlanan, değişen bilgi, gunumuzde belki 6 ayda oluşuyor. Eski bilginler, hem matematik, hem astronomi, hem de tıp alimi olarak kabul gorebilecek bilgi birikimine sahipken, gunumuzde bir bilim dalına ait onlarca alt uzmanlık dalı bulunmaktadır. Her bir alt uzmanlık alanındaki bilgi ise hem cok fazla, hem de cok hızlı bir şekilde değişim gostermekte. Bu değişim, hayatın her alanında olduğu gibi sağlık sektorunde de kendini gosteriyor. Tıp ve dişhekimliğindeki bilimsel, teknolojik gelişmeler, insanoğlunun istek ve ihtiyaclarını doyurmaya calışırken, aynı zamanda talep doğrultusunda bilimsel gelişmeler de kendine bir yon, bir itici guc buluyor.

Ağız ve diş sağlığı ile uğraşan araştırıcılar, bilim adamları ve klinisyenler, hastalar adına, her zaman fonksiyonel ve estetik acıdan en mukemmel sonuclar icin canla başla calışmaktadırlar. İnsan sağlığına adanmış kutsal mesleklerden biri olan dişhekimliği, asıl olarak sağlık bilimi olmakla birlikte, estetik, kozmetik, maddeler bilgisi gibi bir cok ilgi alanı veya bilim dalı ile kesişmektedir. Yani bir dişhekimi, sadece doktor olarak hizmet etmemekte, aynı zamanda bir sanatcı, zanaatkar ve psikolog gibi davranabilmelidir. Hizmetlerini doyurucu bir şekilde sunmak isteyen her dişhekimi, diğer mesleklerde olduğu gibi ilgi, bilgi ve becerisini en ust seviyede tutmak zorundadır. Biri olmadan diğerlerinin olması ya da birinin olup diğerlerinin olmaması, yeterli ve doğru meslek icrasını imkansız kılacaktır. Aslında bu, her meslek icin gecerlidir.

Her şey hayal etmekle başlıyor. İnsanoğlunun bu hayallere ve bu hayallere ulaşabilecek calışma ve projeleri asla bitmeyecek. Gunumuzde, teknoloji ve bilgi acısından lokomotif gorevi goren A.B.D.’de, bircok şey aya ayak basma gibi bir hedefle şekillendi. Ağır sanayi, tıp ve endustrinin bircok dalı inanılmaz, yapılamaz denilen buluşlara, gelişmelere sahne oldu. Uzay mekiklerinde kullanılan malzemelerin dişlerde kullanılan dolgu malzemesi olabileceği kimin aklına gelirdi? CAD-CAM teknolojisi, CNC makineleri dişhekimliğinde hizmet ediyor desem ya da mercanlardan elde edilen maddelerin kemik dolgusu olarak kullanılabildiğini soylesem. Yosunlardan elde edilen ekstrenin olcu maddesi olduğunu biliyormuydunuz? Lazer, implant teknolojileri gunbegun gelişiyor ve dişhekimliğinin sıcak konuları olmaya devam edecek gibi. Umarım yakın gelecekte bu konudaki gelişmelere daha yakından beraberce goz atma fırsatı buluruz.

Hedefsiz, amacsız, merak etmeyen topluluklar yerinde saymakta, hatta somurulmekte. Siz neyi merak ediyorsunuz? Biz dişhekimleri, biraz da duşhekimliği yaparak hastalarımızın tedavi sonrası hallerini en iyi, en doğru ve en mukemmel şekilde duşluyoruz. Hep sağlıklı ve gulumseyen yuzleriniz olsun.

[h=2]Bursa Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]