Hastaya gorme geliştirmeye daha fazla zaman ayırma gereği gorme geliştirme merkezlerinin doğmasına neden olmuştur.
Once bu iş bir kultur ve zihniyet olayıdır. Gelişmiş toplumların uygulamasıdır. Duz mantıkla yurumez. Cok yonlu duşunmek gerekir.
Bizim topluma uygun mu? Turk gibi başlarız, balıklama atlarız. Cabuk usanırız. Cabuk sonuc almak isteriz. Boyacı kupu gibi hemen daldırıp guneşe koyup iş bitirme duşuncesindeyiz. Her zaman her şey icin de bahanemiz vardır. Hemen yorumlar getiririz. Kendimize gore hızlı cozum beklentilerimiz vardır. Ama gerekli, mutlaka uygulanmalıdır.
Uzun yıllar: Bu tedaviler uzun yıllardır uygulanıyor. Belki de 100 yılı aştı. Ulkemizde yeni gundeme gelmektedir. Cunku biz kolaycıyız, zorlamaya gelmeyiz.
Merkezler: Batıda geliştirme merkezleri genelde ozel klinik olarak calışmaktadır. Buyuk hastaneler bu ozel uygulamalara zaman ayıramamaktadır. Cok sayıda klinik vardır. Yontemler genelde az cok aynıdır. Firmalar kendi yontemimiz diye aynı hizmeti sunmaktadır. Patentli uygulamalar da soz konusudur.
Temelde Bates egzersizleri: Egzersizlerin temelinde Dr. William Bates’in uygulamaları vardır ve geliştirilmiştir. Her klinik ilaveler yaparak daha mukemmel bir hale getirmiştir. Dr. William Bates Amerika. Dr. William Bates 1920 de gozluksuz gorme yontemini acıkladı. Hala dunyada kullanılıyor ama daha da geliştirilerek. Yontemin temel duşuncesi beden oluşan bozuklukları kendisi duzeltir. Kemik kırılınca kaynar, ciltteki yara iyileşir. Goz de kendi bozukluğunu giderir.
Bates uygulayıcıları: Dr. Bates yontemi Bates uygulayıcıları tarafından geliştirildi, ceşitlendirildi. Dunyada uygulanan tum yontemler az cok aynıdır
Uzak doğu yontemler: Miyoptan en fazla muzdarip olanlar uzak doğu ulkeleridir. İlerlemenin onune gecmek icin her gun zorunlu uygulamalar yapılmış ve yuksek numaraların onune gecilmiştir. Cin miyop ve miyop yuksekliğinin en fazla olduğu dunya ulkesidir. Cin sağlık bakanlığı gunun değişik saatlerinde işyerlerinde ve okullarda miyop ilerlemesini engelleyen egzersizler yaptırarak miyop oluşması ve ilerlemesinin onune gecmektedir.
Cok sayıda kitap: Bu konuda yuzlerce kitaplar yazılmıştır. Konu hemen hemen aynı fakat farklı yaklaşımlar da vardır.
Cok sayıda paket program: Burada kitaba basit alet ve CD ler ve uygulama programları eklenmiştir.
Sadece hastalar değil: Gorme geliştirme mukemmel gorme icin uğraşmaktadır. Koruyucu, onleyici hekimlik calışmalarıdır.
Her yaşa farklı uygulama: Goz egzersizleri her yaş icin gecerlidir. Bebeklerden tutun da 50-60 lı hastalara bu tedavi uygulanmaktadır.
Eğitmenler: Bu başlı başına bir ilgi alanıdır. Bu konuda okullar mevcut ve oradan eğitim almışlardır. Goz doktorunun kontrolunde uygulamayı yuruturler. Bire bir uygulamalar yapılır.
Once eğitim: Farklı goz durumlarına gore farklı eğitimler gerekmektedir. Eğitmen gerekir ama meraklıları bunu kitaplarla cozebilir.
Sonra egzersiz: Ev ve klinik egzersizleri halindedir. Egzersizler evde basit aletlerle ve bilgisayar programları şeklinde uygulanır. Kolay ve anlaşılır haldedir. Cocuğun ve ailenin uygun zamanına gore duzenlenir.
Geniş bir calışma alanı:
Ortoptik tedavi: Şaşılığın egzersizle tedavisidir. Bu konunun eğitmenleri ortoptist adını alır. Konuyla ilgili ozel okullardan mezun olmuşturlar. Once hasta ve hasta sahibini bilgilendirirler. Gormeyi geliştirirler. Kas egzersiz yaptırırlar. Geren kasları gevşetirler, zayıf kası guclendirirler. Gozdeki supressiyonu (golgelemeyi), ekzantrik fiksasyonu (yan bakışı), diplopi’ yi (Cift gorme) giderirler. İce şaşılıkta uyumu gevşetir veya dışa şaşılıkta guclendirirler.
Goz tembelliği onemli bir konudur. Genelde goz hekimlerinin yaptığı sağlam gozu kapatma yeterli duzelme sağlamamaktadır.
Gormeyi geliştirmede cok sayıda uygulama soz konusudur.
Kırma kusurları: Miyop, hipermetrop, astigmat ve prespiyopi calışma alanlarındandır.
*Miyop’ un başlamaması, ilerlemesi, durdurulması, geriletilmesi en aktif uygulama alanıdır.
*Hipermetrop cocukluk cağının artı numaralı yakını gorememe olayıdır. Burada duşuk numara ile ve uzağı gozluksuz gorme egzersizleri oğretilir.
*Astigmat goz kapağı baskısının giderilmesi ve goz kasları arasında dengenin sağlanması ile cozumlenir.
*40 yaş sonrası yakın gorememe prespiyopi olarak bilinir. 55 yaşına kadar gozluksuz gorme icin lensin elastikiyetini surdurulmesi, siliyer kasın guclendirilmesi ve hastanın yaşlılığa hazırlanması gerekmektedir.
Gorme geliştirme: Mukemmel gormede farklı uygulama ve teknikler vardır. Algılamalar, okuma teknikleri, zihin egzersizleri soz konusudur.
Gormeyi zihinde cozmek: Goz aracıdır, asıl gorme olayı beyindedir. Gorme beyinde cozulur, zihindeki bozulmalar gozlukle gorme ihtiyacını doğurur.
Gozluksuzluk: Alınacak bazı onlemlerle gozlukle gormeyi onleyebilirsiniz. Diğer bir anlatımla gozun bozulmasını onleyebilirsiniz. Goz uzerindeki baskılar miyop’ u ilerletir, korneayı inceltir astigmata neden olur.
Gozluğe bağımlılığı onlemek: Gozluk bağımlılık yapar. Gozluk goz fonksiyonlarını ustlenir. Bir sure sonra gozluksuz durmaz ve daha yuksek numara ile gorme gereksinimi doğar.
Goz kasları uygulamaları: Goz kasları arasında dengenin sağlanması, kasların geliştirilmesi, gevşetilmesi
El-goz-beden ilişkileri: Gorme cok sayıda beden olayı ile ilgilidir ve iş birliği icinde calışmalıdır. Buna yonelik egzersizler yaptırılır.
Beceriler kazandırmak: Olay sadece gormeyi geliştirmek değil, beraberinde gunluk yaşamı kolaylaştıran beceriler de kazandırmaktadır.
Aynı zaman da zekÂyı geliştirmek: Gorme geliştirme egzersizler uygulamaları aynı zamanda zekÂyı geliştirmekte de etkili olur.
Ulkemizdeki durum: Ozel ilgi gerekmektedir. Bu iş başlı başına bir uğraşı, eleman, yer ve SGK tarafından odeme gerektirmektedir. Bu ulke kolay kazanclar ulkesidir. Hic bir hekim boyle zahmetli bir işe girmek istemez.
* Hekimler uğraşmasa bile konuyu bilerek hastaya zararlı olmaktan kacınmalıdır.
*Basit egzersizleri bilmeleri dahi hastaya yararlı olacaktır.



[h=2]İstanbul Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]