Reuters’ in haberine gore, DSO, onlem alınmaması durumunda Aedes sivrisineklerinin 18 ulkede virusu yayabileceğini acıkladı.
Bu 18 ulke, en yuksek riskten duşuğe doğru şoyle sıralanıyor:
Fransa, İtalya, Malta, Hırvatistan, İsrail, İspanya, Monako, San Marino, Turkiye, Yunanistan, İsvicre, Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Gurcistan, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Karadağ.
Gorulduğu gibi Turkiye, buyuk ulkeler icindeki 4. Risk altındaki ulke durumunda gorunmektedir
Zika, İnsanların Maruz Kaldığı En Kotu Virus Olabilir
Yapılan araştırmalar Zika virusu ile ilişkili dang virusu antikorlarının bağışıklık sistemine saldırarak Zika virusunun ureme kabiliyetini artırdığını ortaya cıkardı.
Latin Amerika capında hızla ilerleyen hastalıklarla karşı karşıya kalmak insanları Zika virusune karşı daha da savunmasız bırakabilir. İki bağımsız laboratuarın calışmalarına gore, Aedes aegypti turu sivrisinekler tarafından bulaştırılan Zika ve akrabası dang (dengue) humması virusu beraber calışıyor. Dang virusune karşı vucudun urettiği antikorlar, daha sonra Zika bulaştığında, Zika’ya cevap veren bağışıklık sistemine saldırıyor ve virusun ureme kabiliyetini artırıyor. Bu durum, Zika virusunun neden olduğu enfeksiyonun komplikasyonlarının neden Guney ve Orta Amerika’da onceki salgın olan yerlere gore daha şiddetli olduğunu acıklamaya yardımcı olabilir.
Brezilya’nın bazı bolgelerinde, insanların yuzde 90 kadarı dang antikorlarını taşıyor. Dort tipi olan dang virusunun immun sistemiyle olağandışı bir ilişkisi var. Bir tip enfeksiyon sonrası gelişen antikorlar, diğer tip enfeksiyon karşısında korumuyorlar. Bunun yerine, antikorlar aslında belli bağışıklık sistemi hucrelerine saldırarak, kendini kolaylıkla kopyalayan ve enfeksiyonu daha kotu hale getiren ikinci viruse yardımcı oluyor.
Bu olay, antikor bağılı geliştirme (ADE) olarak adlandırılıyor ve -dang hemorajik ateşi (dengue humması) olarak adlandırılan cok tehlikeli durum da dahil- hastalar ikinci tip danga yakalandığında vakaların daha şiddetli olma eğilimini de acıklıyor.
Bilim insanları, antikor arayan tanılama testlerinin sonuclarını golgeleyecek kadar dang hastalığına yakın olan Zika virusunun aynı zamanda ADE’ye sebep olabileceğinden de kuşkulanıyordu. Bu, Zika’nın neden aniden Brezilya ve başka yerlerde anne karnında enfekte olan bebeklerdeki doğum defektleri ve Guillain-Barré Sendromu olarak adlandırılan gecici felc de dahil kat be kat daha şiddetli semptomlara sebep olduğunu da gosteriyor.
BAĞIMSIZ CALIŞMALAR TEORİYİ DOĞRULUYOR
Bu teori icin ilk destek Nisan ayında bioRxiv’de yayınlanan makaleden geldi. Gulf Coast Universitesi’nden Sharon Isern ve Scott Michael ile meslektaşları hem laboratuar urunu dang antikorları, hem de dang hastalarından alınan kan serumları uzerinde yaptıkları araştırmalarda laboratuarda hucrelerdeki Zika virusunun kendini kopyalamasını carpıcı şekilde artırdığını buldular.
Nature Immunology’de yayınlanan makalede ise, Imperial College London’dan bağımsız bir araştırma grubu, Zika’yla tepkimeye giren birkac farklı dang virusu antikorunu inceleyedikleri araştırmanın sonuclarını rapor etti. Fakat antikorlar Zika’yı etkisizleştiremiyordu. Aksine, dang virusunden kurtulan hastalardan alınan kan plazmasına Zika ile enfekte olmuş hucre kulturleri eklendiğinde, kulturlerde virus miktarı 100 kat arttı.
Pensilvanya Pittsburg Universitesi’nden halk sağlığı uzmanı Ernesto Marques bu verilerin ikna edici olduğunu, fakat etkinin hastalarda rol oynadığının doğrulanması icin klinik ve epidemiyolojik calışmaların ihtiyac olduğunu soyledi. Bebeklerde ve annelerde antidang antikorlarına sahipolmayan konjenital Zika sendromu vakaları var. Marques, boylece antidang antikorların annenin virusu fetusune gecirme riskini yukseltmesine karşın, antikorların doğum defektlerinin ana sebebi olmadığını da ekledi.
Nature Immunology’deki makalenin yazarı ve aynı zamanda Imperial College London’da immunolog olarak gorev yapan Gavin Screaton, Zika hastalarında dang antikorlarını araştıran calışmaların benzer virusler tarafından komplike hale getirildiğini vurguladı. Screaton, “Hastanın Zika, dang veya her iki viruse ait antikorlara sahip olup olmadığını daha kolay anlamak icin cok daha fazla kan testine ihtiyacımız var” dedi.
Bulgular doğrulansa bile, dang virusuyle enfekte olmuş insanların Zika’ya karşı kendilerini korumak icin yapabilecekleri fazla bir şey yok, daha once, repulsif kullanarak sivrisinek ısırığı riskini azaltmak dışında. Zaten Zika’nın yaygın olduğu ulkelerdeki herkesin sivrisineklere karşı onlem alması ciddi bir ihtiyac.
Zika virus laboratuvar testi, elisa ve PCR yontemi olarak Turkiye' de belirli merkezlerde yapılmaya başlanmıştır.

[h=2]İstanbul Enfeksiyon Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]