G-20 zirvesinde Obama ve Sarkozy’nin mikrofonları acık kalınca, başbaşa yaptıkları goruşmede İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında soyledikleri tum sozlere gazeteciler kulak misafiri oldu. Buyuk diplomatik skandal patladı..

Fransa’nın Cannes kentinde dunya liderlerini bir araya getiren G-20 zirvesinde “acık mikrofon” skandalı yaşandığı ortaya cıktı. ABD Başkanı Barack Obama ile ev sahibi Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin duzenlediği basın toplantısından sonra iki lider başka bir odaya gecerek başbaşa goruşmeye başladı. Ancak yakalarında bulunan mikrofonların acık olduğunu farketmeden İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında konuşmaya başladı. “Arrêt sur images” isimli haber sitesinin iddiasına gore Netenyahu’yu “yalancılıkla” suclayan Sarkozy “Ona katlanamıyorum, yalancının teki” diye serzenişte bulununca Obama “Sen ondan bıktın ama ben ne yapayım. Ben onunla her gun uğraşmak zorundayım” diye yanıt verdi. Fransız haber sitesinin iddiası AP haber ajansı tarafından da doğrulandı. Ajansa calışan bir Fransız gazeteci, “Evet konuşmaya kulak misafiri olduk. Ama Elysee Sarayı yetkililerin skandal sonrasında hepimize bir kağıt imzalatarak bunu haber yapmamızı engelledi” dedi.

Bana neden haber vermedin?

Yine aynı goruşmeyle ilgili haberde, Obama’nın, Fransa’nın Filistin’in UNESCO uyeliğine “evet” kararıyla ilgili olarak Sarkozy’nin kendisine daha once haberdar etmemesi konusunda sitemde bulunduğu iddia edildi. Haber başta İsrail olmak uzere tum dunya basınında bomba etkisi yaptı. Netanyahu ise suskunluğunu koruyor.