[h=2]Latife Hanım’ın yeğeni Mehmet Sadık Oke, ‘Teyzem Latife’ adlı kitabında Ataurk’un 9 Kasım 1938’de olduğunu iddia etti.[/h]Tarihcilere gore ise Ataturk’un sağlığıyla ilgili belgelerde olum raporu acık ve bu iddiayı doğrulayacak bir bilgi yok.

Latife Hanım’ın kız kardeşi Vecihe İlmen’in torunu Mehmet Sadık Oke, Fatih Bayhan’la yazdığı “Teyzem Latife” adlı kitapta Ataturk’un olum tarihiyle ilgili tartışmayı yeniden ateşledi. Oke’nin iddiasına gore Ataturk 10 Kasım’da değil 9 Kasım 1938’de olmuştu.
Olum raporu ve doktorunun notları
Ancak tarihcilere gore bu imkansız. Cunku Ataturk’un olum raporunda olum gunu ve saati gayet acık. Ataturk olduğunde yanında bulunan doktor Mehmet Kamil Berk’in İstanbul Universitesi Tıp Tarihi Muzesine bıraktığı ve 1955’te yayınlanan notlarında da olum raporuyla aynı bilgiler yer alıyor. Dr. Berk notlarında “...Son koma, vefatından takriben iki gun evvel gelmeye başladı.. Ve tatbik edilen tedavilere ve daimi oksijen koklatılmasına rağmen 10 teşrini sani 1938’de saat 9’u 5 gece teslim-i ruh eyledi. Cenesini ipek mendili ve ayak başparmaklarını bir pansuman sargıyısla bağladım” diye yazmıştı. Aynı konuda daha once gundeme gelen bir başka iddiaya gore ise Ataturk, olum doşeğinde arasının o donem bozuk olduğu İsmet İnonu’nun olduğunu zannettiği icin cocukları Omer, Erdal ve Ozden’in eğitimleri icin mirasından pay bırakmıştı.
“Doktor raporları ortada”
-Prof. Dr. Mehmet Saray (Ataturk Araştırma Merkezi Eski Başkanı):“Bırakın Turk hekimleri Ataturk’un başında yabancı hekimler de vardı. Ataturk’un hangi gun saat kacta olduğunu resmen ve tıbben ilan eden de onlar. Bunlar oyle duyumlarla iddia edilecek konular değil.”
“Olumuyle ilgili bir cok belge ve rapor var”
-Turgut Ozakman (Tarihci-Yazar): “Masalcılıktan başka bir şey değil. Boyle bir şey olur mu? Tutulmuş gunceler, Ataturk’u ziyaret edenlerin yazdığı defterler var. Doktorların gunluk raporları ve olum raporu da ortada. O tarihlerde radyodan Ataturk’le ilgili gunluk sağlık tebliği vermeye başlamışlardı. Biz de radyo yoktu ama komşumuzun evine gider, bu sağlık tebliğlerini dinlerdik. Bunların hepsi boş iddia.”

“İddiayı Benal Nevzat Hanım’dan duydum”
-Mehmet Sadık Oke (Latife Hanım’ın yeğeni): “Babam Prof. Dr. Nevzat Oke’nin teyzesi Benal Nevzat Hanım, Ataturk’un sectiği ilk kadın milletvekillerinden biriydi. Bu bilginin kaynağı da Benal Nevzat Hanım. Ben bunu kendisinden dinledim. Bir gunluk gec acıklamanın nedeninin Ata’nın olumunun arkasından Cumhurbaşkanı secimleriyle ilgili olduğu konuşulurdu. O donem İsmet Paşa ve Celal Bayar’ı Cumhurbaşkanı olmasını isteyen iki ayrı grup olduğunu ancak Mareşal Fevzi Cakmak’ın, Bayar’a “Siz sıranızı bekleyin” dedikten sonra İsmet İnonu’nun secildiğini anlatırlardı. Ancak her 10 Kasım’da Latife Teyzem butun aileyi evinde toplar ve bir oğle yemeği daveti verirdi. Rakıyı sevmemesine rağmen o yemeklerde bir kadeh rakı icerdi.”