Duyusal Oyun ve Erken Cocuk Gelişimi
Duyusal oyunlar cocukların beş duyusunu uyaran aktivite ve oyunları icerir: dokunma, koku, tat, gorme ve işitme. Duyusal aktiviteler cocuğu keşif yapmaya teşvik ederken yaratıcılık ve merak duygularını geliştirir. Cocuk doğal olarak oyun oynarken araştırmayı ve bilimsel surecleri kullanmayı oğrenir. Oyunlar icinde farklı duyuların uyarılması cocukların fiziksel, sosyal, duygusal, dilsel ve bilişsel gelişimlerini destekler. Cocuklar (ve yetişkinler) icin farklı duyuların uyarılması en kalıcı oğrenmeyi sağlar.
Dort yaşındaki bir cocuğa ellerinde eriyen bir buz tutmasına izin vermeden erimeyi oğrettiğinizi veya bir yetişkin olarak bilgisayar karşısında oturmadan bilgisayar kullanmayı oğrenmeye calıştığınızı hayal edin. Cevremizi duyularımızladeneyimlemek oğrenmenin en temel gerekliliklerinden biridir.
Duyusal oyunlarla cocuklarda on yargılar oluşturmadan onlerindeki malzemeleri keşfetmeleri icin fırsat vererek, onların bilişsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve dilgelişimlerini destekliyoruz.
Bilişsel Gelişim
Duyusal oyun ile kazanılan en onemli bilişsel beceriler problem cozme ve karar verme becerileridir. Cocuğa cozmesi gereken bir problem ve cozum bulmak icin ceşitli malzemeler sunarak beyinlerinin yeni bağlantılar kurmasını yani oğrenmesini sağlıyoruz. Yuzen bir tekne nasıl inşa edilir, kum tanelerinin birbirine yapışması nasıl sağlanır gibi. Buna ek olarak, buyuk-kucuk gibi zıt kavramlar, nesne sayma, olcme, gruplama, eşleştirme gibi temel matematik becerileri ile yer cekimi, maddenin halleri gibi temel bilimsel kavramları edinirler. Cocuklar bu kavramları farkında olmadan kucuk bilim insanları gibi tahminler ve gozlemler yaparak, sebep sonuc ilişkileri kurarak edinirler.
Dil Gelişimi
Cocukların duyusal oyunlardaki deneyimleri dil gelişimlerine de yansır. Dokunduğu, gorduğu materyallerin ozelliklerini adlandırmak ve bu sayede yeni kelimeler oğrenmek kolaylaşır. Ellerini kullanarak yaptıkları faaliyetler el kaslarını geliştirerek gelecekteki yazma becerilerini destekler.
Sosyal ve Duygusal Gelişim
Duyusal oyunlarla cocuklar kendi davranışlarının kontrolunu edinirler. Bu surec cocukların karar verme becerilerini geliştirirken ozguvenlerini de arttırır. Duyusal oyunlarla cocuklar işbirliğini de oğrenirler. Diğer cocuklarla bir arada oynamak onların bakış acısını anlamaya calışmayı da gerektirir. Cocuklar duyusal oyun grubunda kendilerini ifade edebilen ve başkalarıyla fikirlerini paylaşabilen bireyler olurlar.
Fiziksel Gelişim
İnce motor becerileri gunluk hayatımızda karşılaştığımız ceşitli gorevleri gercekleştirmemizi sağlayan kucuk kas hareketleridir. Cocuklar icin, bu gorevler ayakkabı bağcıklarını bağlama, fermuar kapatma, duğme ilikleme ve hatta bir kitabın sayfalarını cevirmeyi icerir. Kaba motor becerileri ise buyuk kas gruplarının kullanımını icerir. Bunlar da yurume, koşma, itme, cekme ve top atma gibi faaliyetlerdir. Duyusal oyunlarla farklı malzemeleri keşfetmek; kaldırma, atma, zıplama gibi kaba motor becerileri desteklerken; karıştırma, dokme tutma gibi ince motor becerilerinin gelişimine de destek olur.
Yaratıcılık
Duyusal deneyimler, surecin sonuctan daha onemli olduğu acık uclu oyunlardır. Cocukların malzemeleri nasıl kullandığı onlarla ne yaptığından cok daha onemlidir. Cocukları yaratıcı fikirlerle problem cozmeye teşvik etmek kendilerine olan guvenlerini ve yaratıcılıklarını geliştirecektir


[h=2]İstanbul Pedagog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]