Duygusal yemeDuygusal yeme; kişinin olumsuz yaşanmışlıklarını, duygularını, duşuncelerini tolere etmek amacıyla ac olmadığı halde besin tuketimine yonelme halidir. Duygusal yemenin altında baş etme mekanizmalarının yetersiz kalması, oğrenilmiş davranışlar ve besin yoksunluğu gibi ceşitli ve cok yonlu nedenleri vardır. Tedavi edilmediği takdirde ciddi bir yeme bozukluğuna donuşebilmektedir.Duygusal Yemenin Normal Yemek Yemeden Farkı Nedir?
Duygusal acılık, fizyolojik aclık gibi kademe kademe değil, genellikle aniden yaşanır.
Duygusal yeme yaşayan kişiler ozellikle ofke, yalnızlık, umutsuzluk, mutsuzluk gibi olumsuz duygular yaşadıklarında besin tuketimine yonelirler.
Bu sırada sağlıklı besinler yerine, yuksek kalorili ve tuketimi hızlı paketli besinler tercih edilir. Kişi coğu zaman kontrolunu kaybettiği ve yemeyi durduramadığı hisseder.
Fizyolojik bir aclığı gidermek icin yediğimizde genelde neyi ne kadar tukettiğimizi ve ne kadar besine gereksinim duyduğumuzun farkına varırız. Duygusal yeme bu farkındalık yaşanmaz
Duygusal yeme ardından sucluluk, utanc ve pişmanlık gibi olumsuz duyguları belirir.
Duygusal Yeme Varlığında Neler Yapılmalıdır?
Oncelikle duygusal yememizin farkına varıp nedenlerini belirlenmelidir.
Duygusal yemenin gercekleştiği saatlerde hoşunuza gidecek farklı etkinlikler yapılmalıdır. Yuruyuş yapmak, bisiklete binmek, sinemaya gitmek gibi
Evde bulunan tuketime hazır paketli sağlıksız besinler bulundurulmalıdır.
Sağlıklı alternatifler bulundurup duygusal yeme durumunda onlar tuketilebilir.
Bunları yaptığımız halde sonuc alamıyorsanız. Psikolog ve diyetisyenden ortak destek alınmalıdır.
[h=2]Mersin Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Duygusal yeme
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Duygusal yeme