Cocukluk ve yetişkinlik yaşamımız boyunca bircok uzuntu verici durumla ve olayla karşılaşabilir, yaşam boyu fiziksel, ruhsal bircok haksızlığa uğrayabiliriz. Bu zorlu yaşam olaylarının icerisinde bir olay vardır ki cok fazla tarif edemeyip yuku altında ezilebilir insan. Sozunu ettiğim istismar turleri icerisinde belki de en fazla karşılaştığımız tur olan ‘Duygusal İstismar’dır.

Duygusal olarak istismar edilmenin yaşı yoktur belki fakat yetişkin olmak kendi yaşamının sorumluluğunu almak anlamına geldiği ve yetişkin insanın kendini tehlikelerden koruyacağı hesaba katıldığı zaman yine gozler cocuk istismarına cevriliyor. Cocuğun duygusal olarak istismar edilmesi. Belki okurken cocuk, genc, yaşlı, kadın, erkek demeden incinen bir ruh olarak duygusal istismarın izlerini hissedebilirsiniz. Duygusal istismarın temelini oluşturan da bu ruhsal incinme ve hasar gormedir.
Cocuk, duygusal istismara iki şekilde maruz kalabilir. İlki, anne ve babanın ya da cocuğun bakımından sorumlu olan kişinin cocuğu olumsuz olarak etkileyecek davranışlara maruz bırakması; ikincisi de cocuğun ihtiyacı olan ve alması gereken bakımın verilmemesi, sevgisiz ve ilgisiz kalması diyebiliriz. Gerek cocuk yetiştirirken gerekse de akranlarla ve diğer insanlarla iletişim kurarken coğu zaman kendi icsel yaşantılarına bağlı kırıcı, orseleyici davranışlarda bulunulabiliyor. Bu davranışlar insandan insana bulaşıcı bir ozellik gosterir gibi zincirleme etki yapabilir. Genelde aile icinde ofkeli bir bireyin bulunması zamanla diğer insanlara ofke, şupheci birinin aile uyelerine şuphe ve surekli uzgun birinin olumsuz duyguları cevresindekilere bulaştırması gibi etki gosterir. Yaşanılan kotu cevre koşulları, işsizlik ve buna bağlı yoksulluk, sucluluk gibi etmenler duygusal istismar riskini artırıcı rol oynarlar. Aşırı alkol ve uyuşturucu kullanan aile cocukları da duygusal istismar acısından risk altındadır. Bu demek değildir ki bu risk grupları dışında cocuklar guvende ve ihmal edilmemiş olsun. Yine sıklıkla karşılaştığımız uzere yuksek gelirli iyi muhitlerde yaşayan ailelerin cocukları da farklı acılardan duygusal olarak ihmal ve istismar edilmektedir. Orneğin 11 yaşındaki cocuğuna tekne alan bir baba veyahut 3,5 yaşındaki kızına manikur yaptıran bir anne yine kendi icsel dinamikleri sebebiyle cocuklarını duygusal olarak istismar etmektedirler. Bu tip durumları cevrenizden gorebileceğiniz gibi Tv haberleri ve gazetelerde de rastlayabilirsiniz. O halde statu, cinsiyet, maddi olanak, yaş ve kultur farkı gozetmeden bireysel davranışlara odaklanıp ozellikle cocuklarda olumsuz etkiye neden olabilecek davranışları farketmeli ve otokontrolle bu davranış şeklini değiştirmek gerekmektedir. Aydınlatıcı olması bakımından bu davranış şekillerine de bir goz atalım:

1- Reddetme
2- Tek başına bırakmak
3- Yıldırma
4- Suca yoneltme
5- Duygusal tepki vermeyi reddetme
6- Aşağılama
7- Kendi cıkarına kullanma
8- Vaktinden once yetişkin rol verme

Sıraladığım maddeler duygusal istismara neden olan başlıca davranışlardır. Bununla birlikte ihmal ve istismarı iceren bircok davranış sıralanabilir. Bunun icin once insan kendini tanımalı, kendi duygusallığının farkına varmalı sonrasında da diğer insanlara bu iyi duygularla ve bilincle yaklaşmalıdır. Daha iyi bir gelecek ve mutlu birliktelikler icin..

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]