Teroristbaşı Ocalan’ın sevgilisi "Rozerin" kod adlı Ayfer Kaya’nın serbest bırakılmasının ardından Turkiye "Ek dosyayı zamanında Almanya’ya gonderdik" acıklaması yaptı. Ancak Alman makamları ek dosyanın gelip gelmediği konusunda celişkili acıklamalar yaptı.

Munih Bolgesel Mahkemesi’nden onceki gun yapılan yazılı basın acıklamada "Turkiye’den istenen ek bilgiler tanınan sure icinde 1 Haziran 2008 tarihine kadar ulaşmadı" denilmişti. Mahkeme Basın Sozcusu Margarete Notzel, Hurriyet’in "Turkiye ek dosyayı gonderdik diyor" sorusu uzerine Turkiye’den ek bilgilerin kendisine tanınan 1 Haziran 2008 tarihine kadar ulaşmadığı acıklamasının mahkemenin yazılı kararı olduğunu soyledi. Notzel, "Ben bunun doğru olup olmadığını araştıracak değilim. Mahkeme kararında boyle yazıyor" dedi.

Savcı: Evet, geldi

Munih Başsavcısı Joachim Ettenhofer ise Turkiye’nin ek bilgiyi zamanında gonderdiğini ve zamanında kendilerine ulaştığını, ancak bu ek bilgilerde mahkemenin istediği soruları Turkiye’nin yeterli olarak yanıtlayamadığını, bu yuzden Ayfer Kaya’nın serbest bırakıldığını soyledi. Almanya’nın Ankara Buyukelciliği yetkilileri de Munih’teki Yuksek Eyalet Mahkemesi’nin Turkiye’nin ek iade talebindeki gerekceleri yeterli bulmadığını acıkladı.

Bakanlık: 30 Mayıs’ta iletilmiş

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, dun TBMM Adalet Komisyonu’na gelişinde gazetecilerin "Teror orgutu uyesi Ayfer Kaya’nın iadesine ilişkin ek dosya gitmemiş, serbest bırakılmış" anımsatması uzerine, "Hayır. Biraz once genel mudurle goruştum. Epey olmuş, biz o dosyayı gondereli" dedi. Şahin, "O zaman serbest bırakılmasının başka bir sebebi mi var?" sorusuna, "Onu bilmiyorum ama biz gondermişiz. Biz, direkt gondermiyoruz, Dışişleri kanalıyla gonderiyoruz" yanıtını verdi. Bakan Şahin’in acıklamalarının ardından Adalet Bakanlığı’ndan yapılan yazılı acıklamada, "1 Haziran 2008 tarihine kadar gonderilmesi talep edilen ek bilgilerin, Berlin Buyukelciliği tarafından 30 Mayıs 2008 tarihli nota ekinde Alman makamlarına iletildiği" bildirildi. Bu arada Turkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de kendileri acısından zamanlamayla ilgili hicbir sıkıntı olmadığını, Adalet Bakanlığı’ndan gelen iade talebi ve ek bilgilerin vakit gecirilmeden anında Almanya’ya gonderildiğini soylediler.

kaynak:hurriyet.com