Gunlerdir icimde atamadığım yeme isteği, actım.. Kendimi cok ac hissediyorum, yemediğim icin değil doymadığım icin… Ne kadar yesem de doyduğumu hissedemiyordum. Midemde yiyecek yer olmamasına rağmen kendimi şişmiş hissetmeme rağmen doyamıyordum. Başka ne yesem diye duşunuyorum. Gittikce kilo almaya başladım ve daha fazla kilo almaktan cekiniyordum. Fakat buna engel olamıyordum. İcimde tarif edilemez bir yeme isteği vardı. Bu isteği duydukca, yeme isteği arttıkca kendimi kotu hissediyordum.
Kotu hissetme halini yok etmek icin daha fazla yeme isteği duymaya başladığımı fark ettim. Bir yere kadar kontrol ediyordum ama sonra yine elimde yiyecekle buluyordum kendimi veya mutfakta ne yesem diye duşunerek dolabı karıştırırken… Doymuyordum…
Duygusal Aclık Nedir?
Duygusal aclık, kişi fiziksel anlamda ac olmasa bile duygusal olarak kendini iyi hissetmek icin yemeğe yonelmesidir. Yedikten sonra tokluk hissi yaşamayız sadece gecici bir haz alırız ve kısa zaman sonra tekrar ac hissederiz.
Duygusal Aclığın Nedeni?
Duygusal aclık genelde yaşamış olduğumuz duygusal boşluğu yeme eyleminin verdiği haz ile doldurmaya cabalamayla ortaya cıkar. Stres, yalnızlık hissi, sıkıntı, kaygı, ofke, gerginlik veya duygusal cokuntu, duygusal yemeyi tetikleyen etkenlerin başında gelir. Daha sonra bir kısır dongu halini alır.
Kısır Dongu
Duygusal sorunları bastırmak icin haz arayışına gireriz ve bu hazzı yemek yiyerek elde etmeye calışırız. Yemek yemeye yoneliriz ve yerken onun verdiği hazzı yaşarız. Kısa bir sure o duygusal sorundan uzaklaşırız fakat sonrasında yoğun bir pişmanlık yaşarız. Sonra ki surecte bu pişmanlığı bastırmak icin yine haz arayışına girip yemek yemeye yoneliriz. Yaşadığımız duygusal sorunları giderme isteği bu kısır donguyu yaratır.
Fiziksel Aclıktan Farkı Nedir?
Fiziksel aclıkta, fiziksel belirtiler ortaya cıkar, kan şekeri, tansiyonun duşmesi ve midenin kazınması gibi duygusal aclıkta ise fiziksel belirtiler yoktur ve aclık hissi birden ortaya cıkar. Fiziksel aclıkta yedikce doyma hissi ortaya cıkar, duygusal aclıkta ise ne kadar yerse yesin doyma hissine ulaşılamaz. Fiziksel aclıkta kişi bunu erteleyebilir fakat duygusal aclıkta ertelemekte zorlanır ve o duygusal durumu hemen bastırmak ister.
Duygusal aclıktan kurtulmak icin neler yapmalıyız?
Duygusal aclık yaşıyorsanız yeme problemini cozebilecek oncelikli kişi diyetisyen değildir. Oncelikli olarak bu duygusal problemlerin cozulmesi gerekir ki yeme eylemini kontrollu bir şekilde devam edebilesiniz. Duygusal problemleri cozebilmek icinde bir psikolog veya psikiyatriste başvurmanız daha etkili olacaktır..
Duygusal problemleriniz kontrol altına alındıktan sonra bir diyetisyenden kontrollu bir şekilde kilo vermek icin yardım alabilirsiniz. Yapılan araştırmalara gore sadece diyetisyen ile yurutulen bu surecte kişiler kilolarının yalnızca %15ini verebildikleri gorulmuştur.
Tedavi edilmezse ne olur?
Duygusal aclık tedavi edilmezse kişiler zamanlarını ve paralarını kilo verme icin boşa harcar ve kendilerine olan inancları ve guvenleri zedelenir. İlerleyen aşamalarda ise beden algısında bozulma, sosyal fobi ve depresyon gibi psikolojik problemler ortaya cıkabilir.
Psikolog Ayhan ALTAŞ
Psikoterapist & Hipnoterapist & Emdr Terapisti

[h=2]Bursa Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]