Gunumuzde bazı ergenlerin endişe, kaygı ve depresyonla baş etme yontemi olarak kendilerine keserek zarar vermeyi keşfetmişlerdir. Yoğun duygularla baş cıkmak, onları dengeleyebilmenin yolu onlara gore kendilerine keserek zarar vermekten baş kabir şey değildir. Bu gencler keserek uyuşmanın yarattığı hisle ağrıyı yer değiştirirler. Yani uyuşmak ağrıyı ve icsel olan acısını dindirir. Bu yuzden kendine keserek, yakarak zarar vermek bağımlılık yapan bir davranıştır. Uyuşma tıpkı uyuşturucu kullanımında olduğu gibi bir baş etme metodudur. Cunku bu ergenler dayanılmaz bir icsel acı ,boşluk hissi, yalnızlık duygusu, kotu hissetme soz konusudur. Bu kesme ve kendine zarar verme davranışı oncelikle arkadaş gruplarında gorulur ve uygulanır ama daha sonra rahatlattığı duşunerek buna devam ederler. Cunku amac rahatlamadır. İcsel acı ve boşluk hissi donem donem bir nobet şeklinde gelir ve o durumda da ergen sanki bir yoksunluk hissediyormuş gibi kesmeye yonelir ve rahatlar y ada en azından rahatlattığını soyler. Araştırmalara gore her dort ergenden biri hayatlarının bir doneminde kendisine bir yontemlerden biriyle zarar vermiştir .Yani bu dort kişiden biri yaşadığı yoğun duygulanımla baş edememiş ve bu yontemi denemiştir. Bazen yara kabuklarını soymak, vucuttaki mevcut yaraları kanatmak ta bu yontemler arasındadır.
Bu ergenler kendilerini oldurmek yani bir intihar duşuncesi ile ilgili olarak bunu gercekletirmezler tam tersine amac hayatta kalabilmek yoğun acı verici duygularla baş edebilmek baş edemediği noktada uyuşmak ve kendini uyuşturmakla ilgilidir. Boyle bir davranışı gercekleştiren ergenin icinde bulunduğu durumu anlamak zor olmaz. Yaşamak , hayatta kalabilmeyi surdurmek icin kendini yaralamaktadır.
Nitekim uyuşturucu bağımlıları da kendilerini oldurmek icin uyuşturucu kullanmazlar her ne kadar sonunda bir takım nedenlerden oturu bazen olum gercekleşse bile amac olmek değil katlanabilmektir.
Mayo Klinik anne balara cocuklarında kendilerine zarar verme davranışlarının olup olmadığını anlamaları icin bazı ip ucları vermişlerdir;
-Yara izi, cizik ya da curukler
-Tek başına uzun zaman harcama ve odada kapalı kalma
-Yazları dahil uzun kollu giyecekler giyme
-Vucudundakilerle ilgili olarak sık sık kaza olduğunu iddia etme
-Uzerinde keskin nesneler taşıma
-Son zamanlarda bozulan ilişkiler gibi belli kriterler ergenin gozlenmesi acısından yardımcı olabilir.
Bu ergenler kesme davranışı şov icerikli olarak yapmazlar. Onlar aksine bunu gizlice ya kendi odalarında, ya banyo da uygularla cunku kimse tarafından gorulmek istemezler. Gorulmek istememelerinin nedeni rahatsız edilmek istememeleri ve bu metodun ellerinden alınacağı korkusudur. Bir madde bağımlısı da mecbur kalmadıkca bunu ulu orta yapmaz ya da yeme bozukluğu olan bir ergenin kusma ve kendisini kusturması davranışı bazen aileler tarafından aylarca sonra fark edilebilir.
Bazen ergenler aile ici ilişkilerden ve sorunlardan ya kendilik zayıflıklarında oturu fazlaca etkilenir, ya da bir ergen kendi, icinde ne kadar dayanıklı olursa olsun aile icindeki problemler o kadar şiddetlidir ki baş etmek gercekten zordur. Anne ve babalar kendi sorunları ile uğraşmaktan cocuklarının aldığı hasarın farkında olmayabilirler. Bu sorunlar genelde boşanma aşamasına gelen evlilikler, yoğun ebeveyne anlaşmazlıkları şeklindedir. Kendilerine zarar veren ergenlerin aile yapılarına bakıldığında da onların kendilerinin de yoğun duygulanımları ile baş edemedikleri, onları dengeleyemedikleri gorulmuştur. Duygulanımların dengelenememesi ya da regule edilememesi neticesinde ya ciddi ofke patlamalarına, ya da fiziksel zarar vermeye donuşur. Ergende bu şeklide baş etmeyi adeta oğrenmiştir. Bu yuzden bu tip tedavi ve danışmanlıklarda ergenin tedavisi ayrı anne ve babanın tedavisi ayrıdır. Yani aile butuncul olarak değerlendirilmektedir.


[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]