uyeliğini referanduma goturme fikrindeki ısrarı, Fransız şirketlerinin Turkiye'de 5 milyar Euro tutarındaki iş anlaşması yapmasına engel oldu. Fransa'nın Eylul 2007'den bu yana Turkiye'de 5 milyar Euro tutarında kontrat kaybettiği bildirildi. Le Monde gazetesi, "Fransa, Ankara'nın misilleme yapmasından korkuyor" derken iktidardaki Halkın Hareketi Birliği'nin (UMP) Turkiye'nin AB uyeliği yanlısı milletvekili Pierre Lellouche de Turkiye icin referandum koşulunu "felaket ve korkunc" olarak nitelendirdi.
Le Monde gazetesi, "Fransa, Ankara'nın misilleme yapmasından korkuyor" başlıklı haberinde Fransa Cumhurbaşkanı "Nicolas Sarkozy tarafından "Kucuk Asya'ya surulen Turkiye, 1 Temmuz'da başlayacak AB Donem Başkanlığı sırasında Fransa'ya hicbir hediye yapmamaya hazırlanıyor. Başka enerji ve savunma konularında olmak uzere, Avrupa'nın onemli bir ortağı olan Turkiye, Paris'in onceliklerinin bazılarına engel koyabilir" diye yazdı.
Gazete şoyle devam etti: "Gaz de France, hÂl Turkiye'den gececek Avrupa gaz boru hattı Nabucco projesinden dışlanıyor. Başka projeler de olumsuz etkilendi. Sayın Lellouche, Fransa'nın Turkiye'de 'toplam 5 milyar Euro'luk kontrat' kaybettiğini tahmin ediyor."
'Referandum kararı korkunc ve felaket'
Le Monde, Sarkozy'nin Mart ayında, Turkiye'nin AB uyeliği yanlısı UMP milletvekili Pierre Lellouche'yi gorevlendirdiğini belirterek Lellouche'nin 13 Mayıs'ta Ankara'ya yaptığı ve ust duzeyde kabul edildiği bir ziyaretten sonra referandum koşulunu "felaket ve korkunc" olarak nitelendirdiğine dikkat cekti. Gazete, krizden cıkılması icin Paris'ten Ankara'ya gonderilen temsilcilerin de fayda etmediğini guvensizliğin surduğunu yazdı.
alıntı
Z343
Fransızlar şaşkın...
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Fransızlar şaşkın...