Dumping sendromu (DS),gastrojejunostomi ameliyatından sonra ortaya cıkan bir bozukluktur. Ulkemizde gorulme olasılığı %10 civarıdır. Pilorun işlevi bozulduğu icin besinler aniden jejunuma gecer. Ozellikle karbonhidrattan zengin besin alındığında meydana gelir. Besinler iyice sindirilmeden barsağa gectiğinden alerjik durumlar da oluşur. Besinler birden barsağa gectiğinden,barsak damarları genişler,ince barsak icine intravaskuler kompartmandan sıvı cekilmesine ve bundan dolayı kan volumunde azalmaya sebep olur. Aynı zamanda beyin damarlarında kanlanma azalır.
Dumping sendromlu hastaların,serotonin,vazoaktif intestinal peptid (VİP) gibi hormonların salgısı artmıştır. VIP hormonu barsakta suyun salınımını uyarır ve dolaysıyla diyareyi meydana getirir. Norotensin, intestinal motoliteyi artırır ve diyareye yol acar. Plazma adrenalin ve noradrenalin duzeylerinin yukseldiği, bu nedenle postprandial dumping semptomlarının sempatoadrenal aktivasyonla birlikte olabileceği kanıtlanmıştır.

DUMPİNG SENDROMU İKİYE AYRILIR
1-ERKEN DUMPİNG SENDROMU:
Erken dumping sendromu yemekten hemen sonra başlar ve yaklaşık 45 dk devam eder. Birkac yıl surer. Hipertansiyon ve hiperglisemi meydana gelir,sıcaklık hissi,terleme,carpıntı,yuzde kızarma gibi olumsuz durumlar oluşur. Epigastriumda ağrı,bulantı-kusma ve dolgunluk hissi oluşur. Barsaklar hızlı calışır ve ishal meydana gelir.
2-GEC DUMPİNG SENDROMU:
Yemek yedikten 2-3 saat sonra başlar. 2-5 yıl surer. Ameliyattan 2-6 ay sonra oluşur. Kol ve bacaklarda titreme,baş ağrısı,baş donmesi gibi olumsuz durumlar oluşur. Aşırı insulin salınımı sonucu hipoglisemi meydana gelir.
MİDE AMELİYATI İLE BİRLİKTE;
-Barsak hareketleri artar ve diyare oluşur
-Besinler mideyi hızlı terk eder
-HCL ve pepsin salgısı artar
-intrinsik faktor salınımı artar
-Sindirim kanalının PH’ı değişir
-Aşırı kilo kaybı ve malnutrisyon gorulur
-Bircok vitamin ve minarel emilimi bozulur
-Dumping sendromu oluşur
DİYET TEDAVİSİ
DS hastalarda diyet oldukca onemlidir. DS’lu hastaların beslenme konusunda bir beslenme uzmanına danışmaları ve onerilen şekilde beslenmeleri kendileri icin yararlı olacaktır. Bu hastaların, diyet tedavisinde şunlara dikkat etmeleri gerekir;
-Besinler 6-8 oğunde eşit miktarda alınmalıdır.
-Diyet proteinden zengin,yağdan normal ve karbonhidrattan fakir olmalıdır. Ozelikle kan şekerini hemen yukseltecek basit karbonhidratların yerine kompleks karbonhidratlar tuketilmelidir.
-Cok soğuk yiyecek ve icecekler uyarıcı olduğu icin tuketilmemelidir.
-Yemek ile birlikte sıvı alınmamalıdır. Yemekten 45 dk once veya sonra alınmalıdır.
-Hastalar yemekten once ve sonra dinlendirilmelidir.


[h=2]Van Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]