Başbakan Erdoğan’la onceki gece goruşmesinin ardından dun basın toplantısı duzenleyen TBMM Başkanı Toptan, Anayasa Mahkemesi’nin yetkisini aştığını soyledi. Cift kamaralı sistemi tartışmaya acan ve ’Yeni bir Anayasa ile senato’ oneren Toptan, "Bana bu konuda telkin yapılmadı, liderleri toplamayı duşunuyorum. Endişe ve dileklerini yuzlerine soylesinler" dedi.

TBMM Başkanı Koksal Toptan, Anayasa Mahkemesi’nin turban kararını, "dengeli bir uslupla" eleştirdi. Toptan, Yuksek Mahkeme’nin yetkisini aştığını belirterek, "Kuvvetler ayrılığı ilkesi sorgulanabilir hale gelmiştir. Yetki alanın genişletmesi ileride başka sorunlar doğurur" dedi. Onceki gece Başbakan Tayyip Erdoğan ile goruşen Toptan, acıklama yapması konusunda "kimseden telkin almadığını" belirtti. Onumuzdeki hafta liderleri toplamayı planlayan Toptan, "Liderler bir araya gelerek endişelerini ve dileklerini birbirlerinin yuzune soylesin. Meydanlarda ve medya aracılığıyla konuşmanın sakıncaları var" dedi. Toptan şu mesajları verdi:

Yetki hatırlatması

Yasamayı denetlemenin şart ve şekilleri, hem Anayasa hem de ilgili yasalarda acıkca belirtilmiştir. Yargı, Anayasa ve hukuk devleti ilkelerine gore sonuca varır. Ancak erkler, Anayasa’dan doğan haklarını kullanırken kendilerini başka bir erk yerine koyamaz ve olmayan yetkiyi kullanamaz, başka erkin yetkisini elinden alamaz, o alana mudahale edemez. Anayasa değişikliğinin iceriği başka bir şey, 148. maddeye gore yetki kullanması yahut yetki aşımını kullanması ayrı bir şeydir. Boylece Yuksek Mahkeme, ilgili Anayasa maddesini yorumlayarak, bir sonuca varma yetkisinin otesine gecmiştir.

Cift kamaralı sistem

Elbirliğiyle demokrasiyi savunmalıyız. Bize duşen, siyasal ve hukuksal yapılarımızı bu anlayışa uygun duruma getirmektir. Bu cercevede yeni bir Anayasa yapımı yanında belki cift kamaralı, yani senatoyu da artık Turkiye’nin tartışmasının yararlı olabileceğini duşunmekteyim.

Liderler zirvesi

Herkes bilmelidir ki Meclisimiz; yuksek temsil gucuyle bugune kadar olduğu gibi bundan sonra da Anayasa’da belirlenen ilkeler cercevesinde millet ve tarih onunde ettiği yeminine sadık kalarak milleti icin doğruları yapmaya devam edecektir. Butun bunları karşılıklı konuşmak ve değerlendirmeler yapmak uzere onumuzdeki surecte parlamentomuzda temsil edilen siyasi partilerin liderlerini ortak bir toplantıya cağırıyorum.

Toptan, daha sonra sorulara şu yanıtları verdi:

Oneriyorum, yetkim yok

Ben Anayasa değişikliği ve senato sistemi konusunda bir duşunce ortaya atıyorum. Benim bir girişimde bulunma yetkim de yok. Ama bunu Turkiye’nin tartışmasını istiyorum. Cift kamaralı sistem. Butun Avrupa parlamento sistemlerinde var. O zaman Anayasa Mahkemesi uzerindeki bu kadar yuku de Anayasa Mahkemesi’ni bu kadar tartışmayı da belki azaltabiliriz. Yuksek Mahkeme de daha rahat calışma imkanı bulabilir. Bunu da ilk kez burada acıklıyorum. Ne bana boyle bir telkin yapıldı ne de ben bunu başkasıyla paylaştım.

20 yılda secim isterlerse

"Meclis’te Anayasa’yı değiştirecek coğunluğu ele gecirmiş bir parti, secimleri 20 yılda bir yapar mı?" endişesi bana gore cok vehim. Bu parlamento 5 yıl olan yasama donemini 4 yıla indirmiştir. Boyle bir parlamento 20 yıla cıkarır mı? Demokrasi gelenekler rejimidir. Kuşkulardan, vehimlerden kurtulmamız gerekir. Haa.. ’Anayasa’nın 148. maddesi yanlıştır, Anayasa Mahkemesi Anayasa değişikliğini esastan da inceleyebilir’ denilirse o başka.

Gulduren ceza sorusu

Vakit muhabiri: Anayasa Mahkemesi kararınının altında imzası olanlarla ilgili yaptırım soz konusu olamaz mı? Malum TCK 311 cok acık. Meclis’in gorevlerinin engellenmesiyle ilgili. Bu konuda neler soyleyeceksiniz?

Koksal Toptan: (Gulerek) Yok yok. Yani Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını beğenmeyebiliriz, eleştirebiliriz, bu bizim hakkımızdır. Anayasa Mahkemesi kararları yanlış da olabilir, bunlar başka bir şeydir, ama sizin soylediğiniz buna cezai yaptırımla karşı cıkmak hukuk sistemimizde duşunebileceğimiz bir şey olamaz.

kaynak:hurriyet.com