Tarım ilacı kalıntısı nedeniyle Rusya’nın almadığı yaş sebze ve meyvelerin ic piyasada satıldığı iddia ediliyor.

Antalya’da domatesin kilosunun 75 YKr’den 25 YKr’ye gerilemesi bunun bir gostergesi olarak kabul edilirken, Ziraat Muhendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, denetimsizliğe dikkat cekti.

RUSYA’nın Turkiye’den yaş sebze ve meyve alımını 7 Haziran’dan itibaren durdurma kararı semt pazarlarındaki fiyatları da etkiledi. Antalya’da gecen hafta pazarlarda 75 YKr’den satılan domatesin kilosu bu hafta 25 YKr’ye kadar geriledi. 4 kilogram domates pazarlarda 1 YTL’den alıcı bulurken, vatandaşlar bu durumdan memnun kaldı. Pazar esnafı sattıkları domateste ilac kalıntısı olmadığının garantisini verirken, muşteri ise ilac kalıntısından daha cok duşen fiyatlara ilgi gosterdi. İhrac edilemeyen yaş sebze ve meyvelerin ic pazarda tuketildiğine dikkat ceken Ziraat Muhendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer ise, "Bu urunler cope de dokulmediğine gore, nasıl değerlendirildiğini anlamak kolayca mumkun. Maalesef ulkemizde yoğun bir şekilde tuketime devam ediliyor" dedi.

Sağlığı tehdit ediyor

Tuncer, tarım ilaclarının sebze ve meyvelerde hastalıklara karşı yoğun olarak kullanıldığını soyledi. İlac kullanımının ardından ilacın parcalanması icin yeterli sure beklenmeden hasat edilen urunlerde ilac katıntısına rastlanıldığını kaydeden Tuncer, "Bunlar da insan ve cevre sağlığına tehdit oluşturmaktadır" dedi. İlac kalıntılarına ilişkin ic pazarda cok ciddi denetimin sozkonusu olmadığını kaydeden Tuncer, "Maalesef bizim ulkemizde yoğun bir şekilde tuketime devam edilmektedir" diye konuştu.

Cozum uretim aşamasında

İlac kalıntılarına ilişkin sorunun uretimden kaynaklandığını belirten Vahap Tuncer, şu bilgileri verdi: "Sorun uretimden kaynaklanıyorsa, cozumu de uretim aşamasında getirilmeli. Mevzuat cıkartarak, analizler yaparak, laboratuvarlar kurarak bu sorunu engellemek mumkun değil. Yaş sebze ve meyvede ilac kalıntısını engellemek icin butun tedbirler alınsa bile tarım ilacı kalıntısı sorununun her zaman olacak. Bunları sıfırlamak mumkun değil. Rusya’ya gonderilen urunlerde sadece tarım ilacı kalıntısından bahsedilmiyor. Gecen yıl gonderilen narenciye urunlerinde zararlı bocekler bulunması nedeniyle ihracatı engellendi. İlac kullanımı iki tarafı keskin bir bıcak. İlac kullanmadığınız takdirde bocek gorulmekte, ihracat engelleniyor. İlacı duzgun kullanmadığınız takdirde yine ihracat engelleniyor. Onemli olan duzgun bir mucadele programı izlemek."

Domatesi sirkeli sudan gecirmeli

AKDENİZ Universitesi Ziraat Fakultesi Dekanı Halil İbrahim Uzun, Rusya’nın alımını durduğu domateslerin yıkanmadan yenmemesini onerdi. Uzun, yaş sebze ve meyvede pestisit ve nitrat adı verilen kimyasal maddelerin fazla cıkması nedeniyle ithalatı duran ve ic pazara sunulan urunleri mumkunse sirkeli sudan gecirilmesi gerektiğini belirtti. Rusya’nın fazla kimyasal madde bulunduğu gerekcesinin de araştırılması gerektiğini ifade eden Uzun, şoyle konuştu: "Doğruluk payı olmayabilir. Rusya daha once de meyve sineğini bahane gostererek narenciye alımını durdurdu. Bu ambargonun altında Rusya’nın kendi ic pazarını korumaya yonelik bir spekulasyon soz konusu olabilir."

Rusya’nın kararı politik

FİSER Fidecilik Genel Muduru Uğur Ertok, Rusya’nın ilac kalıntılarını gerekce gostererek almadığı yaş sebze ve meyvelerin gonul rahatlığıyla tuketilebileceğini savundu. Rusya’nın bu ambargosunun politik bir karar olduğunu belirten Ertok, Turkiye’de sera uretimin sona ermesiyle birlikte Rusya’nın Ukrayna ve Polonya pazarına yoneldiğini belirtti. Rusya

KAYNAK:hurriyet.com almadığı icin ic pazara sunulan urunlerde ilac kalıntı olmadığını iddia eden Ertok, şunları soyledi: "Ozellikle domatesin seralarda son hasadı yapıldı. Domates, iki aydır hasat ediliyor ve bu surecte hem ic pazara hem de dış pazara satıldı. İlk hasat değil bu. Eğer ciddi boyutlarda bir sıkıntı olmuş olsaydı bu kararın iki ay once alınması gerekirdi."