Dudak ve Damak Yarıkları yapışık parmak anomalisinden sonra en sık gorulen doğumsal yapı bozukluğudur dudak ve damak yarıkları beraber olabildiklerigibi ayrı ayrı da ortaya cıkabilirler.. Etkenleri arasında ailesel faktorler, hamilelik esnasında kullanılan ilaclar, radyasyona maruz kalma ve hamileliğin ilk aylarında virus infeksiyonlarına maruz kalma sayılabilir. Aile fertlerinden birinde dudak veya damak yarığı varsa yeni doğanda da hastalığın gorulma olasılığı onemli derecede artmaktadır.
Dudak Yarığı ust dudağın uzerinde kucuk bir centik şeklinde veya en ileri formuyla dudaktan burun icine uzanan tam yarık yapısında olabilir.Tam dudak yarıklarına sıklıkla ust cene on kısmında yarıkta eşlik eder ve burun şekli genellikle bozuktur. Dudak yarığı tek taraflı olabildiği gibi cift taraflı da olabilir, yarığın cift taraflı olması problemi artıracaktır. Dudak yarıklı doğan cocuklarda beslenme problemi olmaz, cok geniş dudak yarıklarında belki meme tutma ve emmede sorunlar cıkabilir, bu sorun kaşık ile veya damaklı biberon besleyerek cozumlenebilir. Dudak yarıklı hastalar genellikle 3-4 aylık olunca ameliyat edilirler, cocuğun gelişmesi yeterli ise (genellikle 5 kilogramın uzerinde olması istenir), eşlik eden başka bir hastalığı yoksa veya bu hastalık ameliyata engel değilse ve kan toblosu iyi ise hasta ameliyat edilebilir.
Damak Yarıkları, Dudak Yarıkları ile birlikta olsa bile ayrı olarak ele alınırlar. Damak yarıklı cocuklarda emme problemi ortaya cıkabilir. Bu durum damaklı biberon kullanarak veya kaşık ile basleyerek ortadan kaldırılabilir ayrıca damağa yapılan plaklar sayesinde cocuklar emme fonksiyonunu yapabilirler. Damağa yapılan plakların damağın gelişmesinde ve şekillenmesinde ayrı onemi vardır. Damak yarığıda dudak yarığında olduğu gibi tam veya kısmi tek taraflı veya cift taraflı olabilir. Damak yarıklarında cok erken yapılacak ameliyetlerın kemik gelişimini kotu etkileme ihtimali nedeni ile cokerken ameliyetttan kacınılır,ama konuşma cağı başlanmadan da bu ameliyatlar tamamlanmış olmalıdır.Bu nedenle kemik yapıyı icermeyen yumuşak damak yarıklarında 6. aydan sonra ameliyat yapılabilirken tam damak yarıklarında bu sure 1.5 yaşa kadar cıkar.
Burun yapısını bozmuş ileri derecede olan dudak yarıklarınadan sonra 2-6 yaşları arasında burun duzeltme ameliyatları yapılabilir. Her şeye rağmen ileri problemi olan bu hastalarda kemik ve kıkırdak gelişimini bozmamak amacı ile bir kısım ameliyatlar 18 yaşının sonrasına bırakılır.

[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]