2012 ygs başvuru tarihleri 2012 ygs başvuru ne zaman 2012 ygs başvuru ile ilgili bilgiler burada melekler. 2012 'de YGSye başvuracak olan meleklerimiz ve sayın misafirlerimiz icin yeni bir haber veriyoruz melekler Daha once 2012 ygs başvuru tarihi olarak acıklanan 26 Aralık 2011-6 Ocak 2012 tarihi değişti melekler. 2012 ygs başvuru ne zaman merak edenler icin işte 2012 ygs başvuru haberin detayları şoyle;

Yuksekoğretime Geciş Sınavı'na (YGS) başvuru tarihlerini daha once 26 Aralık 2011-6 Ocak 2012 olarak duyuran OSYM, bunu 3-13 Ocak 2012 olarak değiştirdi.

OSYM'den yapılan acıklamada, 2012 Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sistemine başvuru işlemlerinin 3-13 Ocak 2012 tarihleri arasında yapılacağı duyuruldu.

Daha once yapılan acıklamada, sınava başvuruların 26 Aralık 2011-6 Ocak 2012 tarihleri arasında alınacağı bildirilmişti.

OSYS KILAVUZU İNTERNETTE

Oğrenci Secme ve Yerleştirme Sistemi (OSYS) Kılavuzu OSYM'nin internet sitesinde yayımlandı. Universiteye girişte uygulanan birinci aşama sınavı Yuksekoğretime Geciş Sınavı'na (YGS) başvurular 3 Ocak Salı gunu başlayacak.

OSYM'nin internet sitesinde yayımlanan kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Adaylar 2012-OSYS Kılavuzu ile aday başvuru formuna OSYM'nin ''http://www.osym.gov.tr'' internet adresinden ulaşabilecek. Adaylar isterlerse ornek kılavuzları başvuru merkezlerinde inceleyebilecek.

Kılavuzda, başvuru işlemleri, puanların hesaplanması, sınavların uygulanması, universiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor.

OSYS'nin ilk sınavı olan YGS'ye başvurular 3-13 Ocak 2012 tarihleri arasında yapılacak. 2012-2013 oğretim yılında yuksekoğretimin tum lisans ve on lisans (sınavsız geciş dahil) programlarında oğrenim gormek isteyen adaylar 2012-OSYS'ye başvuracak.

Van'da oğrenim goren ancak deprem nedeniyle oğretime devam edilemediği icin diğer ortaoğretim kurumlarına nakledilen ve 2012-OSYS'ye başvurmak isteyen son sınıf oğrencileri ise oğrenime devam ettikleri ortaoğretim kurumunda başvurularını yapabilecekler. Oğrenime devam ettikleri okullarının başvuru merkezi olmaması durumunda ise bu oğrenciler okul mudurlukleri tarafından en yakın başvuru merkezine yonlendirilecek.

KİMLER BAŞVURABİLECEK

OSYS'ye 2011-2012 oğretim yılında ortaoğretim kurumlarının (Lise veya dengi okullar, acıkoğretim lisesi) son sınıfında okumakta olan oğrenciler, ortaoğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaoğretim kurumlarının dışardan bitirme sınavlarına girenler, ortaoğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, ortaoğretimlerini yabancı ulkelerden yapanlardan durumları bu belirtilenlere uyanlar başvurabilecek.

Durumları bu şartlara uyan yabancı uyruklu veya hicbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da 2012-OSYS'ye başvurabilecek. Ancak bu adaylar 2011-Yuksekoğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yuksekoğretim kontenjanlarına yerleştirilemeyecek.

Ancak doğumla Turk vatandaşı olup da cıkma izni almak suretiyle Turk vatandaşlığını kaybedenlerin 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Turk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olmaları durumunda 2012-OSYS'ye başvurabilecek.

Bu adaylar 2012-OSYS Yuksekoğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yuksekoğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda soz konusu kontenjanlara yerleştirilecekler.

Meslek yuksekokulları ve acıkoğretim on lisans programlarına başvuran adaylar sınavsız yerleşebilecek. Bu adayların dışındaki tum yuksekoğretim programlarına girmek isteyen adayların 2012-YGS'ye girme zorunluluğu bulunuyor. Sınavsız yerleştirme yapılan on lisans programlarının boş kalan kontenjanlarına, alan dışından yerleştirme yapılırken ilgili 2012-YGS puanları kullanılacak.

BAŞVURU, UCRET YATIRILMADAN YAPILMAYACAK

OSYS'ye başvuruda ortaoğretim kurumu (okul) mudurlukleri ve OSYM Sınav Merkezi Yoneticilikleri başvuru merkezi olarak gorev yapacak. Ancak aynı adreste birden cok ortaoğretim okulunun bulunduğu durumlarda, bu okulların hepsine hizmet veren bir başvuru merkezi bulunacak. Henuz mezun olmamış, son sınıf duzeyindeki adaylar başvuruların okullarının bağlı olduğu başvuru merkezine yapacaklar. Okulun bağlı olduğu başvuru merkezi calışır durumda değilse de okul muduru adayları belirli bir başvuru merkezine yonlendirecek.

Mezun durumdaki adaylardan, 2010 ve 2011-OSYS'nin her ikisine de başvurmamış olanlar, 2010 veya 2011-OSYS'ye başvurmuş olanlardan oğrenim bilgilerinde değişiklik olanlar başvurularını istedikleri başvuru merkezine yapabilecek.

Mezun durumdaki adaylardan 2010 veya 2011-OSYS'ye başvurmuş olan ve oğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla yapabilecekleri gibi diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla da yapabilecek.

Başvurusunu bir başvuru merkezinde yapması gereken adaylardan, başvuruların yapılabileceği tarihler arasında surekli yurt dışında bulunan, surekli hastalık ya da surekli tutukluluk gibi nedenlerle başvuru merkezine gitmesi mumkun olmayan adaylar, başvurularını posta yoluyla yapacak.

Başvurusunu bir başvuru merkezinden yapan adayların Aday Başvuru Formu'nu doldurması gerekiyor. Son sınıf duzeyindeki adaylar bu formu doldurduktan sonra okudukları okulun bir yetkilisine onaylatacak.

Başvuru işlemini yaptıracak adayın, başvuru merkezine gelmeden once başvuru ucretini yatırmış olması gerekiyor. Ucretini yatırmayanların başvuru işlemi gercekleştirilemeyeceği icin adayların ucretlerini zamanında yatırmaları gerekiyor. 2010 veya 2011-OSYS'ye başvurusunda ve bilgilerinde hicbir değişiklik olmayıp internet uzerinden başvuru yapacak adaylar icin de aynı kural gecerli olacak.

UCRET İNTERNET UZERİNDEN DE BANKALARA YATIRILABİLECEK

Sınava yurt icinden başvurmak isteyen adaylardan, ''YGS'ye girmek istiyorum'' seceneğini işaretleyenler 35 TL'yi, ''YGS'ye girmek istemiyorum, sadece Sınavsız Gecişe başvurmak istiyorum'' seceneğini işaretleyenler 10 TL'yi kılavuzda belirtilen bankalardan birine yatıracak.

Bankaya giderek ucret yatırmak isteyen adayların bu ucreti yatırmak icin banka gorevlisine T.C Kimlik Numarası, adı, soyadı bilgileri ile kac TL yatıracağını bildirmesi yeterli olacak.

Adayların bankadan aldıkları dekontu saklamaları gerekiyor.

Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla da bankaya ucret yatırabilecek.

''FOTOĞRAF, YUZU ACIK ŞEKİLDE CEKİLECEK''

Adayın başvuru merkezine giderken yanında doldurulmuş Aday Başvuru Formu, fotoğraf ve TC Kimlik Numarası bulanan nufus cuzdanı veya pasaport, mezun oğrenciler icin ortaoğretim diplomasının resmi onaylı bir sureti, ozurlu adaylar icin sağlık kurulu raporlarının bir orneği ile ozurlerine ilişkin oz gecmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekce, banka dekontu olması gerekiyor.

Başvuru merkezi gorevlisi tarafından Aday Başvuru Formu'ndaki bilgiler ile birlikte adayın web kamerasıyla alınacak fotoğrafı elektronik ortama aktarılacak. Kılavuzda buna ilişkin ''Bu fotoğrafın, yuzu acık, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden cekilmiş olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Sınav gunu tanınmada onemli rol oynayacak, fotoğraftaki sac, bıyık, makyaj gibi gorunum ozelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav gunu, fotoğrafınızdan kimliğinizi belirlemede gucluk cektiği takdirde salon başkanının sizi sınava almayabileceğini ya da sınavınızın gecersiz sayılabileceğini goz onunde bulundurunuz'' denildi.

KATSAYI UYGULAMASINDAKİ DEĞİŞİKLİK

Bu arada YOK Genel Kurulunca universiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan farklı katsayı uygulaması kaldırılmıştı. Karar kapsamında katsayı uygulamasının her aday icin 0.12 olarak belirlenmiş, sınava giren adaylar arasında fark kalmadığı icin de katsayı fiilen kaldırılmıştı. Bu karar kılavuzda ise şu ifadelerle yer aldı:

''Her aday icin hesaplanmış olan ağırlıklı ortaoğretim başarı puanları 0.12 ile carpılarak sınav puanlarına katılacak ve boylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır...Bir mesleğe yonelik program uygulayan ortaoğretim kurumlarının mezunları, Yuksekoğretim Kurulunca saptanacak alanlarda bir yuksekoğretim programına yerleştirilirken Ağırlıklı Ortaoğretim Başarı Puanının 0.06 katsayısı ile carpımından elde edilecek ek puanlar yerleştirme puanlarına eklenecektir.''

2011-OSYS puanı veya ozel yetenek sınavı sonucu ile bir yuksekoğretim programına (acık oğretimin kontenjan sınırlaması olmayan programları haric) yerleştirilen adaylar 2012-OSYS puanları ile bir yuksekoğretim programına yerleştirilirken AOBP'ye uygulanacak katsayılar yarıya duşurulecek, Sınavsız geciş ile 2011-OSYS'de bir yuksekoğretim programına yerleştirilen adayların AOBP'ye uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

2010-2011 oğretim yılında ortaoğretim kurumlarından mezun olamadıkları icin yerleştirildikleri yuksekoğretim programlarına kayıtlarını yaptıramayan adaylar, durumlarını dilekce ile OSYM;ye bildirdikleri takdirde yerleştirilmemiş adaylar gibi işlem gorecekler.

Ote yandan sınavın yapılacağı il ve ilce merkezlerine de kılavuzda yer verildi.

pirsushaber.com