Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahinin işlerinden birisi de cilt kanserleridir. En sık gorulen cilt kanserleri arasında bazal hucreli karsinom, skuamoz hucreli karsinom ve malign melanom sayılabilir. Risk grubu ise Beyaz tenli renkli gozlu insanlardır. Cevresel faktorler ise toplam guneşe maruz kalma suresidir. Vucutta kansere donuşebilecek cilt lezyonlarıda risk faktorleri arasında sayılabilir.
Dovme cilt kanseri yapar mı?
Ben dovme uzerinde gelişmiş cilt kanseri gormedim. Gorduğumuz cilt kanserleri uzun yıllar guneş altında calışan acık tenli insanlardı. Bilimsel literature bakmak icin Pubmed i actım. Dovme cilt kanseri arasındaki ilişkiyi araştıran makaleleri inceledim. Dovme uzerinden cilt kanseri gelişmesinin bilimsel değeri vardır ve yayın olarak bilimsel dergilerde kabul gorur.
Dovmenin ne kadar yaygın olduğunu soylememe sanırım gerek yok. Cilt kanserleri de sık gorulen kanserler arasındadır. 2012 yılına kadar 50 dovme uzerinde gelişmiş cilt kanseri bildirilmiş (Kluger N. 2012) Dovmeye siyasi yada dini olarak karşıysanız, bu yayınlar yeterli arguman oluşturur.
Bilim istatistik ile konuşur. Bilimsel gerceklikten bahsedebilmek icin İstatistiksel olarak anlamlı olması gerekir. Milyonlarca dovmeden 50 cilt kanseri gelişmesi İstatistiksel olarak yeterli kabul edilmez. Kluger ve arkadaşları cilt kanseri ve dovme arasındaki ilişkiyi tesadufi olarak değerlendirmişlerdir.
Cilt kanseri ile sebep sonuc ilişkisi ancak ultraviole ışınları ile kurulabilir.Dovmenin bazı siyasi goruşler tarafından hoş karşılanmaması sonucu kanser yapar diyenlere, her siyasi goruş tarafından yaygın kullanılan kaş konturunun da bir dovme olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Dovme kanser yapar mı?
- Bilimsel olarak hayır
[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Dovme kanser yapar mı?
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Dovme kanser yapar mı?