500 yıl Osmanlı’nın yonettiği Kosova’ya Turk donuşu bilim, eğitim ve ekonomiyle olacak.
TOBBETU hoca gonderdi, ODTU kampus inşa edecek, Bahceşehir Universitesi, de ’Turkiye Kosova Universitesi’ kuracak. Priştine’de 5 bin metrekarelik bina inşaatı icin nihai anlaşma İstanbul'da imzalanacak.
1389’da Sırplarla yapılan Kosova Meydan Savaşı’ndan sonra Osmanlı egemenliğine giren ve yaklaşık 500 yıl Osmanlı toprağı olarak kalan Kosova, şimdi de Turk universiteleri icin cazibe merkezi oldu. Turkler, Sırp ve Rus muhalefetine rağmen, ABDhttp://www.hurriyet.com.tr/index/abd/, AB ve Turkiye’nin desteği ile bağımsız devlet olmayı başaran Kosova’ya bilim, eğitim ve ekonomiyle tekrar geri donuyor. Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Universitesi’nin (TOBB ETU) oğretim uyesi gonderdiği ve oğrenci donuşumu başlattığı, ODTU’nun ’kampus yatırımı’ kararı aldığı Kosova icin en hızlı universite yatırımını Bahceşehir Universitesi yapacak. Onceki hafta Priştine ve Prizren’de temaslarda bulunan Bahceşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yucel, Uluslararası Priştine Universitesi’nin sahibi Femi Azemi ile Turkiye Kosova Universitesi kurmak icin prensipte anlaştı. İki hafta icinde Turkiye’ye gelecek olan Azemi ile Yucel arasında, Priştine’de 5 bin metrekare kapalı alana sahip bir universite binası inşaatı icin nihai anlaşmanın imzalanacağı acıklandı. Projeye ABDhttp://www.hurriyet.com.tr/index/abd/’liler de destek veriyor. Priştine’de Kosova Eğitim Bakanı Enver Hoxhai ile de goruşen Enver Yucel ve beraberindeki heyet, Bakan Hoxhai’den de eğitimim tum alanlarında ortak projelere destek sozu aldı. Yakında Milli Eğitim Bakanı Huseyin Celik’in de ziyaret edeceği Kosova’da, ozellikle burokraside ciddi anlamda ekonomist ve uluslararası hukuk uzmanı ihtiyacı bulunuyor. Heyette bulunan Milli Eğitim Bakanlığı
Fransız ihtilalinden onemli
Kosova Eğitim Bakanı Enver Hoxhai, Turkiye’nin son 7 yılda fiilen verdiği destekten cok memnun olduklarını, tarihi ve kulturel ortaklıkların daha da gelişmesini istediklerini belirtti. Hoxhai şoyle konuştu: "Bize gore Mustafa Kemal Ataturk’un cok kısa zamanda başardığı devrimler cok değerlidir. Ataturk devrimi, dunya icin Fransız devriminden daha onemlidir. Bu nedenle ozellikle eğitim alanında işbirliğimiz geliştirmeliyiz. Turkiye’nin tum eğitim kurumlarından ortak projelere acığız. Kosova olarak ozellikle ekonomi eğitimi alanında iddialı olmak istiyoruz."
ABD universitesiyle beraber
Bahceşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yucel ise Uluslararası Priştine Universitesi’nin sahibi Femi Azemi’ye kuracakları Turkiye Kosova Universitesi icin ABD’nin iki devlet universitesi ile de goruştuğunu anlattı. Yucel, "Bir ayağı ABD’de, bir ayağı İstanbul’da olan bir universite kurarsak Kosova’yı eğitimde Balkanların cekim merkezi yapabiliriz. Priştine’de bir kolej de acabiliriz" dedi.
Bağımsız Kosova AB’ye en yakın Musluman ulke
1’inci Kosova Savaşı 1389’da Osmanlı ile Sırplar arasında oldu ve bolge Osmanlı hakimiyetine girdi.
Sırplar bu yenilgiyi hic unutmadı, savaşın kaybedildiği tarih Sırp milliyetciliğinin milatlarından biri oldu.
2’inci Kosova Savaşı 17- 20 Ekim 1448’de İkinci Murat onderliğindeki Osmanlı ordusu ile Macar Hunyadi Yanos onderliğindeki Balkan ordusu arasında oldu. Osmanlı bu savaşı da kazandı ve İstanbul’un fethi, Balkanlar’dan gelecek bir saldırıya karşı tam guvenlik altına alındı.
Arnavutların coğunluğa sahip olduğu Kosova, 1913’te yeniden Sırpların kontrolune gecti, Yugoslavya’nın bir parcası oldu. Bir sure sonra ozerklik aldı.
Yugoslavya lideri Slobodan Milosevic Osmanlı yenilgisinin 600’ncu yıldonumunde Kosova’nın ozerkliğini aldı.
1992-1995 yıllarındaki Bosna savaşıyla kan golune donen Balkanlar, 3 yıllık aradan sonra yeni katliamlara tanıklık etti.
Sırpların saldırılarında 10 bin Kosovalı hayatını kaybetti. 800 bini goc etti.
Miloşevic’in geri adım atmamasının ardından Mart 1999’da NATO ucakları Sırp hedeflerini vurmaya başladı. Sırp guclerinin yerini NATO aldı. Kosova, BM kontrolune girdi.
Yeni Sırp yonetimi, Kosova’ya geniş ozerklik onerdi. Ancak bağımsızlık hedefleyen Kosovalılar ozerkliği yeterli gormedi.
Kosova, Kurtuluş Ordusu’nun eski komutanı Haşim Taci ve başkan secilen Fatmir Seydiu liderliğinde bağımsızlığını ilan etti.
Kosova’nın nufusu 2.126.708 kişi. Ulkenin yuzde 88’i Arnavut, yuzde 7’si Sırp, yuzde 5’i ise Turk ve diğer unsurlar.
Kosova nufusunun yuzde 90’ı Musluman Arnavutlardan ve Turklerden oluşuyor. Ulkede Arnavutca, Sırpca, Boşnakca ve Turkce konuşuluyor.
Kosova’nın kişi başına milli geliri 1.800 dolar civarında. Dunyadaki Kosova’lıların yuzde 30’u Almanya ve İsvicre’de yaşıyor
Ozelleştirme yuzde 50 oranında tamamlandı, sırada linyit, bazı madenler ve enerji ozelleştirmeleri var.
750 askerimiz 100 polisimiz var, sıra Turk işadamlarında
TURKİYE’nin Kosova Eşgudum Başkanı (Yakında buyukelci olacak) Mustafa Sarnıc, Kosova’da Turkiye’nin 750 askeri ve 150 polisi bulunduğunu, AB’nin yakında polis, yargı ve gumruk hizmetlerini devralacağını belirtti. Sarnıc, "Şu anda toplamda 16 bin NATO askeri gorev yapıyor. Anayasa 15 Haziran’da devreye girecek. Ancak Rusya ve Sırplar bağımsızlığı onlemek icin hala calışıyor" diye konuştu. Sarnıc, Turkiye’nin bağımsızlığı tanıyan ilk ulke olmasının ve desteğinin Kosovalılar tarafından buyuk bir sevincle karşılandığını soyledi. Kosova’daki Turk Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Kerim Acar da Turk askerinin, Kosova halkına guvenlik, eğitim, sağlık, sosyal yardım gibi alanlarda kapsamlı hizmetler goturduğunu belirterek, Turk desteğinin kalıcı olabilmesi icin Turk işadamlarının yatırıma başlaması gerektiğini soyledi. Acar, "Ticaret ve yatırım fırsatları var. Eğer Turk işadamları elini cabuk tutarsa hem para kazanırlar hem de Kosova halkına iş verirler" diye konuştu.
kaynak:hurriyet.com
Turkler Kosova’ya eğitim ile donuyor
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turkler Kosova’ya eğitim ile donuyor