Tam olarak yumurtlama gununuz ve bunun akabinde spermin yumurtayı dollediği zamanı kesin olarak bilmek mumkun olmadığından, bu 9 aylık surecin başlangıc noktası olarak son adet tarihinizin ilk gunu alınacaktır. Yani bebeğinizin gercek yaşı gestasyonel yaşından 2 hafta geridir.
Yumurtlama
Her adet donemiyle beraber kadın bedeni olası bir gebelik icin hazırlanmaya başlar. Eğer gebelik planlıyorsanız, yumurtlama (ovulasyon) zamanını bilmeniz onemlidir. Adet doneminizin ( 28 gunluk bir adet donemi icin 11-21. gunler arası ) ortasında yumurtalarınızdan olgunlaşmış olanı ve yalnızca birtanesi, yumurtalıktan atılır, fallop tupune suruklenir ve dollenmeye hazır hale gelir. İşte bu olaya yumurtlama diyoruz. Bu donemde cinsel ilişki olması gebelik şansınızı artıracaktır.Yumurta, yumurtalıktan atıldıktan sonra yaklaşık olarak 12-24 saat canlı kalabilir. Yumurtlama, hastalık, seyahat, stres, ciddi kilo değişiklikleri, egzersiz ve uyku bozukluklarından etkilenebilmektedir. Bazen yumurtlama sırasında lekelenme tarzında kısa suren kanamalar olabilir.
Dollenme
Cinsel ilişki ile beraber milyonlarca sperm, vagina, uterus ve fallop tupunu boylu boyunca gecmeyi başarır. Bu spermlerden yalnızca yumurtaya ilk ulaşan sperm penetre olarak yumurtayı doller (dollenme). Yumurta, dollendiği andan itibaren artık zigot olarak isimlendirilir ve derhal dış membranını başka spermlerin girmemesi icin kapatır. Zigot, fallop tupu boyunca rahminize doğru olan seyahati sırasında hucrelere bolunur ve buyumeye devam eder. Bu sırada estrojen hormonu etkisiyle, rahminizin ic tabakasının kanlanması artmıştır ve burası sungerimsi bir doku halini almıştır. Progesteron hormonunuzun da yukselmesi ile rahminiz dollenen yumurta icin uygun bir yatak haline gelir. Bebeğiniz, yani zigot, bu yatak icerisine yerleşir ve buyuyup gelişmeye devam eder.Eğer dollenme olmazsa yumurta atılır ve rahim ic tabakasının dokulmesi ile adet donemi başlar.
Gebeliğe hazırlanırken, doğru bir diyet ve egzersiz programı uygulamanız ve doktorunuza danışarak vitamin desteği almanız onerilir. Kahve, cay, tatlandırıcılar, alkol ve nikotin tuketimine son verilmelidir.

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]