Doyumu yuksek bir ilişki icin kadın ve erkek olarak farklılıklarımızErkekler kendilerini geri cekip sorunlarını sessizce duşunmeyi yeğlerken, kadınlar icgudusel olarak kendilerini rahatsız eden şeyler hakkında konuşmayı isterler.
Erkekler kendilerine ihtiyac duyulduğunda, kadınlarsa sevildiklerini hissettiklerinde gayrete gelirler.
Kadınların erkekler hakkında en sık dile getirdikleri yakınma erkeklerin dinlemediğidir. Erkeklerin kadınlar hakkında en sık dile getirdikleri yakınma ise kadınların surekli onları değiştirmeye calışmalarıdır. Bir kadın bir erkeği sevdiğinde onun gelişmesine yardımcı olmayı gorev bilir ve erkeklerin davranışlarını duzeltmeye calışır. Erkek kadının yardımına ne kadar direnirse dirensin, kadın vazgecmez; erkeğe yardım etmenin ve neler yapması gerektiğini soylemenin fırsatlarını kollar. Kadın onu koruduğunu sanmaktadır, erkekse kendisinin yonetildiğini duşunur. O bunu yerine yalnızca kadının onu olduğu gibi kabullenmesini istemektedir. Bir erkeğe o istemeden oneri de bulunmak, onun ne yapacağını bilmediğini ya da bunu kendi başına yapamayacağını ima etmek demektir.
Erkeklerde bir sorundan soz etmek fikir danışmak anlamına gelir. Bir başka erkekte bu fırsattan gurur duyar. Otomatik olarak bir sure dinler sonra da cevher gibi onerilerde bulunur. Erkeklerin bu geleneği, kadınların sorunları hakkında konuştukları zaman erkeklerin icgudusel olarak cozum onermelerinin nedenlerinden biridir. Bir kadın masum bir bicimde uzuntulerini paylaşır ya da o gunku sorunlarını yuksek sesle tartışırken, erkek onun fikir danıştığı yanılgısına duşer ve fikir vermeye başlar. Yalnızca dinleyip paylaşarak da destek verebileceği konusunda hicbir fikri yoktur. Kadınların dunyasında konuşmanın cozum aramak demek olmadığından da haberi yoktur.
Kadınlar icin birinin kendilerine yardım etmeyi onermesi son derece doğal olduğundan, erkeklerin bu konudaki duyarlılıklarını anlayamazlar. Yardım onerileri kadının sevildiğini ve değer verildiğini hissetmesini sağlar. Buna karşılık, bir erkeğe yardım onermek onun kendini beceriksiz, zayıf hatta sevilmeyen biri gibi gormesine yol acabilir.
Genelde bir kadın bir erkeğe istenmeden oğut verir ya da ‘’yardımcı’’olmaya calışırsa, bunun ona ne kadar tenkit edici ve sevgiden uzak gelebileceğini bilmemektedir. Aslında niyeti sevgi dolu olsa da, onerileri karşı tarafa rahatsızlık verir ve incitir. Erkek, ozellikle cocukluğunda cok eleştirilmiş ya da babasının annesi tarafından eleştirilmesine tanık olmuş biriyse, tepkisi cok guclu olabilir.
FARKLI DUYGUSAL İHTİYACLARIMIZI KEŞFETMEK
Hem erkekler, hem de kadınlar hep verdiklerini ama hic almadıklarını duşunurler. Sevgilerinin kabul ve taktir gormediğini sanırlar. Gercekte, iki tarafta sevgi duymakta, ama bunu gosteriş bicimi istendiği gibi olmamaktadır. Orneğin kadın bir suru soru sorup ilgilendiğini belirttiğinde sevgisini gosterdiğini sanır. Bu erkeği sıkabilir. Erkek kontrol edildiğini duşunebilir.
Aynı şekilde, erkekler sevgi gosterdiklerini sanırken bu sevgileri kadının kendini değersiz ve yalnız hissetmesine yol acabilir. Orneğin, kadın uzulduğunde erkek onun sorunlarını onemsemeyecek sozler sarf ederek ona sevgi gosterip destek verdiğini sanır. “Uzulme, o kadarda buyuk dert değil” diyebilir. Ona kendi dunyasına cekilip sakinleşme şansı tanıdığını zanneder. Onun destek vermek sandığı şey, kadının kendini değersiz ve sevgisiz hissetmesine yol acabilir.
SEVGİNİN ON İKİ CEŞİDİ
Karmaşık duygusal gereksinmelerimizin buyuk bolumu sevgi ihtiyacı olarak ozetlenebilir. Erkekler oncelikle guven, kabul taktir, beğenilme, onay ve teşvik beklerler. Kadınlarsa ozellikle şefkat, anlayış, sevgi, bağlılık, haklı gorulme ve guvence ararlar.
Temel İhtiyaclarınızı Anlamak
Kuşkusuz her kadınla erkek sevginin bu on iki turunun hepsine birden ihtiyac duyar. Erkek temel gereksinmeleri tatmin edildikten sonra ozellikle kadınların gereksinim duydukları altı tur sevgiye karşı acık bir hale gelir. Benzer şekilde kadının da guven, kabul, taktir, beğeni, onay ve teşvike ihtiyacı vardır.
1-Kadın İlgiye, Erkek Guvene İhtiyac Duyar
Erkek kadının duygularıyla ilgilenirse, o da sevildiğini hisseder. Boyle şefkatle yaklaşarak kadına kendini ozel hissettirdiğinde erkek, onun en onemli gereksinmesini karşılamış olur.
Kadının erkeğe yonelik davranışları acık ve olumlu olduğunda erkek de kendisine guvenildiğini hisseder. Bir erkeğe guvenmek onun elinden geleni yaptığına ve eşi icin en iyisini istediğine inanmaktır.
2- Kadın Anlayışa, Erkek Kabule İhtiyac Duyar
Erkek eşinin duygularını yorum yapmadan, ama anlayış gostererek dinlediğinde kadın sesini duyurduğunu ve anlaşıldığını hisseder.
Kadın bir erkeği değiştirmeye kalkışmadan sevgiyle kabul ettiğinde, erkek bunu hisseder. Kabul edildiğini hissettiğinde erkeğin dinlemesi ve eşine hak ettiği anlayışı gostermesi cok daha kolaylaşır.
3- Kadın Saygıya, Erkek Taktire İhtiyac Duyar
Erkek kadının haklarını, istek ve ihtiyaclarını kabul eden ve oncelik tanıyan bir bicimde davrandığında, kadın kendisine saygı duyulduğunu hisseder.
Erkeğin davranışı kadının duygu ve duşuncelerine onem verildiğini gosteriyorsa, kadın saygı duyulduğundan emin olur. Cicek verme, yıl donumlerini hatırlama gibi saygının somut ve maddi ifadeleri, kadının saygı gorme gereksinmesinin karşılanması acısından buyuk onem taşır. Kendisine saygı duyulduğunu hisseden kadın, erkeğin ihtiyacı olan taktir edilmeyi ona da kolaylıkla hissettirecektir. Taktir edilen bir erkek, otomatik olarak eşine daha cok saygı duymaya isteklendirilmiş olur.
4- Kadın bağlılığa, Erkek Beğenilmeye İhtiyac Duyar
Beğenildiğini ve ozel biri olduğunu hisseden bir kadın cicek gibi acar. Erkek kadının duygu ve ihtiyaclarının, kendi uğraşlarından daha onemli olduğunu belli ederek kadının sevilme gereksinmesini doyurur. Kadında erkeğin yaşamında her şeyden onde geldiğini hissettikce, ona olan beğenisi ve hayranlığı artar.
5- Kadın Haklı Gorulmeye, Erkek Onaylanmaya İhtiyac Duyar
Erkek kadının duygu ve istekleri konusunda tartışmak yada karşı cıkmak yerine onları kabul edip hak verdiğinde, kadının beşinci temel ihtiyacı da karşılanmış olur. Erkek ihtiyac duyduğu onayı gordukten sonra eşinin duygularına hak vermesi daha kolaylaşır.
6- Kadın Guvenceye, Erkek Teşvik Edilmeye İhtiyac Duyar
Erkek eşine surekli ilgi, şefkat, anlayış, saygı gosterip hak verdiğinde kadının guvence ihtiyacı karşılanmış olur. Guven veren davranış bicimi, kadına daima sevildiğini anlatır. Kadının altıncı ozel sevgi gereksinmesinin karşılanması icin erkeğin ona tekrar guvence vermesi gerekir.
Erkek genelde kadının belli başlı tum sevgi gereksinmelerinin bir kez karşıladıktan ve o kendini mutlu, guvende hissettikten sonra, artık sevildiğini bilmesi gerektiğini duşunur.
Kadının tavırları guven, kabul, taktir ve onay ifade ettiğinde erkek elinden geleni yapmaya istekli olur. Bunun karşılığında eşine gereksinim duyduğu tum sevgiyi verir.
AŞK YETERSİZ KALDIĞINDA
İnsanlar icgudusel olarak hep kendi istediklerini verdikleri icin, aşk sık sık yetersiz kalır. Kadının en onemli sevgi ihtiyaclari ilgi gor­mek, anlaşılmak vb. oIduğundan, erkeğine de otomatik olarak bolca ilgi ve anlayış gosterir. Erkek acısından bu ilgi, sanki eşi ona guvenmi­yormuş izlenimi verir. Onun temel gereksinmesi ilgi değil, guvendir. Erkek ilgisine olumlu tepki vermeyince kadın verdiği desteği neden onun takdir etmediğini merak eder. Erkek de doğal olarak kendi tu­runde sevgi vermektedir, oysa kadının ihtiyac duyduğu bu değildir. Boylece her ikisi de birbirlerinin gereksinmelerini karşılamakta yetersiz bir kısır donguye sıkışıp kalmaktadırlar.
Oya şoyle yakınıyordu: “Boyle hicbir şey almadan vermeye devam edemem. Tarık benim verdiklerimi takdir etmiyor. Onu seviyorum, ama o beni sevmiyor.“ Tarık da yakınıyordu: “Yapttığım hicbir şey yetmiyor. Ne yapacağımı bilemiyorum. Her şeyi denedim, hÂla beni sevmiyor. Ben onu seviyorum, ama bir işe yaramıyor.” Oya ile Tarık sekiz yıllık evliler. İkisi de sevilmediklerini ve aldıklarından fazla­sını verdiklerini duşundukleri icin ilişkilerinden vazgecmek uzereydiler. Oya daha cok verdiğini duşunurken, Tarık asıl en cok kendisinin verdiğini one suruyordu. Gercekte her istediğini ya da ihtiyac duyduğunu alamıyordu. Birbirlerini seviyorlardı, ne var ki eşlerinin temel gereksinmelerini anlamadıkları icin bu sevgi­leri etkili olamıyordu. Oya kendi almak istediğini verirken, Tarık da kendine gore veriyordu. Yavaş yavaş tukenmişlerdi. Coğu insan ilişki­ler zora girince havlu atar. Eşimizin temel ihtiyaclarını anladığımızda ilişkiler de kolaylaşır. Daha fazla değil de, isteneni verirsek tukenme­yiz. On iki değişik sevgi turunu bildiğimiz takdirde, en samimi cabala­rımızın bile neden sonuc getirmediğini anlayabiliriz. Eşinizi tatmin et­mek icin onun oncelikle gereksinme duyduğu sevgiyi vermeyi oğren­meniz gerekir.
Evlilik Terapisti Eyup SARI
Terapilife Danışmanlık Hizmetleri

KAYNAKCA
Kadınlar ve Erkekler Nasıl Anlaşırlar? Nil GUN
Erkekler Marstan Kadınlar Venusten John GRAY

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]