İkinci Yuz Nakli
İkinci Yuz Nakli Turan Colak

Evet ikinci yuz naklide gercekleşti. İnşallah bu da birincisi gibi başarılı olmasını dileriz...Dr Omer Ozkan Uğur Acar ikinci tam yuz naklinde Turan Colak'a yardımcı olunacağını soyledi...İnşallah herşey iyiye gider dileğimiz bu....Yeni yuz nakli icin yola cıkılmıştı burada...

"Uğur ile Turan Artık Kardeşler"

Turkiye'de yuz nakilleriyle adını duyuran Prof.Dr.Omer Ozkan, Turan Colak hakkında acıklama yaptı.

Turkiye'de yuz nakilleriyle adını duyuran Akdeniz Universitesi (AU) Plastik ve Rekonstruktif Cerrahisi Estetik Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Omer Ozkan, ilk tam yuz nakli olan Uğur Acar'ın ikinci tam yuz nakli olan Turan Colak'a yardımcı olacağını belirterek, "Uğur ile Turan artık kardeşler. Bundan sonra birbirlerine yardımcı olacaklar. Uğur ile az once goruştum, ona destek olacak. Bu da bir avantaj" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın olumunde kusurları olmadığı yonundeki kararını değerlendiren Prof.Dr. Ozkan, "Bizden kaynaklanan bir hata olmadığını zaten biliyorduk, oyle bir karar verilmiş olması bizim acımızdan sevindirici" diye konuştu.

Turkiye'de ilk tam yuz ve cift kol nakli, dunyada da kadavradan ilk rahim naklini gercekleştiren AU Plastik ve Rekonstruktif Cerrahisi Estetik Anabilim Dalı Oğretim Uyesi Prof. Dr. Omer Ozkan, onceki gun, Uşak'ta 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'dan 6 saat suren operasyon ile aldığı yuzu 9,5 saat suren ameliyatla 35 yaşındaki Turan Colak'a nakletti. İkinci tam yuz nakli ameliyatının hemen sonrasında dun sabah Ankara'ya giden Prof. Dr. Omer Ozkan, Sağlık Bakanlığı'nın Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu toplantısına katıldıktan sonra akşam saat 20.30'da Antalya'ya dondu.

'GAYET GUZEL GİDİYOR'

Prof. Dr .Omer Ozkan, Antalya'ya geldiğinde evine gitmeden once Akdeniz Universitesi Hastanesi'ne gelerek, 4 ay once Turkiye'nin ilk tam yuz nakli ameliyatı olan 19 yaşındaki Uğur Acar ve iki gun once tam yuz nakli olan Turan Colak'ı ziyaret etti. Hastane cıkışında DHA'ya konuşan Prof. Dr. Ozkan, her iki hastanın da durumlarının cok iyi olduğunu soyledi. "Hastaları az once gordum. Gayet guzel gidiyor. Şu an bir sorunumuz yok" diyen Prof. Dr. Omer Ozkan, Turan Colak'ın kac gun daha yoğun bakımda kalacağına yonelik soru uzerine, buna yoğun bakımdaki arkadaşlarının karar vereceğini soyledi.

'OĞLUNU GORMEK HAKKI'

Ankara'da bulunduğu sırada Turan Colak'ın annesi Necibe Colak'ın oğlunu ziyaret icin İzmir'in Kiraz İlcesi'nden geldiği ve kısa sure de olsa oğlunu yoğun bakım servisinde gorme fırsatı verildiği hatırlatılan Prof. Dr. Ozkan, "Haberim var, aslında hastayı bugun hic kimseye gostermeyi planlamıyorduk. Yoğun bakım ortamı, yine de uzaktan da olsa gormesi annesinin hakkı diye duşunduk. Cok kısa olmak uzere gorduler. Annesi icinde kendisi icin de moral olmuştur" dedi.

UĞUR İLE TURAN KARDEŞ

Uğur Acar ve Turan Colak'ın karşılaştırmasını yapan Prof. Dr. Ozkan, "Nakillerin ikisi de o donem en uygun olanlara yapıldı. Yeni nakil yapılan hastamız biraz daha şanslı. Cunku daha genc bir yuz bulundu ve ona nakledildi. Tabii ki Uğur'un da cok guzel gidiyor. Artık kasları yavaş yavaş calışmaya başlayacak. Uğur ile Turan artık kardeşler. İnşallah bundan sonra birbirlerine yardımcı olacaklar. Uğur ile az once goruştum, ona destek olacak inşallah. Bu da bir avantaj" diye konuştu.

ARTIK GULEBİLECEK

"Uğur'un mimikleri ve yuz hareketleri erken oldu" diyen plastik cerrah Ozkan, "Biz farkındayız ama testlerini yapacağız. Fiziki olarak goruyoruz ama bilimsel olarak ispatı lazım. Altıncı aydan sonra cok daha farklı şeyler goreceğiz. Uğur artık kızabilecek, gulebilecek, insani yuz hareketlerini yansıtabilecek, mimiklerini kullanabilecek. Yuzu biraz daha kuvvetlenecek, gerginleşecek" diye konuştu. Prof.Dr. Ozkan, Turan Colak'ta da aynı şeylerin yaşanacağını soyledi.

KARAR SEVİNDİRİCİ

Sağlık Bakanlığı'nın Kompozit Doku Nakli Bilimsel Danışma Komisyonu'nda, cift kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır'ın olumunde tıbbi bir eksiklik veya ihmal olmadığını acıkladığını kaydeden Prof. Dr. Omer Ozkan, şunları soyledi:

"Biz zaten daha onceden bilgileri gondermiştik, dosyayı olduğu gibi gondermiştik. Değerlendirmişlerdi, bize soru sordular, tabii gayet doğal bir şekilde. Beklediğimiz bir şeydi. Karar aşamasını ve bildirilen sonucu net olarak okumadım ama bizim acımızdan olumluydu. Tabi hastayı kaybetmiş olmak cok kotu bir şey ama en azından bizden kaynaklanan bir hata olmadığını zaten biliyorduk, oyle bir karar verilmiş olması bizim acımızdan sevindirici. Uzucu olan hastayı kaybetmiş olmamızdı."

'TEVECCUH ETMİŞLER'

Memleketi Haymana'daki kent meydanına adının verilmesini değerlendiren Prof.Dr. Omer Ozkan, "Orası benim doğduğum buyuduğum yer. Arkadaşlarımız var. Belediye başkanımız da arkadaşımdır. Sağolsun boyle bir şeye teveccuh etmişler. Biz ailece mutlu olduk. Bizim icin lokal anlamda cok mutluluk verici, yaşarken boyle bir şey olması. Biraz da kafayı dinleyelim diye gitmiştik ama şansımıza hastamız icin boyle bir fırsat cıktı, erken donduk" diye konuştu.