Omuzda ağrı ve ilerleyici hareket kısıtlılığı meydana getiren yaşam kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıktır. Bu soruna bazen adeziv kapsul iltihabı (adeziv kapsulit) da denir. 40 ile 60 yaş arası kadınlarda daha sık olmak uzere toplmda sık karşılaşılan bir problemdir
Coğunlukla sebebi bilinmese de gecirilmiş travmalar, uygunsuz hareketler, kireclenme, kas yırtıkları, ameliyat sonrası gibi nedenlerle ortaya cıkabilir. Parkinson hastalığı, verem, kalp-damar hastalıkları, diyabet ve tiroitle ilgili problemler donuk omuza neden olabilen tıbbi sorunlardır.
Ağrı ve hareket kısıtlılıkları ile başlar ve ilerler, gunluk aktiviteye engel olmaya başlar. Zamanla gece uyandıran ağrı ve kolda hareketin ileri derecede kaybı soz konusu olur. Donuk omuz şikayetinin suresi buyuk farklılıklar gosterir. Bazıları sadece birkac hafta bu sorunla uğraşırken bazı kişiler yıllarca donuk omuz sorunu cekebilirler.
Donuk Omuz Aşamaları
1. Aşama – Ağrılı Donem: 2-9 ay
İlk olarak ağrı başlar bunu kademeli ilerleyen tutukluk ve hareketin kısıtlanması izler. Once elin sırta doğru donmesi azalır.
2. Aşama – Tutukluk Donemiı: 4-12 ay
Ağrı yavaş yavaş azalır ama tutukluk ve hareket kısıtlanması devam eder hatta ilerler. Kolunuzu dışarı doğru dondurmek zorlaşır.
3. Aşama – Cozulme Donemi: 1-3 yıl
Bu evre ağrı, tutukluk ve hareket kısıtlanmasının yavaş yavaş azaldığı iyileşme evresidir. Bazı hastalarda 10 yıla kadar uzayan bir surectir.
Donuk omuz şikayetleri başladıktan sonra hastalığın suresi kişiden kişiye değişmek uzere 2 yıl ile 10 yıl kadar surebilir. Hareket kısıtlılığının olduğu hastalarda uygun tedavi yapılmazsa ilerki yaşantılarında omuz kareketlerinde kayıplar kalıcı hale gelebilir.
Donuk Omuz Tedavisi
Donuk omuzun neden olduğu tutukluğu gidermek ve ağrıyı azaltmak icin fizik tedavi , ilac tedavisi, omuz eklemi icine iğne yapılması ve ameliyat gibi bircok yontem vardır.
İlac Tedavisi:
Coğu durumda ilaclar donuk omuzun neden olduğu ağrılarla başa cıkmak icin yeterli olabilir. Ancak bazen daha kuvvetli bir ağrı kesici gerekebilir.
Fizyoterapi:
Bu tedavi transkutanoz elektriksel sinir stimulasyonu (TENS), akupunktur, masaj, sıcak ve soğuk kompresler, rahatlatmak amaclı esneme teknikleri ve donuk omuza yonelik eğzersiz uygulamalarıdır.
Steroid(Kortizon) enjeksiyonu:
Eklem icine uygulanan kortikosteroidler iltihabı azaltmayı ve donuk omuzun hareketini artırmayı sağlayabilir.
Eklem icinin şişirilmesi:
Omuz dokusu cok sıkıdır bu yuzden steril suyun enjekte edilmesiyle gevşetilerek hareketin artırılmasını mumkun kılabilir.
Omuz Manipulasyonu
Eğer donuk omuz nedeniyle ciddi bir hareket kısıtlılığı varsa doktorunuz hareket aralığını artırmak icin genel anestezi ile omzunuza manipulasyon uygulayıp hareket acıklığını arttırabilir.
Cerrahi mudahale:
İleri derecede hareket kaybı varsa, sıkı dokuyu ya da eklemdeki diğer yapışıklıkları gidermek, varsa kas yırtıklarını onarmak, yara dokusunu acmak icin ameliyat iyi bir secenek olabilir. Ameliyat genellikle cok kucuk kesiler yardımıyla artroskopik olarak yapılır ve uzun bir iyileşme sureci gerektirmez. Ameliyat sonrası erken donemde fizik tedaviye başlanır. Kısa zamanda gunluk yaşam aktivitelerine donulebilir.
[h=2]İstanbul Ortopedi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Donuk omuz hakkında
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Donuk omuz hakkında