ozel hastaneler
sağlık bakanlığı

Sevgili melekler, ozel hastanelerde hızla yukselen sezaryen ameliyat sayısı sebebiyle soruşturma başlatılacağı acıklanmış. Sağlık Bakanı Recep Akdağ 'ın yaptığı acıklama ve ilgili haber detayları şoyle;

Bakan Akdağ, Asya Termal Otel'deki ''Sağlıkta Donuşum Programı Balıkesir İli Sağlık Hizmetleri İlerleme ve Değerlendirme Calışması Toplantısı'' sonrasında yaptığı acıklamada, butun Turkiye'de olduğu gibi Balıkesir'de de sezaryen oranının cok yuksek olduğunu soyledi.

Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı farkındalık oluşturacak bir şekilde uyardığını dile getiren Akdağ, ''Bakanlık olarak 3 yıldır bu konuyla ilgili yoğun bir calışma yurutuyoruz. Hastanelerimizle, ebelerimizle, konuya ilgili doktorlarımızla ve uzman derneklerimizle birlikte. Vatandaşlarımızın şunu bilmesini isterim, sezaryen bir ameliyattır ve sezaryen yalnız gerekli olan durumlarda, anne ve bebek sağlığını tehdit eden durumlarda başvurulması gereken bir yontemdir. Sezaryen 'Ben sezaryen istiyorum' diye asla yapılmaması gereken bir iştir'' diye konuştu.

Akdağ, bu hususta Balıkesir'de de butun illerde olduğu gibi işin paydaşlarına ve sorumlularına gerekli bilgilendirmeyi yaptıklarını vurgulayarak, şoyle devam etti:

''Tabiri caizse uyarıları da yaptık. Şunu acıkca ifade ediyorum, gereksiz yere ihtiyac olmadığı halde sezaryen oranı cok yuksek olan uzman hekimleri bu husustaki doğum eksikliklerini tamamlamak uzere eğitime alacağız. Bunun ilk uygulamasına haziran ayında başlıyoruz. Ayrıca gereksiz yere sezaryen oranlarını cok yukseltmiş olan ozel hastanelerle ilgili yaptırımlarımız olacak. Bunu da onumuzdeki aylardan itibaren butun Turkiye'de yaşayacağız. Butun paydaşlara bunu anlatıyoruz.''

Bu konuda vatandaşlara da onemli gorev duştuğune dikkati ceken Akdağ, şunları kaydetti:

''Vatandaşımız kendisi sezaryenle doğum yapma isteği bir yana, sezaryen teklif edilse bile bunun gerekcesini tam olarak sorgulamalıdır ve mutlaka bilgilendirilmiş, 'rıza formu' dediğimiz yani 'benim rızam var bu sezaryene' formlarını dikkatlice okumalıdır. O formlarda gorecektir ki sezaryen cok da masum bir tıbbi işlem değildir. Sezaryen sonucta hamile bir kadının karnının, daha sonra da rahminin yarılması ve cocuğun oradan cıkarılmasıdır. Bunun doğal bir yol olmadığı acıktır. Tekrar ediyorum, gercek anlamda ihtiyac varsa, annenin, bebeğin sağlığı riske giriyorsa elbette ki sezaryen yapılacaktır ama bu oranları yuzde 15'i gecmemesi gerektiği bugun Dunya Sağlık Orgutu tarafından bildiriliyor, bilimsel olarak da bu biliniyor. Sezaryen oranı bir hastanede yuzde 70 oluyorsa bunun anlamı nedir? Bunun anlamı 'gereksiz sezaryen yapılıyor' demektir. Buna bu ulkede musamaha etmeyeceğiz. Yani sorumlularla ilgili yaptırımlarımız olacak ama vatandaşlarımız da bu talebi asla kendisi yapmamalıdır.'' AA