Bugun anlatması da tedavisi de zor bir konuya değinelim. Aslında basit bir tanımı var donuk omuzun, yani nam-ı diğer adezif kapsulitin: omuz hareketlerinin tum yonlere kısıtlanması ile karakterize omuz problemi. Tabi ki tanım daha bir dallanıp budaklanabilir ama şimdilik anlaşılır ve yeterli gorunuyor.
Donuk omuzda yaygın hikaye, ağrı ile başlayan bir surecin yetersiz tedavi sonucu omuz eklem hareketlerinin gun gectikce azalması ve her gecen gun hayat kalitesinin azalmasıdır. Ne yazık ki hastalar sıklıkla son derece ilerlemiş bir vaziyette geliyorlar. Donuk omuz genelde bir gunde gelişen bir surec olmadığı icin, tahmin edebileceğiniz uzere işin icine bir miktar da ihmal giriyor. Cunku hastalar bazen ağrılarını cok iyi yerini belirleyemezler, boyun ağrısı ile karıştırabilirler. "Gecer diye onemsemedim" poliklinikte en cok duyduğumuz ifadelerden birisidir. Ozellikle şeker hastaları bu konuda artmış risk altındadır. Omuz kırığı ya da diğer sebeplerden dolayı omuz eklemini ilgilendiren cerrahiler, kol kemiklerinin kırıkları sonrası uzamış alcı ile sabitlemelerde de sık gorulur. Parkinson hastaları, felcli hastalar risk altındadır. Her hastalıkta olduğu gibi, onemli olan risk değil, erken tanı ve tedavidir.
Tedavi sureci ne yazık ki biraz zor ve ağrılıdır. Ozellikle fizyoterapi kısmı ağrılı gecebilir. Ancak tedavi secenekleri fazladır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon onemlidir ve her hastaya verilmelidir. Tedavi sırasında ağrı oluyorsa omuz ekleminin duyusunu alan sinirin bloğu yapılmalıdır. Boylece fizyoterapi daha ağrısız ilerler.
Omuz ici steroid enjeksiyonu da cok faydalıdır ve hastalar "kortizon" tedavisine on yargılı olsalar da faydası anlatılarak uygulanmaya calışılmalıdır. Klinik uygulamada yuksek volumlu enjeksiyonlar yaparak omuz eklemini rahatlatmaya calışıyoruz ve son derece başarılı sonuclar alıyoruz. Noralterapinin de donuk omuzun tedavisinde yıldızlaşabilir ve cok etkilidir. Kendi uygulamlarımda omuz eklemine hyaluronik asit enjeksiyonlarınında son derece faydasını gormekteyim ve artan sıklıkta uygulamaya calışıyorum.
Herseye ragmen adezif kapsulit bazen tam olarak acılmaz. Hastanın gunluk yaşam aktivitelerine olan olumsuz etkileri değerlendirlerek nadirende olsa cerrahi ihtiyacı olabilir.
Sonucta bu makaleden cıkarılması gereken ana fikir, omuz ağrılarının asla ihmal edilmemesi ve suratle tedavisinin yapılmasıdır. Zira ağrısını geciştirerek kazanmaya calıştığınız zamandan cok daha fazlasını kaybedebilirsiniz.


[h=2]Manisa Fizik Tedavi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]