kurtaj yasası
kurtaj şartları

Sevgili melekler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kurtaj yasası ile ilgili acıklamalar yaptı. Acıklamasında kurtaj şartları ile ilgili olarak yasal duzenlemeler getirileceğini soyledi. Ayrıntılar şoyle...

Başbakan Tayyip Erdoğan, “Bakanıma soyledim. Kurtajla ilgili yasayı hazırlıyoruz ve bu yasayı cıkartacağız. Bunun bizim değerlerimizde bir yeri var. Buna musaade edilmez” dedi. Kurtkoy’de yapımı tamamlanan Ozel Emsey Hastanesi’nin acılışını yapan Erdoğan kurtaj ve sezaryen konusunda şunları soyledi:

Bilimsel konuşuyoruz

Benden cok Sağlık Bakanımın, doktorlarınızın bahsetmesi lazım. Cunku karşı cıkanların neden karşı cıktığını doktor arkadaşlarımın da cok iyi bilmesi lazım. İki konu var. Zaten bakanıma soyledim. Kurtajla ilgili yasayı hazırlıyoruz ve bu yasayı cıkartacağız. Şimdi bazıları cıkıyor, ‘Kurtaj yaptırmak bir haktır’ diyor. Kadın diyor, ‘İsterse kurtajı yaptırır. O onun kendi hakkıdır. Siz onun vucudunda mudahalede bulunamazsınız.’ İntihar edene de musaade et. Niye kopruden atlayana mudahale ediyorsun, atlasın aşağı. Boyle sacmalık olur mu? Burada iki cefa var. Bir ana karnındaki ceninin oldurulmesi olayı var. İki kendine zarar var. Biz bunları konuşurken bilimsel konuşuyoruz. Ve ana karnındaki ceninin oldurulmesi ile doğumdan sonra oldurulmuş insanın arasında hicbir fark yok.

Bu bir cinayettir

Ve bu konuda ben hanım kardeşlerimizin cok hassas olmasını, başbakanları olarak kendilerinden rica ediyorum. Bu bir cinayettir. Yine aynı şeyi soyluyorum. ABD’de de kurtaja karşı korkunc mucadele var. Yasalar var. Batı’nın bircok toplumunda aynı şekilde cıkarılmış yasalar var. Biz de bunu calışıyoruz. Bunun bizim değerlerimizde bir yeri var. Buna musaade edilmez. Ha, Allah gostermesin bir olum tehdidi gibi şeyler ayrı konular.

Sezaryende para var

Aynı şeyi sezaryen icin soyluyorum. İnşallah Emsey Hastanesi sezaryenle doğumda one cıkan hastanelerden olmaz. Cunku son donemlerde ne yazık ki ozel hastaneler sezaryende doğumda maşallah bayağı ileri gittiler. Yuzde 60-70 Yuzde 90 olan var, niye? Sezaryenle doğumdan iyi para kazanılıyor. Ve bunu hangi anda yapıyor. Artık doğumun en kritik anında. Ya şoyle ya boyle orada kadıncağız ne yapsın. Yanındaki ailesi ne yapsın. Teslim oluyor. Ve ben buna da karşıyım.

İstisnalar ayrı olay

Bakın istisnaları konuşmuyorum. İstisnalar ayrı olay. Ama bu olsun yuzde 5-10 ama bu ozel hastanelerde yuzde 90, ortalamada Turkiye’de yuzde 50 olursa bu konuda duşunmemiz lazım. Ve sezaryen olayı aynı zamanda bu milletin nufusunu dengeleme, engelleme operasyonundan başka bir şey değildir. Niye? 2 cocuktan fazla olmasın. Sezaryenle olursa 2’den fazla olmaz. Bazı terbiyeden muaf tipler “Başbakan bu işlerle iyi uğraşıyor” diyor. Bu ulkede her meselenin sorumlusuyum ben. Başbakan olarak. Hepsi ile ilgilenirim.

4 haftadan sonra cinayet/_np/5085/16795085.jpg

KURTAJ, Ak Parti’nin onceki gunku MKYK’sında da tartışıldı. MKYK uyeleri, Erdoğan’a tam kadro destek verirken, sadece Ayşe Bohurler kullanılan usluba itirazda bulundu. Bohurler, “Ben de muhafazakÂr bir insan olarak kurtaja karşıyım. Ancak keşke bu konu bu şekilde ifade edilmemiş olsaydı” dedi. 10 haftaya kadar kurtajı yasal kabul eden mevcut duzenlemeyi eleştirerek, “4 haftadan itibaren anne karnındaki cenin insan huviyetini kazanıyor, bu andan itibaren yapılacak her kurtaj cinayettir” diyen MKYK uyeleri, yeni yasal duzenleme yapılmasını istediler. Sağlık Bakanı Akdağ da dun Meclis’te şunları soyledi: “Bir rapor hazırlıyoruz, Bakanlar Kurulu’na gotureceğiz. Sezaryen de, kurtaj da tıbbi gereklilik olmadıkca asla başvurulmaması gereken bir yontem. Ortada bir canlıdan bahsediyoruz. ‘Kadının hakkıdır’ diyerek tartışmaya girmek cok yanlış. Tabii ki tıbbi gereklilikleri dışında tutuyoruz. Down sendromlu olsa da o bebek sonucta bir canlıdır. Sezaryen nasıl bir iş? Kadının karnını yarıyor, rahmini kesiyor, bebeği cıkarıyorsunuz, sonra tekrar dikiyorsunuz. Normal doğum yapabilecek kadına bunu yapmak zulum değil midir?” - Turan YILMAZ - Bulent SARIOĞLU

TTB: 10 hafta makul sure

TURK Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Eriş Bilaloğlu: “Bu noktaya hazmederek gelinmiştir. 10 haftalık sure cok makûldur. Kadını bir birey olarak goruyorsak, hamile kaldığında, eşiyle birlikte o cocuğun yaşamından yana bir irade kullanmaları arzu edilir. Bu hekimin de hamile kalan kadına kuvvetle telkin etmesi gereken bir sorumluluktur. Ancak kadın bebeğin alınması talebinde bulunuyorsa hekim zamanı da gozeterek bebeği alır. Bu etik acıdan da uygundur. Bunu kadının kendi bedenine ilişkin bir karar olarak da değerlendirmek lazım.
Keyfi yapılmamalı
Bu hassas konuyu, toplumun tartışması gerekir. Hangi makam olursa olsun keyfi değişiklik yapmamalı. Şu anki yasa, Turkiye’nin temel ihtiyaclarına da uygundur. Kurtajın arttığı soylemlerinin doğruluğunun değerlendirilebilmesi icin oncelikle artışa bakılmalı. Belki de nufus arttığından kurtaj artmış gibi gorunuyordur. Kurtaj, aile planlaması yontemi gorulmemeli. Doğum kontrol yontemlerine herkesin ucretsiz yararlanmasını sağlayacak yontemler geliştirilmeli.” - Meltem OZGENC / ANKARA

AB’de iki ulkede yasak

AVRUPA Birliği ulkeleri icinde kurtajın yasaklandığı iki ulke bulunuyor. İrlanda ve Malta dışındaki ulkelerin tamamında kurtaj serbest. İrlanda’da da ‘Annenin olum riski’ olması ya da ‘intihar riski’ olması halinde bu yasağa uyulmuyor. Malta’da ise kurtaj yasağı ‘katı’ bir şekilde uygulanıyor.
AB ulkelerindeki bazı uygulamalar şoyle:
- Avusturya: 12 haftaya kadar kurtaj serbest. Cocuğun ya da annenin doğum sonrası fiziki olarak sorun yaşayacak olmaları halinde otomatik olarak kurtaj uygulanıyor. Viyana ya da buyuk şehirlerin dışında kurtaj yapılmıyor ve faturası oldukca kabarık.
- Belcika: 12 haftaya kadar serbest. Annenin ‘bunalımda’ olduğunu soylemesi yeterli. İki hekimin onayı gerekiyor.
Bulgaristan: 12 ile 20 hafta arasındaki gebeliklerde kurtaj serbest. 20 hafta sonrasında ‘olum veya sakatlanma riski’ aranıyor.
- Cek Cumhuriyeti: 12 haftaya kadar uygulanabiliyor. Hamileliğe son verilmesi icin hastane raporu gerekiyor. 26 haftaya kadar da olum riski varsa kurtaj yapılıyor.
- Danimarka: 12 haftaya kadar serbest. Dort kişilik bir heyet raporu gerekiyor.
- Baltık Ulkeleri: 12 haftaya kadar serbest. 22 haftaya kadar sağlık sorunu olması halinde, yada annenin 45 yaş ya da daha fazla, ya da 16 yaşından kucuk ise izin veriliyor.
- Fransa: 12 haftaya kadar serbest. Annenin ‘bunalımda’ olduğunu soylemesi yeterli.
- Almanya: 12 haftaya kadar serbest. Kurtajdan 3 gun once hamile kadının hekim tavsiyesini alması gerekiyor.
- Yunanistan: 12 haftaya kadar berbest. Tecavuz ya da ensest ilişkiler halinde 19 haftaya kadar, gebelik riskliyse 24 haftaya kadar izin veriliyor.
- İtalya: 12 haftaya kadar serbest. Kurtaj oncesi hamile kişiye 1 hafta kadar ‘duşunme suresi’ veriliyor.
- Hollanda: 13 haftaya kadar berbest. Kurtaj oncesi 5 gun kadar muayene ve duşunme suresi bırakılıyor.
- Portekiz: 16 haftaya kadar serbest. Eğer hamilelik riskli ise 12 haftada kurtaj yapılıyor.
- İspanya: 22 haftaya kadar kurtaj yapılabiliyor. Eğer sağlık sorunu yaşanıyorsa, 12 haftada gercekleşiyor.
- İngiltere: 24 haftaya kadar kurtaj serbest. Sağlık, ekonomik ya da sosyal gerekceler yeterli. - Zeynel LULE

‘Mahremiyet hakkı’ diyen ABD’de serbest

1973 yılından once 30 eyalette yasadışı olan, 20 eyaletin ise ozel şartlara gore izin verdiği kurtaj, ABD Federal Yuksek Mahkemesi’nin verdiği “Roe v. Wade” davası kararı ile “kadının ozel mahremiyet hakkı” olarak gosterilerek tamamen yasallaştırıldı.
1996’da cıkarılan bir başka yasa ile de kurtaj, ceninin yaşamını anne rahimi dışında surdurebileceği 24 hafta sonrası donem icin yasaklandı.
Aynı mahkeme, 2003 yılında kurtaja karşı olanların lehine bir karar vererek hamileliğin gec doneminde 24 hafta sonra kurtajı yasaklayan yasanın iptali icin yapılan başvuruyu reddetti. Anketlerde, Amerikan halkının yuzde 45’i kadının secme hakkını savunuyor, bu kurtajın yasal olması demek. % 39’u ise kurtaj karşıtı tutum sergiliyor.
Tartışma suruyor
Kadının kurtaj hakkını savunanlar, tepkiler nedeniyle kurtaj kelimesi yerine “pro-choice” yani “kadının secme hakkı” kelimesini kullanıyorlar. Kurtaj karşıtları ise, diğer tarafın “hayat karşıtı” olduğunu da ima ederek kendilerine “pro-life” yani “hayat yanlısı” diyorlar. Plansız başlayan ve mutlu bir aile ortamına ya da en azından sağlıklı bir anne-cocuk bağına ulaşması mumkun gorunmeyen hamileliklerin, yasal ve denetimli koşullarda, uzman hekimlerin mudahalesiyle bitirilmesi temel bir hak sayan bu gruba karşı, diğer taraf, bebeklerin doğması gerektiğini, onları da evlat edinecek aileler olduğunu, bu canların katledilmemesi gerektiğini savunuyorlar. - Razi CANİKLİGİL/NEW YORK

Yasaklama, kadın olumlerini arttırır

CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı,
“Gebe kalmak istemeyen bir kadına, birinci basamak sağlık hizmeti sunmak Sağlık Bakanlığı’nın anayasal gorevidir. Bir anne kac tane cocuk istiyorsa o kadar doğurmalıdır. Bunun kararını ancak kendi verebilir. Gecmişte yasaklandığında da hekimlik yapıyordum. Cocuğu duşurmek icin kadınların başvurduğu yolları hatırlıyorum. Şiş sokmaktan tutun da her turlu ilac icmelerine kadar pek cok vakaya şahit oldum. Cocuk ve anne olumleri cok artacaktır. Başbakan buna engel olursa olen her kadının vebali, gunahı onun uzerinde olacaktır. Bu bir cahilliktir, bilimsel değildir.”
Cok cirkin
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel: “Cok nezaketsiz ve cirkin bir durum.Kadın uzerinden siyaset yapılıyor, bu kotu bir şey.” - Umut ERDEM / ANKARA

Tecavuze uğrayan ne olacak

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise gecen gunlerde “Kurtajı yasaklarken tecavuze uğrayıp hamile kalan bir suru kadını duşunmesi lazım. Ne yapacağız, onları da tecavuzculeriyle mi evlendireceğiz” acıklamasını yapmıştı.

TCK: Tecavuzde sure 20 hafta

TCK’de kurtaj surenin duzenlendiği fıkra şoyle: “Tıbbi zorunluluk bulunmadığı hÂlde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik suresi on haftadan fazla olan bir kadının cocuğunu duşurten kişi, iki yıldan dort yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cocuğunun duşurtulmesine rıza gosteren kadın hakkında bir yıla kadar hapis cezasına hukmolunur.”
Tecavuz sonucu hamile kalınması durumunda ise sure 20 haftaya cıkıyor. 2827 sayılı Nufus Planlaması Hakkında Kanun’un 6’ncı maddesine gore ise evli kadınların kurtajı ise eş iznine bağlı. Kocanın kurtaja izin vermemiş olması ceza gerektirmezken, bu konu, olası bir boşanma davasında onem kazanıyor.
hurriyet