İş veya oyun amaclı bir bilgisayar sistemi toplamak istediğimiz zaman dikkat etmemiz gereken bazı onemli unsurlar bulunuyor. Zira uyumsuz veya birbirini yeterli oranda besleyemeyen donanımlar nedeniyle sistem verimsiz bir hale gelebilir. Peki darboğaz nedir? Bilgisayarda darboğaz nasıl cozulur?
Bilgisayarlarda darboğaz nedir ve nasıl cozulur? İlk once darboğaz nedir sorusuna yanıt vererek başlayalım. Darboğaz, bir bilgisayar sistemi icerisinde yer alan elektronik parcalardan en az birinin diğer bileşenleri yeterince besleyemediği icin tam performans vermesini engellemesi olarak bilinir.
En sık yapılan hatalar uzerinden ornek verebiliriz. Diyelim ki oyun bilgisayarı toplayacaksınız ve bu yuzden butcenizin buyuk bir kısmı ekran kartına ayırdınız. Hatta belki de en guclu kartlardan birini aldınız. Geriye kalan butcenizi de işlemci, RAM ve depolama birimleri icin harcadınız.
[h=4]Secure Boot nedir? Nasıl kapatılır? (Guvenli Onyukleme)[/h] Bu senaryoda ekran kartınız tum oyunları en yuksek cozunurluk ve grafik ayarlarında acabilecek gucte olsa olsa bile işlemci performansınız kısıtlı kalacağı icin ekran kartının performansını aynı oranda duşecektir. Bu tabii ki oyunu oynamanıza engel olmaz. Fakat fps duşuşleri başta olmak uzere bircok sorunla karşılaşmanıza yol acar.
Benzer bir şekilde en iyi işlemciyi ve ekran kartını aldığınızı fakat 4 GB ya da 8 GB RAM kullandığınızı duşunelim. Bu durumda oyun icerisinden grafik ayarlarını yukseltmek istediğinizde RAM kullanımının arttığını ve sizin kullandığınız belleklerin yeterli olmadığını goreceksiniz.
Bunun sonucunda ise oyun, ayarları yukseltmenize izin vermeyecektir. Yukseltebilseniz bile yeterli oranda bellek kullanmadığınız icin istediğiniz gibi stabil ve yuksek performansta oynayamayabilir, donma, kapanma ve bilgisayarın baştan başlatılması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Peki darboğaz nasıl cozulur? Darboğaz sorununu cozmenin tek bir yolu var. İlk adımda bilgisayarınızı kısıtlayan bileşeni tespit etmelisiniz. Bu ekran kartından işlemciye, belleklerden kullanmış olduğunuz HDD veya SSD’ye kadar bircok parca olabilir.
Bellek veya hafıza tarafında bir kısıtlama yaşıyorsanız ekleme yaparak sorunu cozebilirsiniz. Fakat diğer bileşenler bu duruma neden oluyorsa daha guclusu ile değiştirmelisiniz. Ya da tam aksine, giriş seviyesi bir sisteme yuksek performanslı bir ekran kartı taktıysanız, tum sistemi yukseltmenin maliyeti yerine ekran kartınızı bir alt seviyeye cekebilirsiniz.
Tabii genel olarak bileşenlerin sistemin genelinden iyi olması bir sorun teşkil etmez. Orneğin ihtiyacımız olmasa bile anakartımız destekliyorsa 64 GB RAM takabiliriz. Fakat i3 işlemci ve GTX 1050 olan giriş seviyesi bir oyuncu kasasında bu bellekler yuzde 30’dan fazla performans vermeyecektir. Bu nedenle sistem toplarken butceyi tek bir bileşene ayırmamalıyız.
Siz bu konu hakkında ne duşunuyorsunuz? Goruşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!