Yumurta Donasyonu
Yumurta Donasyonu, genetik bakımdan kendi cocuğuna sahip olamayan bir kadının cocuk sahibi olamama ozlemini ortadan kaldıran ve cocuk sahibi olabilmesini sağlayan bir yontemdir. Bu yontemin oluşabilmesi icin anne adayına uygun bir verici bulınmalı, gerekli testler yapılmalı, yumurtayı verecek ve alacak olan ciftlerin pisikolojik, yasal(legal) ve ahlaki yonden ilgili kurallardan haberdar edilmelidir.
Yumurta Donasyonu Kimlere Uygulanır ve Onerilir
Rahmi olup erken menopoza giren kadınlara Yumurta uretmeyen menopozdaki kadınlara Herhangi bir nedenden dolayı( endometriozis, enfeksiyon, kanser) yumurtalıkları alınmış kadınlara Yumurta geliştirici ilaclara az veya hic cevap vermeyen kadınlara Devamlı surette duşuk yapan kadınlara Duşuk kaliteli yumurtaya sahip kadınlara Fonksiyon gormeyen, overle doğmuş genetik bozukluklu kadınlara( turner’s sendromu) Genetik hastalığı olan ve bu hastalığı cocuklarına bulaştırma riski olan kadınlara
Yumurta Donasyonu İcin Vericilerin Secilmesi ve Onemi
Yumurta Donasyonu yapılacak kadının kan grubu ve fiziki ozelliklerine uygun bir verici secilir. Yumurtayı bağışlayan kişi ciftin bildiği veya hic tanımadığı kişiler olabilir Yumurta bağışlayan verici daha once sağlıklı cocuk doğurmuş olması tercih sebebidir Yumurtayı bağışlayan kişiler 21 – 35 yaş arasında ve sağlıklı kişiler olmalıdır Yumurta bağışlayan vericilerin aile ağaclarında zeka geriliği olmamalıdır Yumurta bağışlayan vericilerin bulaşıcı ve genetik hastalık taramaları muhakkak yapılmalıdır Yumurta vericilerin kan grubu ile etnik kokeni alıcı ciftlerinkilerle bire bir uyması ayarlanır
Yumurta Donasyonu Nasıl Uygulanır
Yumurta donasyonu işlemi icin uygun bulunan verici bayan icin yumurta buyutme tedavisine başlanır, bu zamana denk olarak alıcı bayanın rahim ici zarının kalınlaştırılması ve transfere kadar uygun kalınlıga getirilmesi icin artan dozlarda ostrojen hormonu verilir. Daha sonra verici bayandan toplanan yumurtalarla , alıcı bayanın eşinin spermleri labaratuar ortamında birleştirilerek alıcı anne adayına transfer edilir.
12. gunun sonunda yapılan hamilelik testi uygulanır
Tedavi Suresi
Yumurta donasyonu tedavisinde hastaların Kıbrıs ta toplam gecireceği sure 5 gece 6 gundur...Hastanın Kıbrıs ta gecireceği tum organizasyonlar(seyahat-konaklama-transferler) hastanemiz tarafından organize edilmektedir.
Sperm Donasyonu
Sperm donasyonu, yaklaşık olarak yuz yıldan beri insanlar icin infertilite tedavisnde uygulanılmaktadır. Sperm donasyonu, genetik bakımdan kendi cocuğuna sahip olamayacak olan erkeklerin kendi cocuğuna sahip olabilme yontemidir.Sperm donasyonu sırasında spermi alacak ve verecek olan ciftlerin kendilerini pisikolojik, yasal(legal) ve ahlaki yonden kendilerini bilgilendirmeli ve hazırlamalıdırlar.
Sperm Donasyonu Kimlere Uygulanır ve Onerilir
Ciftler arasında, kadın partnerin normal erkek partnerin ise menilerinden hic sperm elde edilmiyorsa Ciftler arasında, erkek partnerin menilerinde bulunan spermlerin dolleme yeteneğine sahip değilse Erkek partnerin HIV(AİDS) gibi cinsel yolla bulaşa bilen hastalığı taşıması durumunda Erkek partnerin kalıtsal bir hastalığı olup bu hastalığın cocuklara gecme olasılığı taşıması
Sperm Vericilerinin Secilmesi ve Onemi
Tum sperm vericileri enfeksiyon hastalıkları HIV, Hepatif B ve C , Sifiliz acısından taranır. Sperm donasyonu sırasında sperm vericilerinin secilmesi cok onem gerektiren bir işlem olduğundan dolayı spermler dunya da belirli merkezlerde bulunan sperm bankalarından elde edilir.
Sperm Donasyonu Nasıl Uygulanır
Sperm donasyonu sağlıklı bir şekilde başarıya ulaşması icin oncelikle alıcı ciftin eşinin yumurtalarının coğaltılması işlemi yapılır. Bu işlem icin ciftlerin kendi ikamet edip kaldıkları bolgelerde 13 – 20 gun arasında değişen bir ilac alımı ile yumurtalar guclendirilir. Anne adayının yumurtaları belli bir buyukluğe ulaştığı zaman yumurtalar toplanılır ve akabinde baba adayının ozelliklerine uygun bir sperm bankadan alınarak mikroenjeksiyon yapılır. Elde edilen en kaliteli embriyolar 2 – 5 gun icerisinde anne adayına transfer edilir.
Sperm donasyonu tedavisinde hastanın Kıbrıs ta gecireceği sure 5 gece 6 gundur. Hastanın Kıbrıs ta bulunduğu sure icerisindeki tum organizasyonlar(seyahat-konaklama-transferler) hastanın isteğine bağlı olmak şartı ile hastanemiz tarafından organize edilmektedir.
- 12 gun sonra hamilelik sonucu beklenir.
Tedavi Suresi
Sperm donasyonu tedavisinde hastaların Kıbrıs ta gecireceği sure 5 gece 6 gundur, bu bağlamda hastanın Kıbrıs ta karşılaşacağı tum organizasyonlar(seyahat-konaklama-transferler) hastanemiz tarafından organize edilmaektedir
[h=2]Lefkoşa Histoloji Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Donasyon hakkında merak edilenler
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Donasyon hakkında merak edilenler