Bugunlerde ceşitli illerden ağır domuz gribi haberleri basına duşuyor.
Peki nedir bu domuz giribi ve gebelikte tehlikeli midir?
Bu yazımda sizlere domuzgribi ve gebelikteki etkileri ile ilgili merak ettiklerinizi bilimsel veriler ışığında sunacağım.
Domuz gribi ya da H1N1 influenza A virusu ilk kez 2009 yılının Nisan ayında Meksika’da bir salgın olarak ortaya cıktı. Bu yeni tip bir grip virusuydu. Bulaşması cok kolay oluyordu, nitekim kısa surede bir cok ulkeye yayıldı ve dunya sağlık orgutu 2009 yılının temmuz ayındadunya capında domuz gribi salgını alarmı verdi.
Dunya capındaki bu ilk domuz gribi salgını 2010 yılının Ağustos ayında sonlandı. Aradan gecen bir yılda dunya genelinde domuz gribine 400 bin insan yakalandı ve bunlardan 4735 kişi hayatını kaybetti.
Turkiye’de ise o donemde 669 domuz gribi vakasından kayıtlara gecen sadece 1 olumolmuştu. Ulkemiz halen domuz gribinden az etkilenen ulkeler sınıfında yer almaktadır.
Domuz gribi ya da H1N1 virusu, ozellikle aşağıda yazdığım dort grup insan icin daha tehlikeli. Bunlar:
1- 5 yaş altı cocuklar
2- ileri yaşta ve kalp-akciğer rahatsızlığı olan kişiler
3- Bağışıklığı zayıflamış kişiler
4- Hamileler
Hastalığın ilk tanımlandığı 2009 yılından bu yana H1N1 virusunun gebelikteki etkilerine dair onemli bilgiler edindik.
Domuz gribi hamilelikte nasıl seyreder?
Domuz gribi, hamile olmayan kadınlara ve erkeklere gore hamileler icin daha tehlikelidir.
Gebelikte daha şiddetli seyreder ve domuz gribinden olum riski, toplumun geneline gore hamilelerde daha fazladır.
Erken gebelik haftalarında domuz gribine yakalanma durumunda hastalık daha hafif gecirilirken, gebeliğin 3. Ayından sonra domuz gribine yakalanma durumunda şiddetli domuz gribi tablosu oluşur. Yani ileri haftalardaki gebeler daha cok risk altındadır.
Domuz gribi geciren hamilelerin bebeklerinde sorun oluşur mu?
Domuz gribine yakalanmış hamilelerin bebekleri de risk altındadır.
Bebek olum riski, bu hastalığı taşımayan hamilelere gore domuz gribi geciren gebelerde 5 kat daha fazladır.
Keza, erken doğum yapma riski de artar.
H1N1 anneden bebeğe nadiren bulaşır. Domuz gribi olan hamilelerin Bebeklerindeki sorunların nedeni annenin grip nedeniyle durumunun kotuleşmesi, zaturreye donuşmesi ve yoğun bakıma yatırılmasıdır.
Gebeliğin son aylarında domuz gribi geciren, bu nedenle yoğun bakıma alınan ve zaturre gelişmiş gebelerde erken doğum ve olu doğum yapma riskleri belirgin olarak artar.
Domuz gribi nasıl bulaşır?
Hasta kişinin oksurme ve hapşırması ile virus ortama yayılır. H1N1 virusunu iceren parcacıklar ortam havasına ve etraftaki eşyalara bulaşır. Bu havayı soluyan kişi de virusu almış olur. Ya da viral parcacıkların bulaştığı etraftaki eşyalara dokunup, aynı elini ağız, burun ya da gozune gotururse enfeksiyonu kapabilir.
Kulucka suresi ne kadardır?
Domuz gribinin kulucka suresi 1-3 gundur.
Domuz gribinin belirtileri nelerdir?
Genellikle belirtiler, bildiğimiz basit grip ile benzerdir. Klasik gripteki halsizlik, kırgınlık, kas ağrıları, burun akıntısı gibi klasik grip belirtilerine ilave olarak domuz gribinde ishal, kusma ve karın ağrısı gibi sindirim sistemine ait belirtiler de gorulebilir. Bu belirtilerle hastalık son bulabilir ya da ilerleyip daha ağır bir tabloya donuşebilir. Bu donuşum hamilelerde daha sıktır
Domuz gribi ilerleyici olursa neler gorulebilir?
Yuksek ateş, nefes almada gucluk, koyu renkli kanlı balgam, solunum yetmezliği, nobet gecirme, bilinc kaybı gibi ağır belirtiler ortaya cıkar.
Domuz gribi tanısı nasıl koyulur?
Yukarıdaki belirtiler varsa mutlaka hastaneye yatış gerekir. Boğazdan ya da burundan alınan suruntulerde erken antijen testi ve PCR yontemi ile domuz gribi tanısı koyulur.
Domuz gribi tedavisi nasıl yapılır?
Domuz gribi tanısı koyulan ve durumu ağır olan gebeler mutlaka hastanede yatırılarak tedavi edilir. Solunum, kalp ve beyin fonksiyonları takip edilir. Gerekirse gribe ve zaturreye karşı antiviral ilaclar (oseltamivir, zanamivir gibi), antibiyotikler kullanılabilir. Bebek acısından sorun oluşturmayacak şekilde ilaclarınız duzenlenir.
Domuz gribinden nasıl korunabilirim?
Ağır grip geciren insanlarla yakın temasta bulunmayın. Maske takın. Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın.
Hapşırdığınızda-oksurduğunuzde kullandığınız kağıt mendiller tek kullanımlık olsun. Kullanın, atın ve gerektiğinde yenisini kullanın.
Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.
Hastanelere girerken maske takabilirsiniz. Hastaneler grip de dahil bir cok mikrobu barındıran ortamlardır.
Hepinize sağlıklı ve guzel gunler dilerim.
Doc. Dr. Yavuz ŞİMŞEK
[h=2]Kırıkkale Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Domuz gribi ve gebelik
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Domuz gribi ve gebelik