Influenza A/H1N1 virusunun neden olduğu, ilk kez 2009 yılında tum dunyada pandemi (salgın) yapan; o tarihten sonra da mevsimsel grip haline gelen bir grip turudur. 2009’da yeni olması ve insanların daha once karşılaşmamış olmaları nedeniyle, cok hızlı yayılım gosteren bu virus, ilk olarak domuzlarla teması olan insanlarda gorulmuş olması ve domuzlardan insana ve insandan insana bulaşması nedeniyle ‘domuz gribi’ olarak adlandırılmıştır.
Hastalığın klinik seyri, belirtileri, teşhisi
Hastalık etkeni bilinen grip belirtileri ile aynıdır. Ateş, halsizlik, kırgınlık, boğaz-baş ağrısı, bazen burun akıntısı, sıklıkla mide bulantısı, nadiren kusma hastalığın belirtileri olarak sıralanabilir. Hastalığın klinik seyri de klasik mevsimsel gripten farklı değildir. Yuksek risk grupları kronik hastalığı olan; kronik kalp, bobrek, akciğer hastaları, astım ya da diyabeti olanlarda, herhangi bir nedenle immun sistemi baskılanmış bireylerde, var olan hastalığın ağırlaşmasına neden olarak ciddi sorunlara yol acmaktadır. Ayrıca yaşlılar, gebeler, kucuk cocuklar da risk grubu olarak kabul edilen ve korunmaları gereken gruplardır. Hastalığın tanısı oyku ve klinik muayene bulgularına gore konur, ancak kesin tanı laboratuvarda molekuler teknikler ile virusun RNA’sını saptayarak yapılır.
Korunmak İcin Yapılması Gerekenler ve Tedavisi
Domuz gribi solunum yoluyla bulaşmaktadır; bu yuzden etkili bir korunma yontemi bulunmamaktadır. Ancak, tedbir olarak, ağız ve burunu kapatan solunum maskeleri kullanılabilir. Bunun dışında, ozellikle kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra, eller sıklıkla sabun ve su ile yıkanmalıdır. Cep telefonu, bilgisayar klavyesi gibi viruslu bir yerle temas ettikten sonra buruna ve ağza dokunulması da hastalığın yayılmasına neden olabilir.
Oksurmek gerekiyorsa ağız bir kağıt mendil ile kapatılmalı ve kullanılan mendil hemen cope atılmalıdır.
Grip virusunun yayılmasını onlemek icin, yuzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yuzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) gunluk temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir.
2015-2016 grip sezonu icin hazırlanan grip aşılarının icinde İnfluenza A H1N1, İnfluenza A H3N2 ve İnfluenza B olmak uzere 3 virus bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığınca yapılan acıklamalara gore ulkemizde en sık H1N1, ikinci sıklıkta H3N2 virusu hastalığa neden olmaktadır. Yani bu yılki grip aşıları bu uc etkenle oluşan gribe karşı koruyucudur ve grip aşısı yaptırarak, ozelikle risk grubu uyelerinin aşılama ile korunması mumkundur.
Tedavi genellikle belirtilere yoneliktir, ozel durumlarda anti-viral ilaclar kullanılabilir.
RİSK GRUPLARI
• 6-59 ay arası tum cocuklar
• 50 yaş ustu tum erişkinler
• Kronik akciğer, kalp-damar (sadece hipertansiyon dışında), bobrek, karaciğer, norolojik, hematolojik ve metabolik hastalıkları olan kişiler
• İmmun sistemi baskılanmış kişiler (Kanser hastaları, kemoterapi alanlar vb.)
• Grip mevsiminde gebe olan ya da olması beklenen kadınlar
• Bakım evlerinde kalanlar
• Ağır obez hastalar (BKİ>40)
• Sağlık calışanları
• Risk gruplarındaki kişilerle aynı evde kalanlar, onların bakımını ustlenenler de aşılanması onerilenler arasındadır.
Uzman Dr. Sevin Karalar
[h=2]İstanbul Goğus Hastalıkları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Domuz gribi belirtileri nelerdir? Domuz gribinden nasıl korunulur?
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Domuz gribi belirtileri nelerdir? Domuz gribinden nasıl korunulur?