Domuz gribi aşısıGEBELİKTE DOMUZ GRİBİ AŞISI YAPILABİLİR Mİ?
İnfluenza A (H1N1) veya ''swine flu'' virusu ilk defa Nisan 2009'da goruldu ve dunya capında pandemiye neden oldu. Bu gribin neden olduğu hastalık ve olumleri onlemek icin oncelikle riskli grupların aşılanması gereklidir.
Domuz gribi influenza A (H1N1) virusunun neden olduğu domuzdan insana, insandan insana en fazla solunum yolu ile olmak uzere ağız, burun, el teması ile de bulaşabilen bir hastalıktır. Ateş, oksuruk, baş ağrısı, boğaz ağrısı, tum vucudunda ağrılar, titreme ve halsizlik ile birlikte mide bulantısı ve ishal gibi semptomlar gosterir. Hastalık daha fazla ilerlediği takdirde pnomoni (zaturre) (1) ve solunum yetmezliği ile olumlere bile neden olabilir. Solunum gucluğu, nefes darlığı ve goğuste basınc hissi olduğu zaman acil tıbbi yardım gerekir (2). Hastalık belirtileri ortaya cıkmadan bir gun oncesinden başlayarak hastalık belirtileri goruldukten sonra yaklaşık bir hafta boyunca bulaşıcılığı devam eder.
Domuz gribinden korunma yontemleri nelerdir?
-Kalabalık yerlerde bulunmayınız.
-Bulunduğunuz yeri bol havalandırınız.
-Ellerinizi cok sık yıkayınız.
-Elinizle yuzunuze dokunmayınız.
-Ilık tuzlu suyla gunde iki kere gargara yapınız (gargara yapmak, H1N1 virusunun boğaz ve burun boşluklarında coğalmasına engel olur). Ilık tuzlu suya batırılmış pamuk tamponla burnunuzu temizleyiniz.
-C vitaminden zengin yiyeceklerle bağışıklık sisteminizi guclendirin. Vitamin olarak almak isterseniz emilimi kolaylaştırmak icin C vitaminini cinko ile birlikte tuketiniz.
-Sıcak icecekler olan cay, kahve, bitkisel caylardan bol miktarda tuketiniz. Sıcak iceceklerle virus mideye doğru yol alır, H1N1 virusu midede coğalamaz ve yaşayamaz. Dengeli ve kaliteli beslenin.
-Hasta kişilerle yakın temastan kacının, opuşme ve tokalaşmaya biraz ara verin.
Domuz gribinin belirtileri nelerdir?
Hastalığın dort temel belirtisi mevcuttur. Virusun 2-4 gun belirti vermeyen kulucka doneminden sonra birdenbire uşume, titreme, 38 dereceden fazla ateş, goz cukurlarını en cok etkileyen şiddetli baş ağrısı, ileri derecede kas-eklem ağrıları, oksuruk ve burun tıkanıklığı, bitkinlik gorulur.
Soğuk algınlığında ise yavaş yavaş gelişir. Burun akıntısı on planda olup hafif kas ve eklem ağrıları olsa bile aşırı bitkinlik gorulmez. Ateş de cok fazla yukselmez.
Domuz gribi aşısı kimlere yapılmalıdır?
Ozellikle kortizon tedavisi alan astımlı hastalar dahil olmak uzere kronik akciğer hastalığı olanlar, hipertansiyon, kalp damar hastalığı, kronik bobrek hastalığı, kronik karaciğer hastalığı, diyabet, kan hastalıkları, immun sistemi zayıflatan ya da immun supressif tedavi goren, ceşitli romatolojik ve metabolik hastalığı olan bireyler risk grubunda olduklarından aşılanmalıdır. İnfluenza enfeksiyonu geciren 18 yaşın altında cocuklar ve adolesanlar, Reye sendromu riskini artırdığı icin aspirin veya aspirin ihtiva eden urunler almamalıdır(3-4). On dokuz yaşından daha kucuk olan ve uzun sure aspirin tedavisi alan bireylerde influenza virus enfeksiyonundan sonra Reye sendromu riski artabileceği icin bu kişiler riskli gruba girdiklerinden mutlaka aşılanmalıdır. Altı ay -iki yaş arasında olan kucuk cocuklar ve 65 yaş ustunde olan bireyler aşılanmalıdır.
Gebelere bu aşı yapılabilir mi?
Gebe kadınların immunitesi zayıf olduğu icin hastalıklara daha kolay yakalanabilir ve bu durum fetus uzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Grip aşısı canlı aşı olmadığı icin gebelere yapılmasında bir sakınca yoktur. Grip aşısı gebeliğin her doneminde yapılabilir.
Emziren anneler de bu aşıyı yaptırabilir mi?
Aşıya karşı allerjik bir durumu olmadığı taktirde emzirirken aşı yapılmasında bir sakınca yoktur. Emziren anneler grip oldukları zaman bebeklerini opmemeleri, maske takmaları, bebeğin yuzune karşı oksurup hapşırmamaları tavsiye edilir. Anneler antiviral grip ilacı kullanırken bile bebeklerini emzirebilirler.
Domuz gribi aşısı yapılma şekli nedir?
Ulkemizde enjeksiyon şeklinde yapılan virus aşısı mevcuttur ve bu aşı yapılmaktadır.
Ulkemizde olmayan ve burundan sprey şeklinde uygulanan canlı virus aşısı gebelere yapılmamalıdır. Daha once mevsimsel grip aşısını yaptırmadıysanız, bu aşı ile domuz gribi aşısını aynı anda yaptırmanızda bir sakınca yoktur.
Domuz gribi aşısı kimlere yapılmaz?
Ancak yumurtaya karşı allerjisi olan, diğer aşılara karşı allerjik reaksiyon gosteren ve Guillain-Barre sendromu olan bireylere kesinlikle influenza aşısı yapılmamalıdır.
Domuz gribinin tedavisi var mıdır?
Domuz gribi tedavisinde ABD hastalık kontrol ve korunma merkezi (CDC) tarafından N95 veya Tamiflu (oseltamivir) ya da Relenza (zanamivir)onerilmektedir(3). Virusu almış kişilerin ilk 36 saat icinde Tamiflu veye muadili bir ilacı 5 gun sabah akşam kullanmalıdır. İmmun sistemi zayıf gebelere , kronik kalp akciğer hastalığı olan, kanser tedavisi goren, kortizon kullanan, 65 yaşın ustunde olan ya da okul oncesi kucuk cocuklara aşılanmada oncelik tanınmalıdır.
Bu ara yuksek ateşin viruslerin olumune yol actığını unutmamak gerekir. Kucuk cocuklarda, 65 yaş ustu kronik kalp, AC hastalığı olan kişilerde ve gebelerde yuksek ateş tehlikeli, duşurulmelidir. Ama bu kriterlere uymayan sağlıklı olan bireylerde vucudun direncini artırmak ve virusleri oldurmek icin ateşi cok fazla duşurmemek gerekir (bu durum ancak doktor kontrolu altında sağlanabilir).Ateş yuksekliği kalp atışlarını artırarak metabolizmayı hızlandırarak virusleri ortadan kaldırıyor. Ateşi ilac yerine doğal yollarla duşurmek immun sistemi kuvvetlendirir.
-Kaynaklar:
1-Lee CW, Seo JB, Song JW, Lee HJ, Lee JS, Kim MY, Chae EJ, Song JW, Kim WY. Pulmonary Complication of Novel Influenza A (H1N1) infection: Imaging Features in two Patients. Korean J Radiol. 2009 Nov;10(6):531-534
2-Centers for Disease Control and Prevention :Intensive -care patients with severe novel influenza A(H1N1) virus infection- Michigan, June 2009.MMWR Morb Mortal Wkly Rep.2009 Jul 17;58 (27):749-52
3-United states Centers for Disease Control and Prevention. Upelated interim recommendations for the use of antiviral medications in the treatment and prevention of influenza for the 2009-2010 season. Http://www.cdc.gov/h1n1flu/recommendations. htm (Accested October 19,2009).
4-United States Centers for Disease Control and Prevention. Interim guidance for clinicians on the prevention and treatment of novel influenza A(H1N1) influenza virus infection in infants and young children. Http://www.cdc.gov/H1N1flu/childrentreatment.htm.(Accested October 19,2009).

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]