dondurmada domuz yağı
dondurmada domuz yağı var mı

dondurmada jelatin



Sevgili melekler, bu sıcaklarda kucukten buyuğe en cok tuketilen gıda maddesi dondurma elbette Ancak tukettiğimiz dondurmaların ne derece hijyenik koşullarda uretildiğini bilmek guc. Bazı firmaların sucuk ve salam gibi urunlerinde ki fiyaskodan sonra insan dondurmada domuz yağı var mıdır diye duşunmeden edemiyor. Aksiyon'un yaptığı habere gore bazı dondurmaların iceriğinde jelatine rastlanmış. Jelatin de sığır ve domuzdan imal ediliyor. Siz siz olun guvendiğiniz yerlerden , guvendiğiniz markalardan dondurma yiyin. Ya da kendi dondurmanızı kendiniz yapın. Haberin detayları şoyle..





Ne var ki hazır dondurmalar insan sağlığını tehdit ediyor. Dondurma "Dondurmalar Tebliği"ne gore değil, "Yenilebilir Buzlu Urunler Tebliği"ne gore uretiliyor. Bu da piyasadaki bircok dondurmanın sut tozu, glikoz, margarin, sentetik salep, renklendirici ve aroma gibi 'şupheli' katkı maddeleri ile uretildiği anlamına geliyor.

Turk Gıda Kodeksi Yonetmeliği'ndeki "Dondurma Tebliği"ne gore dondurmanın icinde sut, kaymak, salep, şeker, yumurta sarısı ve doğal aroma yahut meyvelerin bulunması gerekiyor.

Piyasada satılan dondurmalar ise 'Yenilebilir Buzlu Urunler Tebliği'ne gore uretiliyor ve yapımında su buzu, meyveli buz, sorbe, sutlu buz, bitkisel yağlı sutlu buz kullanılıyor.

İclerindeki katkı maddeleri de bu başlıklara uygun şekilde hazırlanıyor. "Mamullerimizin hicbir ceşidindedomuz ve domuzdan elde edilmiş katkı maddeleri kullanılmamıştır." ibaresi istisnasız her urunde bulunuyor.

Tuketiciler Birliği'nin (TB) yayımladığı rapora gore 'yoktur' ibaresine rağmen bazı dondurmalarda E-441 koduyla belirtilen jelatin kullanılıyor.

Jelatinin maliyeti duşuk olmasına rağmen dini hassasiyetten uzak firmalarca uretiliyor ve kimi zaman domuzdan elde ediliyor. Kullanılan sığır jelatini olsa dahi İslami usullere gore kesilmiş olması gerekiyor. (Aksiyon)